StoryEditor

Omikron: Pozitívne vzorky od tých, ktorí prišli z rizikových krajín, budú sekvenované prioritne

29.11.2021, 17:00
Autor:
red, tasrred, tasr
Nový variant omikron sa zatiaľ u nás laboratórne nepotvrdil. V susednej Českej republike už majú prvý prípad potvrdený.

Úrad verejného zdravotníctva v pondelok 29. novembra informoval, že vzhľadom na nový variant omikron prispôsobili organizáciu sekvenovania vzoriek tak, aby pozitívne vzorky od ľudí, ktorí prišli z potenciálne rizikových krajín boli sekvenované prioritne.

Ako ďalej uviedla hovorkyňa úradu Daša Račková, úrad verejného zdravotníctva zároveň sekvenuje všetky pozitívne vzorky od osôb, ktoré sa zaregistrovali v systéme eHranica.

„V doteraz osekvenovaných vzorkách sme nový variant omikron zatiaľ laboratórne nepotvrdili. V sekvenovaní vzoriek stále pokračujeme. O laboratórnom potvrdení nového variantu omikron budeme verejnosť okamžite informovať,” ozrejmila.

Hygienici vyzvali ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili Juhoafrickú republiku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely, aby sa urýchlene nahlásili na e-mailovú adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Uviesť treba meno, priezvisko, telefónne číslo a okres, v ktorom sa osoba aktuálne zdržuje. Nahlásených kontaktuje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a určí ďalší postup.

Úrad verejného zdravotníctva prosí ľudí, aby výzvu brali vážne a neodignorovali ju. Na jeho výzvu do pondelka 29. novembra do 12.00 h zareagovalo približne 120 ľudí.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok (26. 11.) označila novoobjavený variant omikron, známy aj ako B.1.1.529, za “variant vyvolávajúci znepokojenie". Nie je vylúčené, že môže byť infekčnejší ako v súčasnosti globálne rozšírený variant delta.

ÚVZ SR

Povinná karanténa

Od stredy (1. 12.) bude po príchode na Slovensko povinná karanténa pre všetky osoby, ktoré sa za posledných 14 dní vrátili z krajín južnej Afriky (Juhoafrická republika, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini (bývalé Svazijsko), Mozambik, Zimbabwe), Izraela, Hongkongu či Seychel. Karanténa platí pre všetkých, bez ohľadu na očkovanie či prekonanie ochorenia Covid-19.

Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá je reakciu na nový koronavírusový variant omikron. Informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

„Karanténu je možné absolvovať doma alebo v karanténnom ubytovacom zariadení. Karanténa je povinná aj pre ostatných členov domácnosti bez ohľadu na to, či sú kompletne zaočkovaní alebo prekonali ochorenie Covid-19," uviedol Eliáš s tým, že pre tieto osoby nateraz neplatia žiadne výnimky.

Karanténa sa v prípade bezpríznakového priebehu končí bez absolvovania testu dovŕšením 14. dňa po vstupe na územie Slovenska. Karanténu je možné ukončiť aj skôr, potrebné sú však dva negatívne PCR testy, prvý test je možné absolvovať najskôr na prvý deň po príchode a druhý na ôsmy deň po príchode.

Deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku sa nemusia testovať, ich karanténa sa končí zároveň s ostatnými osobami v spoločnej domácnosti. ÚVZ upozorňuje, že tieto lehoty platia len v prípade, ak sa neobjavia žiadne príznaky ochorenia Covid-19. V opačnom prípade rozhoduje o ukončení karantény lekár. 

Prvý prípad v Česku

V Českej republike potvrdili prvý prípad nákazy novým variantom omikron. Po rokovaní Ústredného krízového štábu to v pondelok oznámil dosluhujúci minister vnútra Jan Hamáček.

„Liberecká nemocnica potvrdila, že pani, ktorá sa vrátila z Afriky sa nakazila variantom omikron. Hygienici nás informovali o tom, že kontaktovali všetkých, ktorí s ňou boli v zahraničí,“ povedal Hamáček. 

Podľa spravodajského portálu iDNES.cz sa u ďalších spolucestujúcich nákaza novým variantom nepotvrdila.

„Všetky štyri testy boli negatívne,“ potvrdil hovorca pražskej hygienickej stanice Zbyněk Boublík.

Infikovaná žena je momentálne v izolácii. To isté od soboty platí pre všetkých občanov, ktorí do Česka pricestujú z juhoafrických krajín.

 

01 - Modified: 2021-11-29 08:49:12 - Feat.: 0 - Title: Prečo volajú omikron super kmeň? Vylepšené vakcíny vie výrobca odoslať do sto dní
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 02:10