ZdN/archív Agel
StoryEditor

Pri liečbe morbídnej obezity využívajú chirurgovia dva operačné postupy

01.01.2022, 14:00
Autor:
(red)(red)
Až 90 percent operácii v bariatrickej chirurgii je realizovaných laparoskopicky.

V klinickej praxi sa na určenie stupňa obezity používa stanovenie indexu telesnej hmotnosti – BMI (body mass index), ktorý vyjadruje podiel hmotnosti v kg a výšky v m2, pričom za nadváhu sa považuje BMI viac ako 25, za obezitu BMI viac ako 30 a morbídnu obezitu BMI nad 40.

Liečba obezity vyžaduje multidisciplinárny prístup. Ako prvý krok sa najčastejšie využíva konzervatívny postup, ktorého podstatou je znížený energetický prísun - nízkoenergetická diéta  spojená so zvýšenou pohybovou aktivitou. Liečbu dopĺňa cielená farmakoterapia a snaha o celkovú zmenu životného štýlu. Konzervatívna liečba však často zlyháva, buď preto, lebo nie je dostatočne účinná alebo po počiatočnom znížení hmotnosti dochádza k jej opätovnému nárastu.

Za najúčinnejší postup v liečbe morbídnej obezity je v súčasnosti považovaná chirurgická liečba. Je indikovaná u pacientov s BMI (Body Mass Index) nad 40 kg/m2, u pacientov so závažnou komorbiditou aj pri BMI od 35 kg/m2.

Zvýšená telesná hmotnosť zaťažuje predovšetkým kardiovaskulárny a pohybový aparát, preto obézni ľudia majú často vysoký krvný tlak, trpia ochoreniami chrbtice, bolesťami a predčasným opotrebovaním kĺbov, dýchacími ťažkosťami a častý je aj výskyt cukrovky II. typu.

Najčastejšie výkony

Aké sú najčastejšie operačné výkony v bariatrickej chirurgii? „Multifaktorálna povaha obezity podmieňuje aj skutočnosť, že len ťažko by bolo možné nájsť jednu operačnú metódu vyhovujúcu všetkým pacientom. Bariatrické operačné výkony majú v zásade za cieľ buď zmenšiť objem žalúdka a tým aj množstvo prijímanej stravy (tzv. reštrikčné operácie), alebo zmenšiť resorbčnú plochu čreva, čo sa deje najčastejšie vyradením jeho časti z pasáže (tzv. malabsorbčné operácie). Niektoré typy operácií sú kombináciou oboch postupov,“ uvádza prednosta Chirurgickej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Andrej Vrzgula, PhD.

Až 90 percent operácii v bariatrickej chirurgii je realizovaných laparoskopicky. Najčastejším typom operácie, ktorý sa v súčasnosti vykonáva nie len u nás, ale aj vo svete, je tzv. „sleeve gastrektómia“. „Pri tejto metóde je odstránená časť žalúdka v oblasti veľkého zakrivenia. Zo žalúdka sa vytvorí tubus v tvare rukáva, čím sa výrazne zmenší jeho kapacita. Výsledkom je dosiahnutie pocitu sýtosti už pri prijatí  podstatne  menšieho množstva potravy. Pri tomto type operácie sa zároveň odstráni aj tá časť žalúdka, kde sa produkuje tzv. hladový hormón – ghrelin,“ vysvetľuje skúsený operatér. Žalúdočný by-pass je kombináciou reštrikčného a malabsorbčného typu operácie. Na výrazne zmenšenú hornú časť žalúdka sa napojí kľučka tenkého čreva, pričom väčšia časť žalúdka, dvanástnika, ako aj časť tenkého čreva sú vyradené z trávenia a vstrebávania potravy.

Sleeve gastrektómia

Ako uvádza ďalej prednosta chirurgickej kliniky, z hľadiska pomeru účinnosti a  náročnosti operačného výkonu sa v súčasnosti za najvýhodnejšiu alternatívu ukazuje sleeve gastrektómia. Žalúdočný by-pass je náročnejší na konštrukciu a je spojený s vyšším rizikom závažnejších komplikácií. Na druhej strane sú po ňom zaznamenané vyššie váhové úbytky a je tiež menej náročný na spoluprácu pacienta. Je však potrebné povedať, že na pracoviskách, kde sa takéto operácie štandardne vykonávajú, je riziko pooperačných komplikácii minimálne a efekt operácií výborný.

„V pooperačnom období je dôležité, aby pacient dodržiaval správny stravovací režim, o ktorom je poučený ešte pred operačným zákrokom. Okrem sledovania príjmu živín je dôležité aj sledovanie a prípadne doplnenie hladiny vitamínov, minerálnych a stopových prvkov. Ich nedostatok, ktorý sa v pooperačnom období môže objaviť, súvisí s ich zhoršeným vstrebávaním. Okrem dietetických opatrení je súčasťou pooperačného režimu  aj primeraná fyzická aktivita,“ hovorí doktor Vrzgula.

Bariatrická poradňa

Prvá bariatrická operácia bola v Nemocnici AGEL Košice-Šaca realizovaná v roku 2018. Za prvý rok bolo operovaných 22 pacientov, v súčasnosti na pracovisku realizujú 1-2 bariatrické operácie týždenne. Je veľmi dôležité, aby bol pacient po operácií pravidelne sledovaný. „V bezprostrednom pooperačnom období je kontrolovaný chirurgom, neskôr sa starostlivosť o pacienta presúva viac na obezitológa. Na našom pracovisku realizujeme predoperačné vyšetrenia a pooperačné kontroly prostredníctvom bariatrickej poradne, kde pacienti nájdu odbornú pomoc a radu,“ uzatvára prednosta.        

01 - Modified: 2021-03-04 09:06:12 - Feat.: 0 - Title: Najviac obetí koronavírusu majú štáty s vysokou mierou obéznych ľudí 02 - Modified: 2021-08-22 09:35:36 - Feat.: 0 - Title: Veľkým problémom slovenských seniorov je obezita
01 - Modified: 2024-03-15 10:39:14 - Feat.: - Title: Svetový deň obezity: Obezita ohrozuje pečeň rovnako ako alkohol, dôležitá je prevencia 02 - Modified: 2024-01-26 09:40:54 - Feat.: - Title: Zmena životného štýlu nestačí 03 - Modified: 2023-12-20 15:06:50 - Feat.: - Title: Dolinková chystá návrh na výstavbu nemocnice v Bratislave, lokalita je otázna 04 - Modified: 2023-12-12 13:47:58 - Feat.: - Title: Odborník na pediatrickú diabetológiu Repko: Obezita v detskom veku je novodobou pandémiou 05 - Modified: 2023-11-20 10:40:21 - Feat.: - Title: Pacientky operujú pomocou novej laparoskopickej veže
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
09. máj 2024 12:08