Reuters
StoryEditor

Omikron môže vytlačiť ostatné varianty a z pandémie sa stane „niečo ako chrípka“, hovorí český vedec

07.01.2022, 11:00
Autor:
ČTKČTK
Podľa českého vedca sa varianta označovaná ako B.1.640, ktorú nedávno popísali vo Francúzsku, objavila skôr ako omikron a doteraz sa veľmi nerozšírila.

Jeden zo scenárov ďalšieho vývoja pandémie Covid-19 počíta s tým, že variant omikron vytlačí všetky ostatné varianty a z pandémie sa stane „niečo ako chrípka".  

Dôvodom, prečo je omikron asi trikrát nákazlivejší ako doteraz prevládajúci variant delta, je okrem iného to, že má nakazený viac vírusu v horných dýchacích cestách a ľahšie nakazí ďalších. V rozhovore, ktorý ČTK poskytla česká Akadémia vied SR (AV ČR), to povedal Jan Pačes z Ústavu molekulárnej genetiky.

Podľa neho omikron v Česku počas niekoľkých dní prevládne, najneskôr sa tak stane budúci týždeň. „Scenár spočíva v tom, že sa omikron šíri rýchlejšie ako delta. A tak ako delta vytlačila alfu alebo alfa predchádzajúci variant, tak by omikron mohol vytlačiť všetky ostatné varianty a byť jediný," uviedol Pačes na otázku, či môže byť omikron variantom, ktorý ukončí pandémiu.

Podľa doterajších znalostí omikrón nevyvoláva také ťažké ochorenie ako predchádzajúce varianty.  „Takže by celková pandémia smerovala do očakávaného cieľa, v ktorý dúfame, a teda ľahšieho priebehu a niečoho ako chrípka," poznamenal.

Scenárov možného vývoja ale podľa vedca existuje niekoľko a sú rôzne pravdepodobné. Rovnako ako české ministerstvo zdravotníctva či niektorí odborníci sa Pačes domnieva, že omikron v Česku prevládne najneskôr v budúcom týždni.

Podľa neho už sú regióny, ktoré sa tomu blížia. Vedci, podľa Pačesa zrejme vedia, prečo sa omikron rýchlejšie šíri, ale nevyvoláva tak závažný priebeh choroby. Súvisí to s tým, ako vstupuje do buniek, a tiež s tým, že nakazení majú viac vírusu v nose či nosohltane, ale menej v pľúcach, kde by práve spôsobil závažný priebeh.

To môže mať podľa vedca aj vplyv na presnosť niektorých testov. Používané PCR aj antigénne testy podľa neho fungujú stále rovnako, ale ak sa vzorka odoberie z miesta, kde je vírusu menej, môže to ovplyvniť presnosť výsledku. Za veľmi sľubný označil liek paxlovid, o nákupe ktorého teraz

Česko s výrobcom rokuje. Podľa Pačesa sa používa pre HIV pozitívny a je veľmi dobre vyskúšaný.  „Je to veľmi sľubný liek, ktorý by mohol zmeniť dynamiku pandémie," konštatoval. Zatiaľ ale nie je jasné, kedy by mohol byť v Česku dostupný. 

Pačes sa neobáva vplyvu ďalšej varianty označovanej B.1.640, ktorú nedávno popísali vo Francúzsku a ako prvú v ČR už ju zachytila ​​Fakultná nemocnica Hradec Králové.

Podľa českého vedca sa objavila skôr ako omikron a doteraz sa veľmi nerozšírila. Jej vplyv na celkovú pandémiu tak podľa neho nebude veľký. 

01 - Modified: 2021-12-31 14:23:50 - Feat.: 0 - Title: Britský regulátor autorizoval Paxlovid, aj Slovensko povolilo jeho použitie na liečbu covidu 02 - Modified: 2022-01-03 08:05:53 - Feat.: 0 - Title: Omikron: Má byť šetrnejší k pľúcam. Známi odborníci objasnili jeho riziká i výhody
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 05:24