TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Digitálny COVID preukaz Európskej únie bude od februára platiť deväť mesiacov

25.01.2022, 13:56
Autor:
redred
Na prihlásenie sa do portálu Národného centra zdravotníckych informácií treba zadať číslo mobilného telefónu, rok narodenia a COVID-19-PASS.

Digitálny COVID preukaz Európskej únie (EÚ) si môžete uložiť do mobilu,  ale najskôr je potrebné, aby  ste navštívili stránku korona.gov.sk a zvolili si možnosť Získať Digitálny COVID preukaz EÚ.

Platnosť Digitálneho COVID preukaz EÚ sa od 1. februára mení, po novom bude platiť 9 mesiacov.  Informovala o tom hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.  

„Národné centrum zdravotníckych informácií doteraz vydalo 2 743 458 Digitálnych COVID preukazov EÚ o očkovaní 1. dávkou vakcíny, 2 395 454 Digitálnych COVID preukazov EÚ o očkovaní 2. dávkou vakcíny a 1 133 703 Digitálnych COVID preukazov EÚ o očkovaní 3. dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19,” dodala Sivá.

Na korona.gov.sk výberom tohto formulára budete automaticky presmerovaní na portál služieb NCZI.

Na prihlásenie sa do portálu NCZI je nutné, podľa Alžbety Sivej, zadať číslo mobilného telefónu, rok narodenia a COVID-19-PASS.

„To je deväťmiestny údaj, ktorý sa skladá z písmen, číslic a pomlčiek, záujemcovia ho nájdu v SMS alebo emailoch od NCZI. Uvádzať sa musia iba totožné údaje, ktoré sa už zadávali, a to či už pri objednaní sa na PCR, alebo antigénové testovanie, respektíve pri registrácii na očkovanie cez korona.gov.sk,“ spresnila Sivá.

Na portáli služieb NCZI existuje aj možnosť nastaviť si automatické zasielanie Digitálnych COVID preukazov EÚ na email, pričom potom budú preukazy zasielané automaticky, keď bude osobe pridelený nový Digitálny COVID preukaz EÚ.

Následne si priamo do aplikácie GreenPass môžete sťahovať jednotlivé Digitálne COVID preukazy EÚ  alebo skenovať QR kódy z ich papierových foriem.

„Pre zjednodušenie NCZI pripravilo aj sériu grafických manuálov, ktoré sú publikované  na sociálnych sieťach. Je dôležité dodať, že Národné centrum zdravotníckych informácií môže na základe legitímneho rámca, vydať iba Digitálny COVID preukaz EÚ v elektronickej podobe,“ zhrnula Alžbeta Sivá.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. máj 2024 13:18