Reuters
StoryEditor

Omikron na Slovensku: Pred prvými nemocnicami sú už pripravené triážne stany

01.02.2022, 06:00
Autor:
TASRTASR
Na pomoc zdravotníckym zariadeniam sa prihlásilo viac ako 300 študentov medicíny a ošetrovateľstva, ktorí nastúpia v priebehu februára.

Ministerstvo zdravotníctva eviduje požiadavku od 20 nemocníc na prípravu zriadenia takzvaného triážneho stanu pred urgentným príjmom. Rezort je v kontakte so zástupcami Hasičského a záchranného zboru, ktorí deklarovali maximálnu kapacitu na zriadenie 24 triážnych stanov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Aktuálne sú dva stany už zriadené pred fakultnými nemocnicami v Nitre a v Banskej Bystrici. „Zdravotnícke zariadenia si tieto stany postavili vo vlastnej réžii. Spomínané dva stany aktuálne nie sú v prevádzke, avšak sú pripravené v prípade potreby plniť funkciu triážneho stanu,“ priblížila Eliášová.

Uistila, že odborníci na ministerstve zdravotníctva pozorne sledujú vývoj epidemickej situácie a v predstihu nastavujú kroky. „Možno zároveň skonštatovať, že na výzvu rezortu sa prihlásilo na pomoc zdravotníckym zariadeniam viac ako 300 študentov medicíny a ošetrovateľstva, ktorí budú v priebehu februára pomáhať v teréne,“ doplnila Eliášová.  

Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nevydalo pokyn na vytvorenie triážnych stanov. Na účel triáže pacientov sa môžu okrem stanov vyčleniť aj budovy. V prvom kole by mali mať triáž pacientov najmä fakultné a univerzitné nemocnice a potom by malo byť vybratých 19 menších nemocníc.

01 - Modified: 2022-01-27 06:37:17 - Feat.: 0 - Title: Štvrtá vlna pandémie: Rezort zdravotníctva povoláva do nemocníc medikov a študentov ošetrovateľstva 02 - Modified: 2022-01-13 19:47:51 - Feat.: 0 - Title: Slovensko má núdzový plán na omikron. O pacientov sa majú starať medici, kľúčový bude kyslík
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 06:35