Reuters
StoryEditor

Kanada schválila prvú vlastnú vakcínu proti koronavírusu

25.02.2022, 06:00
Autor:
tasrtasr
Podľa Health Canada klinické štúdie ukázali, že dvojdávková vakcína Covifenz má u dospelých vo veku 18 až 64 rokov 71-percentnú účinnosť.

Kanadský zdravotnícky úrad vo štvrtok schválil prvú vakcínu domácej výroby proti novému koronavírusu.

Oznámila to kanadská biofarmaceutická firma Medicago a jej partnerská britská firma GlaxoSmithKline, informovala agentúra AFP.

Generálny riaditeľ firmy Medicago Takaši Nagao povedal, že schválenie ich vakcíny Covifenz úradom Health Canada považuje za "významný míľnik pre Kanadu v boji proti pandémii".

Dodal, že spoločnosť už očkovaciu látku začala vyrábať. Ottawa si predobjednala až 76 miliónov dávok vakcíny Covifenz.

"Ide o prvú úradne schválenú vakcínu proti ochoreniu COVID-19 vyvinutú kanadskou spoločnosťou a prvú, ktorá využíva technológiu založenú na proteínoch," uvádza sa vo vyhlásení vlády.

V Kanade už predtým schválili šesť vakcín proti koronavírusu, medzi nimi od spoločností AstraZeneca, Moderna a Pfizer/BioNTech.

Podľa Health Canada klinické štúdie ukázali, že dvojdávková vakcína Covifenz má u dospelých vo veku 18 - 64 rokov 71-percentnú účinnosť.

Viac než 90 percent dospelých obyvateľov Kanady je zaočkovaných najmenej dvoma dávkami vakcíny, avšak polovica z nich nemá ešte tri dávky, píše AFP.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 10:31