HN/Peter Mayer
StoryEditor

Novelu zákona o záchrankách kritizujú poskytovatelia aj ÚDZS

02.01.2020, 18:59
Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou odmieta vydávať povolenia

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) opakovane odmietol kompetenciu vykonávať výberové konania a vydávať povolenia pre poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby (ZZS). Uviedol to v rámci pripomienkového konania k novele zákona, ktorou chcela bývalá ministerka A. Kalavská napraviť situáciu po medializovanom letnom prideľovaní povolení pre záchranky. K návrhu zákona prišlo spolu 239 pripomienok.

Úrad pre dohľad zdôrazňuje, že je nezávislou inštitúciou, ktorej štát zveril v oblasti verejnej správy dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti a verejným zdravotným poistením. „Úrad zásadne nesúhlasí, aby bol orgánom vydávajúcim povolenia. Úrad by si mal zachovať postavenie kontrolného orgánu,“ uvádza. Tvrdí, že navrhovaná právna úprava nepovedie k zlepšeniu procesu výberového konania. „Práve naopak, úrad je toho názoru, že navrhnutý spôsob kreovania komisie, nastavené podmienky kladené na uchádzačov o vydanie povolenia, povedú k nefunkčnosti a predĺženiu celého procesu výberového konania, ktoré však nie je zohľadnené v lehotách, v ktorých má úrad rozhodovať. Úrad považuje navrhnuté zmeny za nekoncepčné, predčasné,“ dodáva a odvoláva sa na žiadosť Úradu pre verejné obstarávanie, podanú na Európsku komisiu. Od Bruselu sa očakáva odpoveď na otázku, či je spôsob výberového konania na ZZS v súlade s právom Európskej únie, alebo sa má postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní.

Certifikácia

Novela zákona navrhuje pre záchranky certifikáty systému bezpečnosti, ktoré bude udeľovať ministerstvo zdravotníctva. ÚDZS to považuje za účelové a tvrdí, že výsledkom certifikačného konania bude zrušenie povolení na prevádzkovanie ambulancie ZZS, ktoré vydal úrad v lete minulého roka. Podľa neho ide o zbytočnú administratívnu záťaž poskytovateľov ZZS. „Potvrdzuje to aj skutočnosť, že v návrhu je uvedené, že žiadateľ o vydanie certifikátu musí doložiť k žiadosti viac menej tie isté dokumenty, ktoré už raz doložil pri žiadosti o vydanie povolenia,“ zdôrazňuje úrad.

Úrad upozorňuje, že proti rozhodnutiu v certifikačnom konaní sa nie je možné odvolať, ani podať mimoriadny opravný prostriedok. „V právnom štáte je nemysliteľné, aby sa poskytovateľ nemohol odvolať voči rozhodnutiu, na základe ktorého úrad zruší povolenie,“ pripomína.

Zavádzaný certifikát systému bezpečnosti prináša zbytočnú administratívnu záťaž aj podľa Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS). Vydávanie certifikátu bezpečnosti podľa nej znamená opätovné hodnotenie a posudzovanie splnenia tých istých podmienok personálneho a materiálno-technického zabezpečenia, o ktorých už ÚDZS rozhodol pri vydaní povolenia.

Kritika

„Ak má byť cieľom certifikátu bezpečnosti zabezpečiť vyššiu bezpečnosť pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, je diskriminačné obmedziť povinnosť získania certifikátu bezpečnosti len na časť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, v tomto prípade poskytovateľov ZZS. Minimálne rovnaké, ak nie vyššie nároky na bezpečnosť by mali byť kladené napríklad na poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, súkromné chirurgické zariadenia alebo ambulancie pohotovosti. Ak všetky tieto zariadenia môžu poskytovať bezpečnú zdravotnú starostlivosť aj bez certifikátu bezpečnosti, je evidentné, že zavedenie certifikátu bezpečnosti výlučne pre ZZS je účelové a šikanózne opatrenie, nie opatrenie na zvyšovanie bezpečnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti na Slovensku,“ tvrdí AZZS.

Pri nezískaní certifikátu navrhuje ministerstvo zdravotníctva odobrať záchranke povolenie pre stanicu ZSS a dočasne vydať povolenie pre nemocnicu v príslušnom regióne. Asociácia to považuje za diskriminačné a žiada stiahnuť celý návrh zákona. Odôvodňuje to rozporom navrhovanej novely zákona so základnými legislatívnymi pravidlami aj praktickou nevykonateľnosťou mnohých navrhovaných ustanovení.

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že v súčasnosti prebieha vyhodnotenie pripomienok. „Vzhľadom na komplexnosť pripomienok a citlivosť témy, ako aj vzniknutej situácie, MZ SR veľmi detailne vyhodnocuje vznesené pripomienky - tak, aby predložilo materiál, ktorý situáciu rieši. Absolvuje ešte sériu odborných stretnutí na zvýšenie kvality materiálu,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. ​

01 - Modified: 2024-03-27 08:05:14 - Feat.: - Title: Kto, kde a kedy postaví stanice záchrannej zdravotnej služby? 02 - Modified: 2024-02-14 14:36:07 - Feat.: - Title: Zdravotné poisťovne dosiahli zisk, najviac peňazí na účte má Dôvera 03 - Modified: 2024-02-22 14:57:02 - Feat.: - Title: Názor: Kto dohliadne na kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti 04 - Modified: 2024-02-08 15:10:45 - Feat.: - Title: Kritička Bláhová skončila, vedenia úradu pre dohľad sa ujal Michal Palkovič 05 - Modified: 2024-01-30 09:55:25 - Feat.: - Title: Na južnom Slovensku otvorili autonómnu mobilnú stanicu záchranky
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
09. máj 2024 06:10