StoryEditor

Nature: Deti vykazujú záhadne nízke hladiny protilátok proti covidu

15.03.2022, 19:00
Autor:
kš

Zdá sa, že deti sú schopné odstrániť SARS-CoV-2 zo svojho organizmu oveľa rýchlejšie ako dospelí. 

U detí infikovaných SARS-CoV-2 je podľa malej štúdie uskutočnenej v Austrálii menej pravdepodobné ako u dospelých, že si vytvoria protilátky proti vírusu, a to aj napriek podobným symptómom a hladinám vírusu v tele. 

Informoval o tom známy vedecký časopis Nature. Výskumníci podľa neho tvrdia, že zistenia prispievajú k rastúcemu množstvu dôkazov, ktoré naznačujú, že deti majú silnejšiu počiatočnú imunitnú odpoveď na Covid-19 a dokážu sa rýchlo zbaviť infekcie, v porovnaní s dospelými.  

Keďže protilátky sú pravdepodobne dôležité na ochranu pred reinfekciou, zistenia vyvolávajú otázky, ako dobre môžu byť deti chránené pred budúcimi infekciami. 

Priebeh štúdie

Štúdia publikovaná v JAMA Network Open 9. marca sa zamerala na 57 detí s priemerným vekom 4 a 51 dospelými s mediánom veku 37, ktorí boli pozitívne testovaní na SARS-CoV-2 v období od 10. mája do 28. októbra 2020.

Účastníci mali mierne príznaky, ako sú bolesti hlavy a horúčky, alebo boli asymptomatickí. Vedci odobrali výtery z nosa a hrdla, aby zmerali účastníkom hladiny ich vírusovej RNA a vzorky krvi na kontrolu protilátok imunoglobulínu G proti vírusu.  

Zistili, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-06-19 17:11:21 - Feat.: 0 - Title: Imunitný systém váži až dve kilá. Ako dokáže zabiť vírusom infikovanú bunku? Uznávaná vedkyňa prezradila tajomstvo imunity
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
01. máj 2024 08:21