Nemocnice sú na hrane, personál nestíha. Najhoršie je to cez víkendy.TASR
StoryEditor

Zdravotníctvo má mať v tomto roku navyše 365 miliónov eur

22.03.2022, 12:27
Autor:
tasr, redtasr, red

Do zdravotníctva má v tomto roku prísť navyše 365 miliónov eur.

Vyššia platba za štátnych poistencov má priniesť 100 miliónov eur, zároveň sa má zvýšiť základné imanie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne o 120 miliónov eur.

Ďalších 145 miliónov eur má priniesť vyšší výber poistného. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister financií Igor Matovič.

Ako uviedol Igor Matovič 365 miliónov eur sa bude skladať z troch položiek, teda peniaze navyše pre verejné zdravotné poistenie zdravotníctvo získa cez platbu za poistencov štátu, ktorá by mala byť sto milónov eur, cez základné imanie VšZP vo výške 120 mil. eur a cez vyšší výber poistného, ktoré by malo tvoriť 145 mil. eur.

"Dokopy ide o 365 miliónov eur, tak to vyšlo a tak to je poctivé. Zároveň toľko financií verejné zdravotné poistenie potrebuje na to, aby zabezpečilo chod, ktorý potrebujeme preto, aby nám bola poskytnutá adekvátna zdravotná starostlivosť," uviedol Matovič.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dodal, že dnešná dohoda je len začiatkom. Majú nasledovať ďalšie opatrenia v zmysle lepšieho prerozdeľovania peňazí medzi poisťovňami, ako aj opatrenia smerujúce k tomu, aby peniaze, ktoré majú slúžiť pacientom, k nim aj reálne došli.

"Všetky opatrenia, ktoré sú a budú vykonané smerujú k tomu, aby sme ocenili prácu našich zdravotníkov a umožnili kvalitnejšiu starostlivosť našim pacientom," skonštatoval.

O dofinancovanie rezortu opakovane žiadali nemocnice, ambulancie, odborári aj zástupcovia pacientov.

Malé a stredné nemocnice združené v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) hrozia pre nedostatok zdrojov aj vypovedaním zmlúv so štátnou alebo všetkými zdravotnými poisťovňami.

V piatok sa ANS vyjadrí k návrhu zmluvných podmienok poisťovní Dôvera a Union.

Rovnaký krok nevylúčili ani ambulantní lekári v prípade štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

01 - Modified: 2022-03-22 11:23:54 - Feat.: 0 - Title: Asociácia nemocníc Slovenska: Naše nemocnice odstúpia od zmlúv s VšZP. S ostatnými poisťovňami ešte rokujú
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 05:43