TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Záchranky môžu nakúpiť špeciálne vozidlá s vlastnou riadenou ventiláciou

14.06.2021, 16:01
Autor:
(mt)(mt)
Z Integrovaného regionálneho operačného programu pôjde do zdravotníctva na pomoc v boji s COVID-19 ďalších 28 miliónov eur.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ktoré riadi Integrovaný regionálny operačný program, potvrdilo informáciu o vyčlenení sumy 28 miliónov eur z eurofondov pre potreby zdravotníctva. Vyhlasovateľom dvoch nových výziev je Ministerstvo zdravotníctva SR.

Až 23 miliónov eur z tejto sumy je určených pre ambulancie záchrannej zdravotnej služby a zvyšných 5 miliónov na zdravotné vybavenie, ochranné pomôcky či vytváranie mobilných odberových miest.

Ako informovalo ministerstvo investícií, zámerom 23-miliónovej výzvy pre ambulancie záchrannej služby je zamedziť šíreniu ochorenia pri prevoze pacientov s COVID-19. „Oprávnení žiadatelia - Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR a ďalší poskytovatelia záchrannej zdravotnej starostlivosti - sa môžu uchádzať o financie na nákup špeciálnych vozidiel s vlastnou riadenou ventiláciou, ďalšieho prístrojového vybavenia sanitiek a tiež na nákup ochranných pomôcok pre pracovníkov. Projekty môžu predkladať žiadatelia z celého Slovenska, vrátane Bratislavského samosprávneho kraja,“ uviedol rezort.

Pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti je určená druhá výzva vo výške 5 miliónov eur. Prostriedky sú určené najmä na preplatenie výdavkov na zdravotnícke vybavenie potrebné v boji proti pandémii, na vytváranie mobilných odberných miest a ochranné pomôcky pre zdravotníkov. Výzva je pre zdravotných poskytovateľov, ktorých zriaďovateľom je štát, samospráva, nezisková organizácia alebo právnická osoba z celého Slovenska, vrátane Bratislavského samosprávneho kraja.

Špeciálna pomoc pre zdravotníctvo je možná vďaka presunu eurofondov z apríla 2020. Konkrétne sa tak na opatrenia pre rezort zdravotníctva podarilo získať navyše 117 miliónov eur z regionálneho programu IROP.

Doterajšie covidové výzvy z prostriedkov IROP

  • Výzva vyhlásená v auguste 2020 vo výške 48 miliónov eur, z ktorej sa pomoc rozdelila medzi 49 nemocníc v postavení subjektov hospodárskej mobilizácie.
  • Vyzvanie vyhlásené v októbri 2020 vo výške 12,6 milióna eur určené na nákup zdravotníckych prístrojov, vybavenia a ochranných prostriedkov, v rámci ktorého sa do nemocníc po celom Slovensku nakúpilo aj 341 pľúcnych ventilácií. Zaistili sa taktiež ďalšie prístroje, zariadenia a vybavenie potrebné na boj proti ochoreniu COVID-19 a ochranné pracovné prostriedky pre zdravotníkov.
  • Výzva pre krajské mestá a kraje. Pre krajské mestá je vyčlenených 8 miliónov eur na zníženie dopadov rozpočtov samospráv pri riešení prevencie pred šírením koronavírusu a pre VÚC rovnako 8 miliónov eur na vykrytie časti výdavkov veľkokapacitných očkovacích centier.

01 - Modified: 2021-06-10 12:38:51 - Feat.: 0 - Title: Na novom urgente pribudla resuscitačná miestnosť vybavená ako operačná sála 02 - Modified: 2020-12-31 09:48:37 - Feat.: 0 - Title: Nemocnice dostanú milióny z eurofondov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
04. máj 2024 19:35