Väznica v IlaveTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Nebezpeční psychicky chorí zločinci a sexuálni devianti budú lepšie strážení. Detenčný ústav by mal stáť už budúci rok

15.07.2021, 14:05
Autor:
tasr, redtasr, red
Prelomový krok pre Slovensko. Po detenčnom ústave sme volali už roky, a teraz sa sen stáva skutočnosťou. Začiatkom budúceho roka by mal stáť v Hronovciach ústav pre tých najnebezpečnejších psychicky chorých zločincov a sexuálnych deviantov.

Ešte vo februári minulého roka informovalo ministerstvo zdravotníctva (MZ SR) o tom, že verejné obstarávanie na dodávateľa stavby Detenčného ústavu Hronovce bolo ukončené. „Víťaznú ponuku predložila spoločnosť STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo s. r. o. v hodnote viac ako 17,6 milióna eur bez DPH, čo je oproti predpokladanej hodnote o približne 450 000 eur menej," informovalo ešte vlani na svojej stránke ministerstvo zdravotníctva

Práce na výstavbe detenčného zariadenia v Hronovciach v okrese Levice pokračujú podľa harmonogramu. Ukončené by mali byť v januári budúceho roka. S priebehom výstavby sa vo štvrtok 15. júla na mieste oboznámili ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

„Detenčný ústav je principiálna záležitosť, ktorá súvisí na jednej strane s ochranou spoločnosti, na strane druhej aj s ľudským zaobchádzaním s ľuďmi, ktorí trpia duševnými chorobami a spáchali trestnú činnosť,“ povedala Kolíková.

Podľa nej zatiaľ na Slovensku detenčný ústav absentuje, preto nie sú ani rozhodnutia súdu o umiestnení ľudí v tomto zariadení. Ministerka odhaduje, že ich môže byť niekoľko desiatok. „Vo výkone trestu odňatia slobody máme ľudí, ktorí by mali byť vzhľadom na svoj zdravotný stav umiestnení niekde inde. Je potrebné prehodnotiť, či sú z dôvodu duševnej choroby spôsobilí byť vo výkone trestu odňatia slobody,“ skonštatovala.

Ako uviedol rezort na svojej stránke, o umiestnení ústavu pri Psychiatrickej nemocnici Hronovce bolo rozhodnuté ešte v roku 2008. Lokalita má, podľa nich, vhodnú polohu pre takéto zariadenie.

„Bude v susedstve  s Psychiatrickou nemocnicou Hronovce, čím bude zabezpečená potrebná kooperácia pri vážnejších psychických stavoch. Pozitívom je aj fakt, že neďaleko sa nachádza aj zariadenie Zboru väzenskej a justičnej stráže v Želiezovciach, čo je v prípade neočakávaných udalostí veľkým bezpečnostným pozitívom,“ napísali zástupcovia MZ SR na svojom webe.

Zariadenie vzniklo po kritike Európskeho výboru na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (CPT), ktorý upozornil na podmienky väzňov na Slovensku.  

Ako ďalej spresnili zástupcovia rezortu zdravotníctva, detenčný ústav bude ojedinelé zariadenie svojho druhu, ktoré bude prvé na Slovensku. Je určené pre 75 pacientov. Ide o osoby, ktorým súd nariadil umiestnenie do detenčného ústavu podľa § 81 Trestného zákona. Bezpečnostný režim bude nastavený tak,  aby bola maximálne zaistená  bezpečnosť občanov, zamestnancov  aj samotných pacientov.

„Zariadenie by malo mať 183 zamestnancov, ide o zdravotníckych zamestnancov (lekári, sestry, sanitári, asistenti),  pomocných pracovníkov (THP pracovníci, upratovačky) a pracovníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže,“ doplnili z MZ SR.

Predpokladaná hodnota výstavby ústavu bola podľa vládneho materiálu z roku 2017 deklarovaná  na 15,5 mil. eur. Následne štátnou expertízou, ktorú vykonáva Ministerstvo dopravy SR, bola z predloženej dokumentácie stanovená predpokladaná hodnota zákazky na viac ako 18 miliónov eur.

„Dôvodom bolo napríklad, že technologické vybavenie celého detenčného ústavu je navrhnuté v súlade bezpečnosťou a aj právami budúcich klientov, čo si vyžadovalo náročné riešenia a skĺbenia týchto dvoch aspektov,  drahšie technológie na splnenie požadovanej  energetickej triedy, čo si vyžiada aj zmenu pôvodného konceptu usporiadania budov,“ zhrnul rezort na svojej stránke.

Nateraz sú celkové náklady na výstavbu vyčíslené na viac ako 17,6 milióna eur bez DPH. „Prípadné drobné zvýšenia rozpočtu priebežne konzultujeme s ministerstvom zdravotníctva. Celkové skutočné náklady budeme vedieť po finalizácii stavby,“ potvrdil zástupca spoločnosti Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo, ktorá vyhrala verejné obstarávanie na dodávateľa stavby.

V zariadení bude po jeho spustení do prevádzky pracovať 78 príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže a 85 zdravotníckych pracovníkov.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
28. máj 2024 11:12