Asociácia záchrannej zdravotnej služby
StoryEditor

Častejšie trpia syndrómom vyhorenia. Svoj život nasadzujú pre nás, toto im však berie motiváciu

27.05.2022, 07:00
Autor:
redred

Európska spoločnosť urgentnej medicíny venovala piatok 27. mája téme pracovného preťaženia a syndrómu vyhorenia, ktorý pracovníkov urgentnej medicíny postihuje častejšie, než iné profesie.

Dnes si pripomíname Deň urgentnej medicíny.

„Svoj sviatok dnes majú všetci tí, na ktorých pomoc sa spoliehame, keď sa zo zdravotných príčin ocitneme v akútnom ohrození nášho života,“ uviedol prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby PhDr. Matej Polák.

Ako pokračoval, mená záchranárov často nepoznáme, ani ich osobné príbehy. „Oni sú tu však pre nás 24 hodín denne. Každý deň v roku, ochotní nasadiť svoje vlastné zdravie a život pre záchranu toho nášho,“ dodal.

Ako vidia svoju prácu záchranári?

 

Tisícky profesionálov

Podľa slov Mateja Poláka je na Slovensku v nepretržitej prevádzke viac ako 328 posádok sanitiek a vrtuľníkov záchrannej zdravotnej služby, pričom na zabezpečenie prevádzky každej z nich je potrebných priemerne 10 pracovníkov.

„To je viac ako 3 000 profesionálov z oblasti urgentnej zdravotnej starostlivosti. Ďalší naši kolegovia poskytujú urgentnú zdravotnú starostlivosť na oddeleniach urgentných príjmov v nemocniciach. Spolu tak v oblasti urgentnej medicíny na Slovensku pôsobí do 5 000 pracovníkov, medzi nimi lekári, zdravotnícki záchranári, sestry, ale aj vodiči sanitiek záchrannej zdravotnej služby,“ spresnil.

Aj profesionáli z prostredia urgentnej medicíny sú však, podľa Mateja Poláka, len ľudia z mäsa a kostí a občas potrebujú našu pomoc.

„Preto práve tento rok Európska Spoločnosť Urgentnej Medicíny venovala deň urgentnej medicíny téme pracovného preťaženia a syndrómu vyhorenia, ktorý pracovníkov urgentnej medicíny postihuje častejšie, než iné profesie,“ povedal Matej Polák.

Náročná práca

Priblížil, že práca záchranárov je náročná fyzicky aj psychicky. Prakticky každý deň bojujeme so smrťou na miestach, ktoré sú pre nás vopred neznáme, teda u pacientov doma, na ulici, vo fabrikách, či vonku na ceste alebo v prírode. Nie každý takýto boj dokážeme vyhrať.

„Často čelíme slovným a fyzickým atakom od príbuzných, ba niekedy aj od samotných pacientov. Popri tom sa musíme neustále vzdelávať a trénovať, aby sme dokázali držať tempo s najnovšími lekárskymi poznatkami. Naša práca si nevyberá čas, kedy nás zavolá do služby, či je deň, alebo noc, víkend, či sviatok,“ opísal náročnú prácu urgentistov prezident asociácie záchraniek.

Ako upozornil Matej Polák, špecifickými problémami pracovníkov urgentnej medicíny na Slovensku je enormný nedostatok pracovníkov a diskriminačný prístup zo strany kompetentných orgánov.

Zdôraznil, že na Slovensku máme takmer 40 percentný nedostatok zdravotníckych záchranárov, v pomere k tabuľkovým miestam, ktoré by bolo potrebné obsadiť. Situácia v oblasti lekárov nie je omnoho lepšia.

Diskriminácia

Od príchodu nových pracovníkov do systému mladých absolventov často odrádza diskriminácia zo strany kompetentných štátnych orgánov.

Ako príklad uviedol, že kým pracovníci v nemocniciach dostávali počas pandémie Covid-19 rizikové príplatky, pre pracovníkov záchranných zdravotných služieb tieto príplatky začali byť vyplácané až po tom, ako sa ich niekoľko mesiacov dožadovali otvorenými listami predsedovi vlády a ministrom.

„Vodiči sanitiek napríklad odmeny za nasadenie počas covidu dodnes nedostali. Osobné ochranné pomôcky proti Covid-19 zo štátnych hmotných rezerv začali byť pracovníkom záchranných zdravotných služieb vydávané až viac ako po pol roku od začiatku pandémie, aj to nie všetkým,“ vysvetlil.

Podľa Mateja Poláka, nerovný prístup k urgentistom zo strany vedenia štátu berie pracovníkom záchranných zdravotných služieb aj posledné zvyšky motivácie.

„Delenie urgentistov na „dobrých nemocničných“ a „zlých záchrankových“, a delenie záchraniek na „dobré štátne“ a „zlé súkromné“ spôsobuje, že do práce v záchrannej zdravotnej službe prichádza čoraz menej nových pracovníkov,“ zhrnul pri príležitosti Dňa urgentnej medicíny Matej Polák.

Kampaň

Poslaním Európskej spoločnosti urgentnej medicíny (EUSEM) je zabezpečiť profesionálnu, kompetentnú a včasnú reakciu na akýkoľvek akútny stav ohrozujúci život, orgán alebo končatinu pre každého občana Európy.

„Už štvrtý rok prichádza s kampaňou, ktorej cieľom je zjednotiť svetovú populáciu a tvorcov rozhodnutí, aby premýšľali a hovorili verejne o urgentnej medicíne.

Medzinárodná kampaň Deň urgentnej medicíny 2022 má za cieľ zvýšenie povedomia o dôležitosti a náročnosti práce profesionálov pracujúcich v oblasti urgentnej medicíny a snaží sa apelovať na kompetentné osoby,“ uzavrel Matej Polák.

 

 

 

 

01 - Modified: 2023-01-30 17:33:35 - Feat.: - Title: Komentár: Štát rozhodol o „betónovaní“ nových staníc záchrannej zdravotnej služby 02 - Modified: 2023-01-25 16:59:27 - Feat.: - Title: Väčšiny obyvateľov Slovenska sa obnova sanitiek z plánu obnovy nedotkne. Je to diskriminácia 03 - Modified: 2021-11-28 19:11:42 - Feat.: - Title: Záchranky vykazujú po covidovom roku stratu. Rezort zdravotníctva im chce zvýšiť platby
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
05. máj 2024 20:57