Pixabay Pexels
StoryEditor

Keď antibiotiká stratia svoje liečivé účinky, môže to zabiť viac ľudí ako rakovina

30.05.2022, 15:00
Autor:
redred

Nárast antibiotickej rezistencie kvôli predpisovaniu najmä širokospektrálnych antibiotík vedie k znehodnocovaniu všetkých antibiotík. Preto český web ponúka aj odporúčania pre lekárov.

Jednu z najväčších celosvetových zdravotných hrozieb predstavuje strata liečivých účinkov antibiotík.

Odborníci varujú, že to môže mať v roku 2050 na svedomí viac obetí ako rakovina. Informoval o tom český Štátny zdravotný ústav.

„Jednou zo zásadných ciest, ako zachovať účinnosť antibiotík, sú informačné kampane, vďaka ktorým sa darí zvyšovať povedomie verejnosti o nakladaní s antibiotikami,“ napísal ústav na svojej stránke.

Prieskum

Prieskum v Českej republike z februára 2022 ukázal, ako znalosti českej populácie ovplyvnila kampaň Prevencia antibiotickej rezistencie, ktorá prebieha u našich susedov od jesene 2021.

„Prieskum nám poskytol zaujímavú spätnú väzbu. Ukázalo sa, že s témou antibiotickej rezistencie sa u nás stretli už takmer dve tretiny obyvateľov (62,5 %), čo je o 19 % viac ako pred začatím kampane.

Najvyšší nárast sme zaznamenali u skupiny so základným vzdelaním a tiež vo vekovej skupine do 35 rokov,“ priblížila doc. MUDr. Helena Žemličková, Ph.D., vedúca Národného referenčného laboratória pre antibiotiká českého Štátneho zdravotného ústavu a odborná garantka projektu.

Doplnila, že údaje z augusta minulého roka ešte naznačovali, že medzery v znalostiach o užívaní antibiotík mali najmä mladšie generácie.

„Iba spoločné zavádzanie preventívnych opatrení a kontrola infekcií nám umožní obmedziť šírenie rezistentných mikróbov v zdravotníckych zariadeniach aj v bežnej populácii,“ objasnila riaditeľka Štátneho zdravotného ústavu MUDr. Barbora Macková na jeho webe.

Zistenia

Dodala, že z prestížneho celosvetového výskumu publikovaného v časopise Lancet vyplýva, že antibiotická rezistencia predstavuje jednu z najčastejších príčin úmrtí už dnes.

„Počty ich obetí predstavujú ročne na svete asi milión zmarených životov. Napríklad v roku 2019 takto podľahlo chorobám jeden a štvrť milióna pacientov,“ vysvetlila Barbora Macková.

Za kľúčové zistenie prieskumu možno, podľa nej považovať fakt, že 82 % ľudí v Česku už vie, že antibiotiká nie sú účinné proti vírusom.

„Táto znalosť je zásadná. Verím, že si pacienti budú vedomí, že nemá zmysel sa v prípade viróz snažiť prinútiť lekára, aby im antibiotiká predpísal. Z prieskumu tiež vyplynulo, že 65 % českej populácie chápe, že správnym modelom správania je nechať predpísanie antibiotík na zváženie lekára,“ pokračovala garantka projektu Helena Žemličková.

Odporúčania pre lekárov

Podľa nej, nárast antibiotickej rezistencie v dôsledku predpisovania najmä širokospektrálnych antibiotík vedie k znehodnocovaniu všetkých antibiotík. Preto web antibiotickarezistence.cz ponúka aj sekciu „Odporúčania pre lekárov“.

„Snažili sme sa problematiku prevencie antibiotickej rezistencie pojať čo najkomplexnejšie. Preto sme zacielili aj na praktických lekárov, aby sme im uľahčili rozhodovanie ohľadom indikácie antibiotík, voľby konkrétneho medikamentu, dávkovania a dĺžky liečby najčastejších infekčných ochorení v primárnej zdravotnej starostlivosti.

Cieľom pripravených odporúčaní je zachovanie účinnosti antibiotík používaných v liečbe komunitných infekcií,“ zhrnula na stránke českého Štátneho zdravotného ústavu Helena Žemličková.

01 - Modified: 2022-05-21 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Antibiotiká môžu zvýšiť riziko vážnych plesňových infekcií, ukázal najnovší výskum 02 - Modified: 2022-05-10 17:21:26 - Feat.: 0 - Title: Stúpajú počty prípadov kvapavky odolnej proti antibiotikám. Hľadá sa riešenie vo vakcíne
01 - Modified: 2022-12-12 08:00:37 - Feat.: - Title: Antibiotiká strácajú svoju účinnosť. WHO varuje pred smrteľnými komplikáciami 02 - Modified: 2021-11-21 09:42:44 - Feat.: - Title: Prieskum: Česi antibiotiká u lekára skôr odmietajú. Už predpísané ani neužívajú
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
05. máj 2024 01:36