StoryEditor

Lieková reforma: Pacienti by sa mali dostať k modernej liečbe bez prieťahov

23.06.2022, 19:00
Autor:
redred

Parlament dnes schválil prelomovú liekovú reformu, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Vďaka novele zákona č. 363/2011 o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín, ktorý dnes (vo štvrtok 23. júna) schválila Národná rada SR, sa inovatívne lieky dostanú k pacientom, ktorí ich potrebujú, bez zbytočných časových či iných prieťahov.

Informovalo vo svojom vyhlásení ministerstvo zdravotníctva.

„Prijatím tohto zákona sa Slovensko zaradilo medzi vyspelé krajiny, ktoré umožňujú pacientom liečbu najnovšími, najmodernejšími a preukázateľne účinnými liekmi,” spresnil rezort zdravotníctva vo svojom stanovisku.

Novinky

Novela má podľa neho zlepšiť podmienky pre vstup preukázateľne účinných inovatívnych liekov na náš trh a odstrániť rozdiely v prístupe pacientov k liečbe týmito liekmi.

„Taktiež zabezpečuje, že vynakladanie finančných prostriedkov v tomto smere bude efektívne a účelné,” vysvetlilo ministerstvo zdravotníctva v tlačovej správe.

Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, ide o obrovský krok vpred v snahe o zlepšenie poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

„Inovatívne lieky z prostriedkov verejného zdravotného poistenia, ktoré sa ocitnú v zozname kategorizovaných liekov, budú bez akýchkoľvek rozdielov uhrádzané všetkými zdravotnými poisťovňami. Som naozaj rád, že sa to podarilo,“ dodal.

Ako pokračoval, teraz je väčšina nových inovatívnych liekov hradená v tzv. výnimkovom režime, to znamená že je na posúdení a uvážení zdravotnej poisťovne, či liek z prostriedkov verejného zdravotného poistenia uhradí alebo nie.

Ciele

„Našim cieľom je schváliť v rámci kategorizačných komisií čo najvyšší počet inovatívnych liekov, aby sme ich mohli pacientom sprístupniť čo najskôr. Očakávame, že napríklad prvé onkologické lieky by mohli mať pacienti k dispozícii už 6 mesiacov po nadobudnutí účinnosti zákona, a teda približne na jar budúceho roka,“ zhrnul štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR prof. PhDr. Róbert Babeľa, PhD., MBA, MSc (HTA), FISAC.

Novela zákona č. 363 zavádza zmeny v postupe uzatvárania zmlúv o podmienkach úhrady lieku či v stanovení prahovej hodnoty pre posúdenie nákladovej efektívnosti liekov.

Vytvára i nové procesné postupy pre určenie, zmenu a zrušenie úhradových skupín, ako aj zmeny v revízii úhrad, referencovaní či vstupe generických a biologicky podobných liekov.

„Tak je zabezpečené, aby z prostriedkov verejného zdravotného poistenia boli lieky uhrádzané vo výške zodpovedajúcej náležite preukázanému klinickému prínosu, ktorý liek pacientovi prináša. Súčasťou novely je tiež právna úprava zdravotníckych pomôcok, špeciálneho zdravotníckeho materiálu či dietetických potravín,” uzavrel rezort v tlačovej správe.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 07:27