predčasne narodené deti - doc.MUDr.Darina Chovancová CSc. prednostka Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka SZU a UN Bratislava, inkubátor
StoryEditor

Miera dojčenia počas pandémie výrazne klesla, najmä na jednotkách intenzívnej starostlivosti

01.08.2022, 17:00
Autor:
(mt)(mt)

Najzraniteľnejšou skupinou sú predčasne narodené deti a novorodenci odkázaní na intenzívnu lekársku starostlivosť.

Aktuálny prieskum Iniciatívy 1000 dní v spolupráci so Slovenskou pediatrickou spoločnosťou ukázal, že na Slovensku je vo veku šesť mesiacov dojčených ešte 53 percent detí. Aj keď je dojčenie najlepší možný spôsob výživy dojčiat, 55 percent z nich zároveň od 4. mesiaca ochutnáva pevnú stravu. Vďaka tomu sa deti stretávajú s potenciálnymi alergénmi v období tzv. imunologického okna, čo je obdobie, kedy organizmus dieťaťa najlepšie toleruje alergény v strave a vytvára si tak lepšiu imunitu a odolnosť voči alergénom do budúcna.

„Imunologické okno nastáva zhruba medzi 17. až 24. týždňom života dieťaťa. Ide o jedinečné obdobie, kedy môžu dojčatá začať ochutnávať pevnú stravu. Najnovšie vedecké poznatky preukázali, že tento postup pomáha správne utvárať ich imunitné reakcie a znižuje neskoršiu precitlivenosť na alergény. V žiadnom prípade nejde ešte o náhradu dojčenia či mliečnej stravy, ale o ochutnávanie malého množstva základných potravín: ovocia, mäsa a zeleniny. Dieťa by sa malo stretnúť, vo vhodnej forme, aj s potenciálnymi alergénmi, ktoré sme deťom v tomto veku kedysi neodporúčali,“ vysvetľuje doc. MUDr. Milan Kuchta, CSc., predseda Slovenskej pediatrickej spoločnosti.

Porovnanie

Tohtoročný prieskum ukázal, že situácia v oblasti dojčenia sa na Slovensku od minulého roka výrazne nezmenila. Po prepustení z pôrodnice je dojčených priemerne 81 percent detí a vo veku 6 mesiacov ešte asi polovica z nich, čo sú veľmi podobné výsledky ako vlani. 

Najviac detí je v pol roku dojčených v Banskobystrickom (58 percent) a Bratislavskom (64 percent) kraji. Slovenské deti v percentuálnom vyjadrení dojčenia zaostávajú za českými, kde pri odchode z pôrodnice je dojčených 90 percent detí a v šiestich mesiacoch 63 percent. 

Svetový týždeň dojčenia

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek sa spolu s viac ako 120 organizáciami celého sveta zapojila do kampane Svetový týždeň dojčenia, ktorú organizuje Svetová aliancia pre dojčenie.

Táto kampaň je považovaná za jednu z najväčších spoločných kampaní medzinárodných organizácií ako WHO a Unicef, propagujúcich výhody dojčenia.

Svetový týždeň dojčenia sa každoročne oslavuje od roku 1991. Vo väčšine krajín sa Svetový týždeň dojčenia oslavuje každý 1. až 7. august.

Európska nadácia pre starostlivosť o novorodencov upozornila na najzraniteľnejšiu skupinu novorodencov - predčasne narodené deti a novorodencov odkázaných na intenzívnu lekársku starostlivosť. Hoci profitujú z dojčenia ešte viac ako ich rovesníci narodení v termíne, sú menej dojčení.

Ako vysvetľuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, dôvody sú rôzne a za posledné dva roky sa tento rozdiel ešte zväčšil.

„Miera dojčenia počas pandémie COVID-19 výrazne klesla, najmä na jednotkách intenzívnej starostlivosti o novorodencov a ešte viac v krajinách so všeobecne nízkou mierou dojčenia. Teraz je kľúčové obnoviť mieru dojčenia na úroveň pred pandémiou a posilniť kapacitu systémov podpory dojčenia s cieľom chrániť, propagovať a podporovať dojčenie, najmä v kritických prostrediach, ako sú nemocnice. Vlády, zdravotnícke systémy, zamestnávatelia a komunity zohrávajú v tomto kontexte dôležitú úlohu, pretože ak sú informovaní, vzdelaní a splnomocnení, sú schopní poskytnúť a udržiavať prostredie priaznivé pre dojčenie pre ženy a rodiny v postpandemickom svete," uviedla komora.

01 - Modified: 2022-07-19 20:11:56 - Feat.: 1 - Title: Českí a slovenskí vedci skúmali vplyv dojčenia, priniesli pozitívne výsledky 02 - Modified: 2022-06-17 17:27:48 - Feat.: 0 - Title: Detská kardiologička: Po úspešnej ablácii sa úplne zmení život dieťaťa aj celej rodiny 03 - Modified: 2022-06-28 16:10:27 - Feat.: 0 - Title: Rodičky s nízkym rizikom presunuli do ambulancie pôrodných asistentiek
01 - Modified: 2024-04-26 08:29:47 - Feat.: - Title: Príchod sestier z Ukrajiny zamrzol. V systéme je dnes odtiaľ nula sestier 02 - Modified: 2023-06-15 15:08:41 - Feat.: - Title: Komora sestier: Zjednodušenie uznávania vzdelania sestier z Ukrajiny prišlo neskoro 03 - Modified: 2023-05-27 12:59:00 - Feat.: - Title: Mimoriadne ocenenie Biele srdce za celoživotné dielo získala Daniela Jarabová 04 - Modified: 2023-05-11 12:46:33 - Feat.: - Title: Sestry a pôrodné asistentky čelia nedoceneniu či obťažovaniu 05 - Modified: 2023-05-06 14:26:38 - Feat.: - Title: Štyri návštevy pôrodnej asistentky v domácom prostredí ženy nestačia, upozorňuje komora
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 21:07