MUDr. Jaroslava Orosová, alergológ, imunológ, Téma
StoryEditor

Lekári súhlasia s návrhom jasne nastaviť revízne pravidlá

16.08.2022, 16:10
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo zdravotníctva chce stransparentniť mechanizmus uznávania a uhrádzania zdravotných výkonov.

Lekári vnímajú pozitívne návrh ministerstva zdravotníctva, ktorý má priniesť transparentné a prehľadné nastavenie revíznych pravidiel.

Pri rokovaniach so zdravotnými poisťovňami sú podľa nich revízne pravidlá dlhodobým problémom.

Vyplýva to z vyjadrení Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) a Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR. Zmeny má priniesť  novela zákona o zdravotných poisťovniach.

Pozitívna zmena

"Toto je jediná pozitívna zmena, ktorú uvedená novela prináša. V minulosti sa ASL SR borila s problémom revíznych pravidiel, v súčasnosti je problém pri najväčšej poisťovni. Už vyše roka žiadame zverejnenie revíznych pravidiel a jednoznačné uplatňovanie pri revíziách," uviedla asociácia v stanovisku pre TASR.

Problém sa podľa nej týka celého spektra odbornosti. "Opakovane sa stretávame s tým, že revízne pravidlá sú prezentované ako ‘živý proces‘, a aj napriek dohode, sú v rámci jednotlivých pobočiek vysvetľované rôzne, a tak sú i revidované," vysvetlila ASL SR.

V konečnom dôsledku to podľa jej slov zneisťuje poskytovateľov a oberá o financie za vykonanú prácu.

"Budeme radi, ak sa táto situácia zjednotí a pravidla budú jasné a nemenné. Treba ale upozorniť, že tieto pravidlá musia byť odrokované a odsúhlasené aj s poskytovateľmi tak, aby nedochádzalo k nejasnostiam," doplnila asociácia. 

ZAP podotkol, že pri svojich rokovaniach so zdravotnými poisťovňami dlhodobo apeluje na transparentné a prehľadné nastavenie revíznych pravidiel.

Jasné pravidlá

"Vzhľadom k tomu, ako i k doterajšej netransparentnosti a nejednotnosti revíznej činnosti, nie len jednotlivých poisťovní, ale v niektorých prípadoch aj ich pobočiek, vnímame túto dlho žiadanú zmenu pozitívne," skonštatovala prezidentka zväzu Jaroslava Orosová.

Jednoznačne nastavené pravidlá sú podľa nej základom každej korektnej spolupráce a fungujúcich obchodných vzťahov.

"Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sú v tomto ponímaní obchodnými partnermi zdravotných poisťovní a je namieste, aby sa k nim tak aj pristupovalo. Rozhodne by sme však uvítali možnosť zmeniť revízne pravidlá kedykoľvek v priebehu roka z dôvodu medicínskej indikácie, samozrejme, po dohode s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti," dodala.

Zdravotné poisťovne by mali po novom revízne pravidlá zverejňovať na svojej webstránke a meniť ich len raz za kalendárny rok.

V prípade neuznania výkonu bude musieť poisťovňa svoje rozhodnutie poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti riadne odôvodniť.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR tak chce stransparentniť mechanizmus uznávania a uhrádzania zdravotných výkonov.

01 - Modified: 2024-02-27 09:02:59 - Feat.: - Title: ASL: Ak sa nezvýšia zdroje pre ambulantný sektor, zavedú sa poplatky. Ministerstvo reaguje 02 - Modified: 2024-02-14 15:30:20 - Feat.: - Title: Tabuľka: Ministerstvo zverejnilo plán prerozdelenia financií v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-01-23 08:50:40 - Feat.: - Title: ZAP a SVLS kritizujú pripravovanú podobu eObjednania 04 - Modified: 2024-01-19 10:19:10 - Feat.: - Title: Legislatívu súvisiacu s vystavovaním ePN treba podľa ministerky novelizovať 05 - Modified: 2024-01-05 08:05:54 - Feat.: - Title: ZAP: Ďalšie ambulancie skončili bez náhrady. Navyše, riešime legislatívnu smršť
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
28. apríl 2024 17:19