Pavel Danilyuk Pexels
StoryEditor

Národné centrum zdravotníckych informácií vytvorilo vlastný systém vakcinácie

07.11.2022, 14:00
Autor:
redred

Nový systém je, podľa riaditeľa NCZI, schopný flexibilne reagovať na zmeny v očkovacej politike štátu či zavádzanie nových vakcíny.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vytvorilo vo vlastnej réžii nový systém správy covidových požiadaviek.

Ako informovala hovorkyňa NCZI Veronika Daničová, systém registrácie a zápisu očkovania Moje ezdravie je užívateľsky prívetivejší a šetrí náklady.

„Viac ako sedem miliónov vakcín podali a zapísali na Slovensku očkovacie centrá a ambulantní lekári prostredníctvom systémov NCZI,“ pokračovala.

Nový systém

Od začiatku pandémie Národné centrum zdravotníckych informácií vystavilo vo vzťahu k očkovaniu takmer tri milióny digitálnych COVID preukazov EÚ.

„Nemalý nápor na systémy predstavovali aj štatistiky, výkazníctvo či meniace sa pravidlá vakcinácie. Na tieto požiadavky nedokázal pôvodný systém dostatočne reagovať,“ vysvetlila.

Jeho servis, podľa nej, zabezpečovala externá firma, čo predstavovalo pre NCZI náklad 134-tisíc eur od začiatku roka 2021.

V rámci racionalizácie výdavkov je od leta tohto roka kompletný systém vakcinácie v rukách Národného centra zdravotníckych informácií.

„Našou snahou bolo mať kompletnú kontrolu a správu nad vlastným systémom, ktorý zastrešuje všetky covidové požiadavky, čo sa nám od začiatku pandémie konečne podarilo. Nový systém je užívateľsky prívetivejší a šetrí aj finančné zdroje, keďže sme externú servisnú zmluvu nahradili internými kapacitami,“ priblížil generálny riaditeľ NCZI Peter Lukáč.

Výzva

Zdôraznil, že na migrácii dát medzi systémami sa podieľalo pätnásť ľudí, pričom najväčšou výzvou bolo dosiahnuť stav unikátnosti, aby jedna osoba mala iba jeden covid pass.

Nový systém je, podľa riaditeľa NCZI, schopný flexibilne reagovať na zmeny v očkovacej politike štátu, zavádzanie nových vakcíny či pravidiel pri ich prideľovania v plnej súčinnosti s ministerstvom zdravotníctva.

„Výzvou bola aj príprava portálovej časti a definovanie funkčnosti aplikácie, príprava registračných formulárov a príprava portálu registrovaného žiadateľa ako jednotného bodu pre správu všetkých covidových požiadaviek osôb,“ zhrnula Veronika Daničová.

Na jednom mieste, 24/7 bez potreby kontaktovania call centra NCZI si môže každá osoba s covid passom upravovať kontaktné údaje, manažovať vakcináciu, testovanie a covidové certifikáty. Treba poznať svoj covid pass, rok narodenia a telefónne číslo uvedené pri registrácii Koronavírus | Úprava/Overenie požiadavky (nczisk.sk)

 

01 - Modified: 2023-10-09 05:00:00 - Feat.: - Title: Na Slovensku vlani transplantovali obličky viac ako stovke pacientom 02 - Modified: 2023-08-14 05:00:00 - Feat.: - Title: Počet prípadov kvapavky vlani mierne klesol. Zistila sa aj u detí 03 - Modified: 2023-07-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Národné centrum zdravotníckych informácií už po piatykrát predĺžilo tender na projekt OnkoAsist 04 - Modified: 2023-07-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Pre poštípanie hmyzom vlani hospitalizovali desiatky ľudí 05 - Modified: 2023-07-01 05:00:00 - Feat.: - Title: Od júla si možno stiahnuť Certifikát o zaočkovaní proti Covid-19
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
12. máj 2024 00:42