MUDr. Tomáš Szalay, PhD., hlavný lekár BSK
StoryEditor

Komentár: Požiadavka lekárskych odborárov je v rozpore so župnou zdravotníckou stratégiou

10.12.2022, 20:00
Autor:
TSTS

Toto je dlhší príbeh o tom, ako nemocniční lekárski odborári podrazili nohy ambulantnej sfére. Vedeli ste, že spolu s vyššími platmi si presadili aj podpásový útok na všeobecné ambulancie?

Máme málo všeobecných lekárov. Pre dospelých aj pre deti. Ministerstvo omaľovalo mapu Slovenska podľa toho, ako kriticky je tam ohrozená dostupnosť primárnej starostlivosti. Červené a čierne okresy dostanú dotáciu z Plánu obnovy. Peniaze by boli, ľudia nie sú.

Výchove nových všeobecných lekárov stojí v ceste mnoho bariér. Odstrániť niektoré z nich bolo cieľom rezidentského programu. Ide o štátom dotované pracovné miesta lekárov, ktorí sa pripravujú najmä na atestáciu zo všeobecného lekárstva a pediatrie.

Za necelú dekádu fungovania sa z rezidentského programu stal trhací kalendár. Za pochodu sa menili jeho podmienky, čo neprospievalo jeho atraktivite. A keď už to v posledných rokoch vyzeralo ako-tak funkčne, bác, od prvého januára sa to ide znovu meniť. Prečo? Lebo tak si to praje LOZ, Lekárske odborové združenie.⁉️ (Nekecám, to sa takto explicitne píše v dôvodovej správe k schválenému zákonu.)

Spolu s požiadavkami na vyššie platy si nemocniční odborári presadili okamžitú zmenu spôsobu výchovy rezidentov. Kým doteraz sa mohli budúci všeobecní lekári a pediatri zamestnať vo všeobecnej ambulancii, odkiaľ chodili na cirkulácie, po novom sa budú smieť zamestnať len v nemocnici. Tí, čo sú dnes rezidentmi v ambulanciách, majú od 1.1. padáka. 

Prosím? Čo má toto znamenať? Toto je ten quick fix na frustráciu lekárov v štátnych nemocniciach? Kvôli tomuto dávali výpovede? Dohodu vlády s LOZ označujem ako dohodu o bezpodmienečnej kapitulácii.  Nikto okrem nemocničných lekárov nič nezískal. A ministerstvo zdravotníctva si pri tom ešte nechalo roztrhať koncepciu rezidentského programu i koncepciu všeobecného lekárstva a primárnej pediatrie. Bez diskusie, bez argumentov, bez vedomia tých, ktorých sa to týka, za 24 hodín schválené,...

Je to hanebný prístup k tvorbe legislatívy. Slovenské zdravotníctvo neskutočne trpí a dopláca na nestabilitu spôsobenú  nekoordinovanými politickými rozhodnutiami. A LOZ k tomuto teraz prispel. Táto požiadavka nebola urgentná, dala sa štandardne vydiskutovať, dali sa hľadať alternatívne riešenia,... 

Nahnevaný som preto, lebo vo výsledku sa ešte viac zhorší situácia v primárnej sfére. Obávam sa zníženia počtu záujemcov o rezidentské štúdium, okresy ešte viac sčernajú a sčervenejú. A nemocnice získajú bezplatnú pracovnú silu, do ktorej výchovy sa im neoplatí investovať (veď po atestácii aj tak odíde).

V Stratégii rozvoja zdravotnej starostlivosti v BSK sme počítali so zriadením krajských rezidentských miest. Zmena zákona, ktorou si LOZ presadil vyššie platy, nám zrušila jednu úlohu z akčného plánu ani nie tri mesiace po prijatí Stratégie.

Ak sa poslanci spamätajú, že čo za hlúposť schválili, môžu ten paragraf zo zákona ešte stále vypustiť skôr, než začne platiť. Parlament bude hlasovať ešte o jednom zdravotníckom zákone, kde to môžu zmeniť  pozmeňovacím návrhom. Neverím, že by čo len jeden nemocničný lekár išiel kvôli tomuto naspäť do výpovede.

 

MUDr. Tomáš Szalay, PhD., hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja (BSK)

01 - Modified: 2024-04-30 07:13:47 - Feat.: - Title: MUDr. Visolajský zostáva predsedom LOZ 02 - Modified: 2023-07-26 15:32:42 - Feat.: - Title: Lekárski odborári sú výrazne proti skráteniu ambulantných pohotovostných služieb pediatrov. Toto sú hlavné dôvody 03 - Modified: 2023-07-26 08:15:00 - Feat.: - Title: Rezidentské štúdium sa v októbri otvorí aj pre budúcich pediatrov 04 - Modified: 2023-07-21 16:45:01 - Feat.: - Title: Ďalší lekári sa budú môcť zaradiť do rezidentského štúdia od októbra 05 - Modified: 2023-05-30 05:31:53 - Feat.: - Title: Ordinačné hodiny chirurgickej ambulancie v Malackách budú predĺžené do večera
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
12. máj 2024 06:54