UNLP Košice
StoryEditor

Prvým krokom rozvoja univerzitnej nemocnice v Košiciach je zvýšenie energetickej efektívnosti

27.04.2023, 10:00
Autor:
TASRTASR

Projekt nemá jasný zdroj financovania a nie je zahrnutý v investičných plánoch Ministerstva zdravotníctva SR.

Prvým krokom rozvoja Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice je zvýšenie energetickej efektívnosti. V rámci hodnotenia projektu rozvoja druhej najväčšej nemocnice na Slovensku za 888 miliónov eur to na sociálnej sieti uvádza Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP).

Realizáciou projektu by podľa ÚHP narástla celková plocha nemocnice o 26 percent, čo by z nej robilo priestorovo najmenej efektívnu štátnu nemocnicu na Slovensku z pripravovaných projektov.

Projekt počíta s komplexnou rekonštrukciou a výstavbou nových objektov v areáli takzvanej starej nemocnice na Rastislavovej ulici aj v areáli novej nemocnice na Triede SNP. Cieľom je zmeniť usporiadanie zdravotnej starostlivosti, keďže nemocnica v súčasnosti často poskytuje rovnaké výkony v dvoch areáloch.

Odporúčania

"Reorganizácia starostlivosti medzi nimi je preto opodstatnená a zvýši efektivitu. Významne pomôže koncentrácia akútnej starostlivosti do areálu na Triede SNP, čo je v súlade s medicínskymi trendmi. Naopak, plánované ponechanie časti akútnych lôžok v areáli Rastislavova nie je odôvodnené," uvádza Útvar hodnoty za peniaze.

Dodáva tiež, že projekt nemá jasný zdroj financovania a nie je zahrnutý v investičných plánoch Ministerstva zdravotníctva SR.

Útvar hodnoty za peniaze odporúča najprv pripraviť rekonštrukciu súčasných objektov za 48 miliónov eur s cieľom zvýšiť ich energetickú efektívnosť a následne pokračovať modernizáciou objektov a výstavbou bloku urgentnej starostlivosti v areáli na Triede SNP. Predpokladané náklady sú do výšky 462 miliónov eur.

Odporúča tiež hľadať priestor na zníženie nákladov celého projektu. "Najviac pomôže zmenšenie rozsahu projektu a zameranie na priestorovú efektívnosť. Náklady sa týmto dajú znížiť minimálne o 65 až 167 miliónov eur," dodáva.

Zároveň odporúča lepšie preukázať potrebu ostatných častí projektu za 378 miliónov eur. "Najprv je potrebné lepšie pomenovať využitie areálu na Rastislavovej. Tomu by sa mala prispôsobiť výška investície. Napriek presunu výkonov do druhého areálu sa napríklad stále plánuje ďalšia výstavba na Rastislavovej," dodáva Útvar hodnoty za peniaze.

01 - Modified: 2024-02-07 10:20:55 - Feat.: - Title: Psychiatrická nemocnica ušetrí po energetickej modernizácii státisíce eur ročne 02 - Modified: 2023-09-25 15:33:55 - Feat.: - Title: Výdavky na laboratóriá nebezpečne rastú 03 - Modified: 2023-07-30 13:00:00 - Feat.: - Title: Novinka pri výmene kolenného a bedrového kĺbu: Pacient sa po operácii zotaví oveľa skôr 04 - Modified: 2023-07-25 05:00:00 - Feat.: - Title: Útvar hodnoty za peniaze odporúča zvážiť nové centrum pre Východoslovenský onkologický ústav 05 - Modified: 2023-07-22 09:55:22 - Feat.: - Title: Riziko operácie pre pokles panvového dna u žien je vysoké. Ako sa to rieši u nás?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. máj 2024 23:29