Nemocnica Malacky
StoryEditor

S urgentom v Malackách sa od budúceho roka nepočítalo, potvrdilo ministerstvo zdravotníctva

24.05.2023, 14:00
Autor:
TASRTASR(mt)(mt)

Malacká nemocnica bude nemocnicou prvej úrovne, pre ktorú program urgentnej medicíny nie je povinný.

Urgentnú zdravotnú starostlivosť pre celý kraj nemôže zabezpečovať iba jedna nemocnica, upozorňuje Univerzitná nemocnica Bratislava v súvislosti s avizovaným skončením urgentného príjmu v nemocnici v Malackách po 1. júni. 

Poukázala na to, že v hlavnom meste a blízkom okolí je jedinou nemocnicou, ktorá má urgent, a už teraz eviduje nápor pacientov.

„Samozrejme, je v našom záujme postarať sa o všetkých pacientov, ktorí na centrálne prijímacie oddelenie prichádzajú, ale zároveň sme toho názoru, že poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti v Bratislave a v okolí nemôže byť iba na jednej nemocnici,“ povedala hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

image

Nekončí len detské oddelenie v Trebišove, zatváranie oznámila ďalšia nemocnica

Pracoviská urgentu v Univerzitnej nemocnici Bratislava patria podľa jej slov k najvyťaženejším a s najvyšším počtom pacientov.

„Univerzitná nemocnica Bratislava preto žiadala o rozšírenie siete urgentov aj mimo UNB,“ dodala.

Univerzitná nemocnica Bratislava poskytuje urgentnú starostlivosť vo svojich bratislavských nemocniciach na Kramároch, v Ružinove a Petržalke.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič dnes po rokovaní vlády potvrdil, že bude rokovať s ostatnými nemocnicami v Bratislave o možnostiach, ako zabezpečiť urgentný príjem. 

Zaradenie do siete

Nemocničná a.s., ktorá je prevádzkovateľom Nemocnice Malacky, včera potvrdila, že z dôvodu kritického nedostatku odborne spôsobilých zdravotníckych pracovníkov v Nemocnici Malacky už nie schopná garantovať dostatočnú kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti v rámci ústavnej pohotovostnej služby a zároveň pre hospitalizovaných pacientov. Preto od prvého júna ruší urgentný príjem v Nemocnici Malacky. 

Ministerstvo zdravotníctva ubezpečuje obyvateľov Malaciek a blízkeho okolia, že nezostanú bez urgentnej zdravotnej starostlivosti. V prípade náhleho zhoršenia zdravotného stavu si môžu privolať záchrannú zdravotnú službu alebo sa obrátiť na urgentné príjmy v Univerzitnej nemocnici Bratislava.

Urgentný príjem v Malackách mal pracovať aj v tomto roku. Vláda nemocnicu zaradila do pevnej siete poskytovateľov ústavnej pohotovostnej služby na urgentnom príjme prvého typu, a to do 31. decembra 2023.

„Ministerstvo týmto krokom vytvorilo podmienky, aby bola zabezpečená adekvátna zdravotná starostlivosť v regióne, kým nedôjde k otvoreniu urgentného príjmu v nemocnici Bory. Personálne zabezpečenie je však predovšetkým v kompetencii manažmentu zdravotníckeho zariadenia,“ skonštatoval pre TASR komunikačný odbor rezortu.

Nemocničná a.s., informovala, že ministerstvo ju zaradilo do zoznamu poskytovateľov urgentného príjmu 1. typu bez akejkoľvek konzultácie.

„Túto informáciu sme sa dozvedeli len z médií, nikto s nami tento návrh neprerokoval ani nekonzultoval,“ uviedol riaditeľ nemocnice Miroslav Kočan.

Optimalizácia siete nemocníc

Ministerstvo zároveň deklarovalo, že vyššiu kvalitu, maximálne čakacie lehoty a lepšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti pacientom prinesie optimalizácia siete nemocníc. Od budúceho roka budú urgentnú zdravotnú starostlivosť povinne poskytovať nemocnice od II. úrovne až do V. úrovne.

Malacká nemocnica bude nemocnicou I. úrovne. „Daná nemocnica si nepožiadala o poskytovanie programu urgentnej medicíny,“ informovalo ministerstvo s tým, že program je pre ňu nepovinným.

O poskytovanie urgentnej starostlivosti na III. úrovni má záujem Nemocnica Bory, ktorá zaslala žiadosť o zaradenie do siete kategorizovaných nemocníc.

„Zákonný termín vydania rozhodnutia o žiadosti je do 15. augusta, a v rámci tejto lehoty ministerstvo o žiadosti rozhodne. Následné zmeny v zozname kategorizovaných nemocníc ministerstvo zverejní v októbri 2023, pričom dané zmeny nadobudnú účinnosť od 1. januára nasledujúceho kalendárneho roka,“ uviedlo ministerstvo.

01 - Modified: 2023-05-17 09:05:45 - Feat.: 0 - Title: Ďalšia nemocnica zatvára detské oddelenie. Chýbajú jej lekári 02 - Modified: 2023-05-06 09:13:01 - Feat.: 0 - Title: Rušenie pôrodníc: Hranica pôrodov bola pôvodne nastavená vyššie, hovorí gynekologička 03 - Modified: 2023-04-06 14:28:12 - Feat.: 0 - Title: Od nového roka má na Slovensku skončiť päť pôrodníc 04 - Modified: 2022-12-30 17:31:33 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo prvý zoznam nemocníc. Ktoré vypadli? 05 - Modified: 2023-04-10 17:40:31 - Feat.: 0 - Title: Optimalizácia siete nemocníc: Väčšina doplnkových programov je schválená 06 - Modified: 2023-01-20 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komentár: Ministerstvo musí vysvetľovať, že nejde o rušenie nemocníc
01 - Modified: 2024-04-29 07:55:26 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska vyzýva na úpravy v reforme nemocníc 02 - Modified: 2024-04-17 06:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľka Lapuníková: OSN nie je liekom na nedostatok personálu 03 - Modified: 2023-11-23 13:18:01 - Feat.: - Title: Bližšie k reforme záchraniek. Ministerstvo dostalo analýzu od Žilinskej univerzity 04 - Modified: 2023-11-23 09:00:31 - Feat.: - Title: Optimalizácia siete nemocníc by sa mala posunúť, navrhuje ANS 05 - Modified: 2023-09-21 07:00:00 - Feat.: - Title: Máme problém motivovať mladé zdravotné sestry. Politici majú nápady, ako to zlepšiť
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
13. máj 2024 06:25