ReutersREUTERS
StoryEditor

Britský regulátor preveruje lieky na chudnutie pre podozrenia vážnych vedľajších účinkov

31.07.2023, 16:25
Autor:
TASRTASR

Lieky známe ako agonisty receptorov GLP-1 boli pôvodne vyvinuté na liečbu cukrovky 2. typu. Pomáhajú napodobňovať črevný hormón, ktorý potláča chuť do jedla a podporuje pocit plnosti.

Spojené kráľovstvo prehodnocuje predpisovanie liekov na zníženie telesnej hmotnosti pre diabetikov Ozempic a Saxenda, pretože niektorí pacienti hlásili samovražedné alebo sebapoškodzujúce úmysly.

Agentúra pre reguláciu liekov a zdravotníckych produktov (MHRA) preto preskúma bezpečnostné údaje o triede liekov známych ako agonisty receptorov GLP-1. TASR informuje podľa správy Sky News.

Ozempic dánskeho výrobcu Novo Nordisk obsahuje aktívnu zložku semaglutid a v Británii je schválený na liečbu cukrovky 2. typu.

Ako "zázračný" prostriedok na chudnutie ho obľubujú aj iní ľudia. Liek Saxenda obsahuje účinnú látku liraglutid. Ako liek na chudnutie ho Agentúra pre reguláciu liekov a zdravotníckych produktov schválila v roku 2021, ale ešte nebol uvedený na trh v Spojenom kráľovstve.

Riziko rakoviny štítnej žľazy

"Starostlivo zvážime všetky dostupné dôkazy a podľa potreby oznámime pacientom a zdravotníckym pracovníkom akékoľvek ďalšie rady," povedala Alison Cave, šéfka bezpečnosti MHRA.

Podobné opatrenie začala aj EÚ po oznámení islandského zdravotného regulátora, že preveruje tri prípady, keď pacienti užívajúci tieto lieky uvažovali o samovražde alebo sebapoškodzovaní.

Lieky známe ako agonisty receptorov GLP-1 boli pôvodne vyvinuté na liečbu cukrovky 2. typu. Pomáhajú napodobňovať črevný hormón, ktorý potláča chuť do jedla a podporuje pocit plnosti.

V ich prípade sa však hovorí aj o riziku rakoviny štítnej žľazy.

Samovražedné správanie

Britská Agentúra pre reguláciu liekov a zdravotníckych produktov dostala päť hlásení o podozreniach na nežiaduce liekové reakcie spojené so "samovražedným a sebapoškodzujúcim" správaním u pacientov, ktorí od roku 2020 užívali Ozempic alebo Wegovy a 12 podobných správ v prípade Saxendy.

Agentúra pre reguláciu liekov a zdravotníckych produktov však uviedla, že objavenie sa takýchto príznakov nie je dôkazom príčinnej súvislosti s užívaním týchto liekov.

01 - Modified: 2023-07-12 15:46:47 - Feat.: 0 - Title: EMA skúma lieky na cukrovku a chudnutie, údajne vyvolávajú samovražedné sklony 02 - Modified: 2023-04-09 11:10:06 - Feat.: 0 - Title: Diabetikom chýba dôležitý liek. Ľudia ho užívajú aj na obezitu, váha sa im však zvykne vrátiť 03 - Modified: 2023-02-11 14:15:00 - Feat.: 0 - Title: Veľká Británia zaradila známu tabletku na zoznam jedovatých látok
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
09. máj 2024 14:59