Yan Krukau Pexels
StoryEditor

WHO chce zhromaždiť dáta, ktoré umožnia bezpečné používanie tradičnej medicíny

18.08.2023, 07:00
Autor:
TASRTASR

Tradičná medicína má po celom svete veľa prívržencov, ale aj veľa odporcov, ktorí jej vyčítajú nedostatok vedeckého kreditu a dôkazov o jej účinnosti.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok otvorila svoj prvý summit o tradičnej medicíne, ktorý sa koná v rámci stretnutia ministrov zdravotníctva skupiny G20 v indickom meste Gándhínagar.

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej sa WHO snaží zhromaždiť dôkazy a dáta, ktoré by umožnili bezpečné používanie liečebných postupov tradičnej medicíny.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vo svojom príhovore pripustil, že tradičná medicína by mohla preklenúť "medzery v prístupe" k zdravotnej starostlivosti. Upozornil však, že je nutné, aby sa používala "vhodne, efektívne a predovšetkým na základe najnovších spoľahlivých vedeckých dôkazov".

Voľba

"Vedecký pokrok v tradičnej medicíne musí spĺňať rovnako prísne normy ako všetky ostatné oblasti zdravotníckych štúdií," uviedol vo vyhlásení John Reeder, riaditeľ špeciálneho programu WHO pre výskum a odbornú prípravu v oblasti tropických chorôb.

WHO v tlačových materiáloch k summitu konštatuje, že tradičná medicína je pre milióny ľudí na celom svete prvou voľbou v prípade ochorenia. Organizácia preto zdôraznila, že diskusie o nej musia spojiť politikov a akademikov s cieľom dosiahnuť "politický záväzok a opatrenia založené na dôkazoch".

Na dosiahnutie tohto cieľa bude pravdepodobne potrebná nová metodológia na štúdium týchto "holistickejších a kontextových prístupov", upozornil Reeder.

Laureát Nobelovej ceny a predseda Vedeckej rady WHO Harold Varmus vo svojom príspevku k delegátom konferencie pripomenul, že v situácii, keď sú tradičné lieky bežne používané, je dôležité pochopiť, aké zložky v nich sú a prečo v niektorých prípadoch fungujú. Za rovnako dôležité však označil aj potrebu "pochopiť a identifikovať, ktoré tradičné lieky nefungujú".

WHO definuje tradičnú medicínu ako vedomosti, zručnosti a postupy používané na udržanie zdravia a prevenciu, diagnostiku a liečbu fyzických a duševných chorôb.

Summit

Tradičná medicína má po celom svete veľa prívržencov, ale aj veľa odporcov, ktorí jej vyčítajú nedostatok vedeckého kreditu a dôkazov o jej účinnosti.

"Prirodzené nie vždy znamená bezpečné a stáročia používania nie sú zárukou účinnosti; preto sa musia použiť vedecké metódy a postupy, aby sa poskytli potrebné rigorózne dôkazy," uviedla aj WHO.

Mnoho tradičných spôsobov liečby nemá žiadnu vedeckú hodnotu a ochrancovia prírody tvrdia, že toto odvetvie dokonca vedie k nekontrolovateľnému obchodu s ohrozenými zvieratami vrátane tigrov, nosorožcov a šupinavcov, doplnila AFP.

Zo 194 členských krajín WHO 170 uviedlo, že od roku 2018 používa tradičnú alebo doplnkovú liečbu. Iba 124 z nich má však zákony alebo nariadenia na reguláciu používania bylín a polovica z nich má v tejto oblasti národnú zdravotnú politiku.

Summit, ktorý sa má stať pravidelným podujatím, nasleduje po minuloročnom otvorení Centra tradičnej medicíny WHO, ktoré vzniklo v meste Džámnagar v indickom štáte Gudžarát, kde sa nachádza aj Gándhínagar.

01 - Modified: 2023-09-04 07:00:00 - Feat.: - Title: WHO dohaduje nové licenčné zmluvy na technológie proti Covid-19 02 - Modified: 2023-08-13 05:00:00 - Feat.: - Title: Nový variant koronavírusu Eris: Šíri sa rýchlo a dokáže sa vyhnúť imunitnému systému 03 - Modified: 2023-08-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné huby sú čoraz rozšírenejšie. WHO tiež varuje pred ich schopnosťou odolávať liekom 04 - Modified: 2023-07-01 07:00:00 - Feat.: - Title: Známe umelé sladidlo ako potenciálny karcinogén? WHO upozorňuje na škodlivosť náhrad cukru 05 - Modified: 2023-05-21 17:02:58 - Feat.: - Title: Vznikla nová medzinárodná sieť pre dohľad nad patogénmi. Ako pomôže?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
09. máj 2024 05:52