StoryEditor

Štátna poisťovňa optimalizuje sieť poskytovateľov dopravnej zdravotnej služby

06.09.2023, 07:00
Autor:
TASRTASR

Minister zdravotníctva uviedol, že päť dopravcov, s ktorými sa nepodpísali zmluvy, nesplnilo materiálno-technické zabezpečenie.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) podpísala zmluvy s menším počtom poskytovateľov dopravnej zdravotnej služby ako doteraz.

Deklaruje, že dostupnosť služby je zabezpečená v nezmenenom rozsahu a v dotknutých okresoch ju poskytujú väčší dopravcovia. Pre TASR to uviedla manažérka oddelenia komunikácie poisťovne Eva Peterová.

"Do 31. augusta VšZP zabezpečovala dostupnosť dopravnej zdravotnej služby na území Slovenskej republiky prostredníctvom 43 poskytovateľov. Ich počet sa od 1. septembra znížil o piatich poskytovateľov, a to z dôvodu postupnej optimalizácie siete poskytovateľov tejto služby a v záujme zvyšovania komfortu poistencov," priblížila.

Nie sociálny taxík

Minister zdravotníctva Michal Palkovič v tejto súvislosti poznamenal, že päť dopravcov, s ktorými sa nepodpísali zmluvy, nesplnilo materiálno-technické zabezpečenie.

"Napríklad dispečing či iné zo zákona a licencie podmienené opatrenia, ktoré sú zavedené práve pre bezpečnosť pacientov," doplnil.

Je podľa neho potrebné zapracovať na tom, aby kvalita dopravnej zdravotnej služby nebola na úrovni "sociálneho taxíka". "Tam je práca na VšZP, aby parametre nastavila a vyžadovala ich kontrolu," skonštatoval.

Poistenci VšZP majú podľa Peterovej zabezpečenú rovnakú dostupnosť služby v nezmenenom rozsahu a v požadovanej kvalite.

"V okresoch, v ktorých sa nížil počet dopravnej zdravotnej služby, túto službu po novom poskytujú väčší dopravcovia, ktorí spĺňajú všetky potrebné parametre na jej zabezpečenie v požadovanej kvalite a rozsahu," povedala.

Zdravotná poisťovňa deklarovala, že bude naďalej sledovať a prehodnocovať dostupnosť dopravnej zdravotnej služby, a to najmä s cieľom skvalitniť službu pre pacientov.

01 - Modified: 2023-10-11 15:42:39 - Feat.: - Title: Štátnu VšZP dočasne povedie Ľubica Hlinková 02 - Modified: 2023-08-04 13:05:29 - Feat.: - Title: Minister zdravotníctva upozorňuje na nekalé prepoisťovanie, týkať sa to má najmä VšZP 03 - Modified: 2023-08-01 14:07:46 - Feat.: - Title: Audítori upozornili na riziká v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni i v Dôvere 04 - Modified: 2023-07-25 14:00:44 - Feat.: - Title: VšZP od augusta zazmluvnila ďalšiu zdravotnú starostlivosť v Nemocnici Bory 05 - Modified: 2023-07-24 17:00:00 - Feat.: - Title: Koniec preplácania preventívnych prehliadok, výpovede od nemocníc aj ambulancií? VšZP hovorí, že podvodov pribúda
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
09. máj 2024 19:45