StoryEditor

Japonsko obvinilo KĽDR zo snahy izolovať Tokio

09.03.2007, 11:56
Autor:
SITASITA
Tokio potom, ako stroskotali dvojdenné rozhovory v Hanoji o normalizácii vzájomných vzťahov medzi Japonskom a Severnou Kóreou, oznámilo, že nepodľahne snahám Pchjongjangu izolovať ho od ostatných partnerov.

Tokio potom, ako stroskotali dvojdenné rozhovory v Hanoji o normalizácii vzájomných vzťahov medzi Japonskom a Severnou Kóreou, v piatok oznámilo, že nepodľahne snahám Pchjongjangu izolovať ho od ostatných partnerov šesťstrannej dohody z Pekingu o zastavení severokórejského jadrového programu. Štvrtkové posledné stretnutie netrvalo ani 45 minút a bolo náhle prerušené severokórejskou stranou bez udania dôvodu či stanovenia nového termínu stretnutia. Stredajšie rozhovory Severná Kórea jednostranne zrušila ešte pred stretnutím.
Japonsko, ktoré zatiaľ odmieta financovať dohodu z Pekingu, bude pokračovať v sústredenom tlaku na KĽDR ohľadom citlivej témy Japoncov unesených kórejskými špiónmi v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Podľa japonského ministra zahraničia Tara Asa je preto prirodzené, že sa Severná Kórea snaží Japoncov izolovať od ostatných partnerov dohody z Pekingu. Ako ďalej dodal, Japonci koordinujú svoje aktivity s ostatnými partnermi aj ohľadom ich kľúčovej témy únosov.
KĽDR priznala v roku 2002, že jej agenti uniesli 13 Japoncov. Piatim z nich už umožnila návrat domov, ostatných prehlásila za mŕtvych. Japonský premiér Šinzo Abe však tvrdí, že ešte stále sú viacerí unesení nažive a počet unesených je dokonca vyšší. Japonský premiér postavil svoju kariéru na tvrdom postoji voči Pchjongjangu, v čom má širokú verejnú podporu.
Avšak podľa japonského experta na Severnú Kóreu Masao Okonogiho Japonsko svojou neústupčivosťou iba kopíruje predchádzajúcu politiku Spojených štátov, čím v podstate zaostáva za súčasným trendom.
Spojené štáty sú od Kórejskej vojny 1950-1953 technicky stále vo vojne s Kóreou, avšak podľa slov ich hlavného vyjednávača so Severnou Kóreou Christophera Hilla dvojstranné rozhovory o normalizácii vzťahov sa zatiaľ odvíjajú "veľmi dobre." Americko-kórejské rozhovory sa 19. marca presunú z New Yorku do Pekingu.
Aj preto sa podľa japonského experta KĽDR snaží vytvoriť dojem, že rozhovory s Japonskom zaostávajú vinou Japonska. Stačí, že Kórejci prejavili ochotu prísť na stretnutie, hoci ich v každom prípade plánovali prerušiť.
Li Jong-hwa, predstaviteľ kórejskej menšiny v Japonsku, univerzitný profesor a odporca kórejského režimu, však tvrdí, že prerušenie rozhovorov bolo súčasťou kórejského scenára, čo signalizovalo vyslanie nižšie postaveného diplomata bez reálneho vplyvu vyjednať čokoľvek zásadnejšie.
Ostatné krajiny šesťstrannej dohody - Čína, Rusko, Južná Kórea a USA - zastávajú skôr zmierlivejší postoj voči KĽDR. Preto sa napríklad niektoré konzervatívne kruhy v Japonsku obávajú, že kórejská stratégia izolovať Japonsko by mohla byť úspešná. Aj konzervatívci však zastávajú názor, že prisudzovanie prílišnej dôležitosti podobným úvahám nahráva Kórejcom oveľa viac.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 16:30