StoryEditor

Cestovná kancelária milionárov vyhlásila bankrot

08.08.2006, 00:00
Vyzeralo to ako dokonalý podnikateľský zámer. Exkluzívne a diskrétne luxusné zájazdy pre milionárov, vrátane súkromných lietadiel, súkromných kuchárov a súkromných pláží. No realita bola úplne iná, bodku za podnikaním dal bankrot.
Vyzeralo to ako dokonalý podnikateľský zámer. Exkluzívne a diskrétne luxusné zájazdy pre milionárov, vrátane súkromných lietadiel, súkromných kuchárov a súkromných pláží. No realita bola úplne iná, bodku za podnikaním dal bankrot.

Luxus ako z rozprávky
Ako píše Spiegel Online, klub Tanner & Haley Resorts má 874 členov, všetko miliardári a multimilionári, ktorí zaplatili jednorazový členský poplatok 1,14 milióna dolárov, v prepočte takmer 35 miliónov korún plus päťciferný ročný poplatok. Dostávali za to spoľahlivé služby na vysokej úrovni, inými slovami, exkluzívne luxusné dovolenkové obydlia po celom svete.
Firma sídli v Connecticute a v roku 1998 ju založil bývalý maklér a profesionálny lyžiar Rob McGrath. Členovia klubu majú celý rok neobmedzený prístup k luxusným vilám, dovolenkovým pobytom, hotelovým apartmánom, jachtám a izolovaným plážovým osadám. Tanner & Haley vlastní na Bahamách, v Cabo San Lucas, v Karibiku či na havajskom ostrove Maui 61 nehnuteľností a ďalšiu stovku prevádzkuje.
Nehnuteľnosti ponúkajú zo všetkého to najlepšie: posteľnú bielizeň značky Anichini, mramorové kúpeľne značky Sub-Zero/Wolf, kozmetiku Molton Brown, súkromné vínne pivnice a súkromných kuchárov. Dopravu na vyhliadnuté miesta zabezpečujú klubové lietadlá.

Sen a realita
Na prvý pohľad to skutočne vyzerá ako vynikajúci nápad. No realita je iná a čísla neklamú. Podľa Spiegel Online napriek miliónovým členským poplatkom a obratu 42,6 milióna dolárov spoločnosť vykázala stratu 64 miliónov dolárov.
A tak na konkurznom súde v Bridgeporte, štát Connecticut, potichu ohlásila platobnú neschopnosť. Žiadosť vyčísľuje dlhy na 308 miliónov dolárov vrátane vkladov členov. Hodnota nehnuteľností spoločnosti - 130 miliónov dolárov.
Majitelia Tanner & Haley si uvedomili, že na boháčoch peniaze nezarobia. Spoločnosť v liste svojim klientom vyjadrila hlboké poľutovanie, že podnikateľský model sa ukázal ako neudržateľný. Zároveň členov klubu ubezpečila, že "všetky doteraz prijaté cestové záväzky v princípe splní".

Ohrozené milióny a strata anonymity
V žiadosti súdu však pripisuje vinu svojim rozmaznaným klientom. Obrat jednoducho nedokázal pokryť ich nekonečné nafúknuté nároky, ktoré klub musel bez odvrávania splniť. Nemožno zabúdať na tvrdú konkurenciu.
Spoločnosť uvádza celkovo päťdesiat nepoistených veriteľov. Väčšinu tvoria členovia klubu, ktorí sa obávajú o svoje miliónové vklady. No okrem miliónov prišli aj o anonymitu. Napríklad výkonný riaditeľ Sprint Nextel Len Lauer, špekulanti Scott Walchek a Will VanLoh, riaditeľ siete kín Regal Stephen Kaplan, známi investiční bankári Nick Thakore, Gregory Wendt, Boyd Fellows a Mark Houghton-Berry alebo bývalý prezident First Union Bank John Georgius.
Tanner & Haley vysvetľujú, že na ďalšiu činnosť potrebujú hotovosť. Konzorcium nemenovaných bánk zatiaľ poskytlo preklenovací úver desať miliónov dolárov a firma získala prísľub na ďalších 85 miliónov dolárov.
01 - Modified: 2003-03-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nováky potrebujú stabilné prostredie 02 - Modified: 2003-03-28 07:06:18 - Feat.: 0 - Title: Monitor zahraničnej tlače 03 - Modified: 2003-03-28 07:12:25 - Feat.: 0 - Title: Roztápanie ľadu v Arktíde otvára legendárnu Severnú morskú cestu 04 - Modified: 2003-03-28 07:20:59 - Feat.: 0 - Title: Slovenský vidiek nepotrebuje len diaľnice
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 12:03