StoryEditor

Máte zálusk na pôdu? Jej reguláciu ide štát meniť. Všetko sa dozviete v prílohe HN v stredu

Štát pripravil revolúciu v prevodoch poľnohospodárskej pôdy. Jej predaje chce limitovať. Novinky prinesieme v mimoriadnej stredajšej prílohe Pôda špeciál.

Predaj a kúpu pôdy chce štát limitovať. A nielen to. Plánovaná podstatná zmena, okrem stropov na nákupy pôdy, nastane aj v predkupnom práve. Absolútnu prednosť tu získa Slovenský pozemkový fond. Po novom sa bude nazerať napríklad aj na začínajúcich či mladých poľnohospodárov, ktorým sa zľaví v niektorých podmienkach pri získavaní pôdy. Viaceré novinky sa ďalej dotknú metodiky predaja a kúpy pozemkov. Zrušiť sa má trebárs doterajšia regula o desaťročnom trvalom pobyte na Slovensku vyžadovaná od záujemcov o kúpu.
Naproti tomu majitelia záhrad či iných pozemkov sa noviniek obávať nemusia. Tých nové regule nezasiahnu. Novela zákona sa v súčasnosti stále precizuje – mala by začať platiť od januára 2018.

Limity na predaj

Taká citlivá vec, ako bude určenie konečných stropov na pôdu, sa môže ešte – čo do odklepnutia rozlohy – meniť. Podľa súčasného návrhu by firma mohla kúpiť maximálne sedemsto hektárov a samostatný farmár najviac tristo.
„Nákup pôdy uvoľňujeme aj pre fyzické osoby, ktoré majú záujem o jej poľnohospodárske využitie,“ oznámila ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Fyzická osoba si teda bude môcť kúpiť a vlastniť poľnohospodársku pôdu do výmery troch hektárov. 
Predkupné právo na pôdu udelené Slovenskému pozemkovému fondu vysvetlila ministerka stručne a jasne. Je to poistka proti špekulantom pri najúrodnejších pozemkoch. Ide o to, že fond bude v takýchto situáciách fungovať ako záchranár s právom mať prednosť pred ostatnými predkupnými právami.

Celý balík zmien

Prijať zákon s limitmi na kúpu poľnohospodárskych parciel však nebude jednoduché. Kým zmenu zákona o nájme pôdy už parlament posunul do druhého čítania, nové pravidlá predaja a nákupu pozemkov vláda ešte poslancom nezaslala. Pritom ide o normy v rámci celého balíka nových pravidiel, ktoré majú výrazne zmeniť agrárne zákony. Podľa rezortu pôdohospodárstva to všetko má prispieť k lepšej ochrane pôdy, aby sme si ju chránili pred výpredajom do rúk cudzincov. Ale taktiež pomôcť začínajúcim a mladým farmárom ľahšie sa dostať k pôde.
Tieto zákony nadväzujú aj na zmenu Ústavy. Od 1. júna v nej totiž pribudli ustanovenia, podľa ktorých už pôda nie je tovar, ale neobnoviteľný prírodný zdroj, ktorý si štát osobitne cení a chráni. Ústava zdôrazňuje i požiadavku zaručenia potravinovej bezpečnosti, ochranu poľnohospodárskej a lesnej pôdy ako aj podporu vidieckeho spôsobu života.

V stredajšej prílohe HN Pôda špeciál si prečítate okrem iných aj nasledujúce témy:

- kde sa registrovať pri prevodoch pozemkov
- ako zameniť alebo darovať parcelu bez rizika
- nové práva a povinnosti pri nájmoch pôdy

01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov 04 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov 05 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:46