StoryEditor

Ktoré pozemky môžete predať bez obmedzenia

27.09.2017, 00:30
Poľnohospodárska pôda sa, až na určité výnimky, predáva cez register zverejňovania ponúk, ktorý je na internetovej stránke ministerstva pôdohospodárstva. Na prípady, kedy ponuku nemusíte zverejniť, upozorňuje Zuzana Lauková, realitná maklérka spoločnosti MG Real.

1. Ak je druh pozemku evidovaný v katastri ako „záhrada“ (rozhoduje „C“ stav).

2. Ak je v zastavanom území obce.

3. Ak je mimo zastavaného územia obce, ale podľa územného plánu je určený na iné, než na poľnohospodárske využitie.

4. Možnosť poľnohospodárskeho využitia je obmedzená - je v chránenej oblasti, preteká cez parcelu vodný tok, ochranné pásmo vodného zdroja zasahuje do parcely, na pozemku sa nachádza elektrický stĺp, prechádza ním elektrické vedenie, plynové potrubie, produktovod, ropovod, a ich ochranné alebo bezpečnostné pásmo zasahuje do parcely.

5. Výmera pozemku je menšia ako 2-tisíc metrov štvorcových - pri prevode podielu na pozemku sa berie do úvahy celková výmera parcely, nie prislúchajúca výmera vzhľadom na veľkosť podielu.

6. Pozemok je priľahlý k stavbe, s ktorou svojím umiestnením a využitím tvorí funkčný celok.

7. Ak poľnohospodársky pozemok predávate osobe, ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej tri roky pred dňom uzavretia zmluvy v obci, v ktorej sa nachádza.

8. Predávate ho spoluvlastníkovi alebo blízkej osobe alebo príbuznému (tieto osoby určuje Občiansky zákonník)

Netreba pritom ale zabúdať na povinné prílohy k zmluve. V ostatných prípadoch budete musieť vy alebo osoba, ktorú splnomocníte, zverejniť ponuku na predaj podielu v Registri zverejňovania ponúk na web stránke Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a zároveň v rovnakom čase na úradnej tabuli v obci, kde sa pozemok nachádza. Presný postup ponukového konania je stanovený v zákone.

Ak sa predáva podiel – predkupné právo majú ostatní spoluvlastníci, s ponukou by preto mali byť oslovení aj oni. Ak niekto z nich prejaví o ponúkaný podiel záujem, môže ho kúpiť bez akéhokoľvek obmedzenia.

01 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 02 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 03 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí 04 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 05 - Modified: 2024-04-02 13:14:11 - Feat.: - Title: Očakávaná Dacia už aj na Slovensku: Koľko stojí ľudové SUV pre masy v novej forme?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 03:35