StoryEditor

Módne právo je nový fenomén

18.04.2017, 00:00
Česká advokátka a riaditeľka pražského Ústavu práva módneho priemyslu Zuzana Šimonovská.

Právo módneho priemyslu je u nás novinkou a aj samotní návrhári sa oň zaujímajú čoraz viac. Konkurencia je veľká a správne nastavenie ochrany tvorby im pomáha predísť chybám, ktoré môžu byť likvidačné, tvrdí advokátka Zuzana Šimonovská.

Prečo vôbec vzniklo módne právo?

Právo v módnom priemysle, samozrejme, existovalo vždy, avšak potreba pomenovať a založiť samostatné právne odvetvie prišla až v nadväznosti na rozmach módneho priemyslu a s tým súvisiacich problematických stránok, ako sú rýchlosť módneho cyklu a pominuteľnosť trendov, nekontrolovateľnosť sociálnych sietí, záplava falzifikátov, kopírovanie dizajnu, fungovanie modelingu či znečisťovanie a otrocké podmienky na strane niektorých fast fashion reťazcov a falšovateľov.
 
V čom je toto právo také špecifické, že nepatrí len pod právo duševného vlastníctva?

Právo módneho priemyslu je odvetvím praktickým, reaguje na špecifické problémy tohto priemyslu, ktoré sa netýkajú iba ochrany duševného vlastníctva. Hoci duševné vlastníctvo je bezpochyby jednou zo zásadných oblastí, so špecifickými otázkami sa stretnete v množstve právnych odvetví – neštandardné formy záväzkov a licencií alebo úprava vzťahov a fungovanie modelingu v práve občianskom, online predaj či povinné náležitosti označovania v práve na ochranu spotrebiteľa, ďalšie potom napríklad v práve pracovnom správnom, trestnom.

Aké sú najčastejšie problémy, ktoré riešite už v praxi?

Ide o problematiku falzifikátov, posudzovania zásahu do práv k ochrannej známke, priemyselné vzory či autorské práva, ako aj samotné založenie módnej značky.

Zaujímajú sa ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-17 18:54:35 - Feat.: - Title: Módny reťazec H&M postupne ukončí nákup tovaru z Mjanmarska 02 - Modified: 2023-05-02 15:20:39 - Feat.: - Title: Neznášal tučných ľudí a mal rasistické poznámky. Tohtoročné Met Gala sa nieslo v téme kontroverzného návrhára Karla Lagerfelda 03 - Modified: 2023-04-18 18:20:38 - Feat.: - Title: Európska komisia má podozrenie na kartel v módnom priemysle 04 - Modified: 2022-09-15 06:02:45 - Feat.: - Title: Všetci ju používame, brutálne znečisťuje planétu. Čo okrem kozmetiky najviac škodí Zemi? 05 - Modified: 2021-11-10 05:10:20 - Feat.: - Title: Sudca sa pustil do Lipšicovho prokurátora: Nerešpektuje práva obvinených, svojím postupom porušuje zákon
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 16:33