Guvernér NBS Peter Kažimír. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Opatrenia budú bolieť. Konsolidácia je nevyhnutná, otázkou je jej tempo, tvrdí Kažimír

05.10.2023, 15:14
Autor:
TASRTASR

NBS je podľa guvernéra pripravená pomôcť budúcej vláde svojou expertnou analýzou. Skutočný plán konsolidácie však nakoniec pripravia a schvália politici.

Ozdravenie verejných financií je nevyhnutné. Uvedomujú si to analytici aj politici. Otázkou je iba to, aký mix opatrení nakoniec bude prijatý a akým tempom bude konsolidácia postupovať. Upozornil na to vo štvrtok guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír, ktorý v minulosti pôsobil aj ako minister financií.

V tejto súvislosti ocenil, že vznikol balík návrhov možných konsolidačných opatrení, ktoré v stredu predstavili dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor a minister financií Michal Horváth. Takéto "menu" opatrení podľa Kažimíra na rezorte financií vznikalo aj v minulosti, nebolo však tak otvorene komunikované navonok.

Opatrenia, ktoré bolia

"Dnes celá verejnosť môže vidieť, že je to pestrofarebný zoznam, ktorý ale bolí. Každé jedno opatrenie bude do nejakej miery nejakú skupinu obyvateľov, podnikateľov bolieť. Je to konsolidácia, nie je to zábava. Je to proces, ktorý je nevyhnutný z pohľadu toho, kam sme sa dostali," zdôraznil guvernér.

image

Zlé správy doma aj v cudzine. NBS zhoršila výhľad, slovenskú ekonomiku dobehne čínske ochladenie

Slovensko má podľa neho problém s tým, že sa v jednom čase stretli dva negatívne fenomény. Ide o zlú dlhodobú udržateľnosť verejných financií a relatívne vysokú úroveň verejného dlhu. "Toto v kombinácii predstavuje riziko a na druhej strane imperatív, že s tým nemôžeme pokračovať," podčiarkol.

Aj politici, ktorí vzišli z nedávnych parlamentných volieb, si tento problém podľa Kažimíra uvedomujú. "Môžem povedať zásadné pravidlo, čím silnejší mandát bude mať vláda z pohľadu schopnosti plniť svoje sľuby, tým menší tlak z pohľadu výšky konsolidácie na ňu bude," priblížil. Upozornil, že minimálna úroveň je daná európskymi pravidlami. Okrem toho však existuje miera konsolidácie, ktorú musí vláda urobiť, aby upokojila finančné trhy.

Vysoké riziko

"Je to veľmi vážna vec, ktorá si vyžaduje kredibilného ministra financií, kredibilný konsolidačný plán v uveriteľných číslach a potom dodržiavanie tohto plánu," zdôraznil Kažimír.

NBS je podľa guvernéra pripravená pomôcť budúcej vláde svojou expertnou analýzou. Skutočný plán konsolidácie však nakoniec pripravia a schvália politici. "Moja skúsenosť hovorí, že to bude nakoniec menej ako viac, a bude to viac na strane príjmovej ako na výdavkovej," doplnil.

image

Veľký prehľad odporúčaní Ódorovej vlády. Navrhuje zvýšiť DPH, zrušiť 13. dôchodky či škrtať úradníkov a mzdy

Verejné financie Slovenska sa po rokoch odkladaných reforiem a nedostatočnej rozpočtovej konsolidácie ocitli v stave vysokého rizika udržateľnosti, upozornila NBS v aktuálnej predikcii. Deficit verejných financií by podľa tejto prognózy nemal klesnúť do roku 2025 pod pia hrubého domáceho produktu.

"Rozpočtová konsolidácia je z tohto dôvodu nevyhnutná pre udržanie verejného dlhu na únosných úrovniach. V opačnom prípade by mohlo dôjsť k strate dôvery investorov v krajinu, čo by sa premietlo do vyššej rizikovej prémie, ktorú by investori žiadali za nové vládne pôžičky.

Okrem toho by to malo destabilizačný dosah na ekonomiku a pokles životnej úrovne domácností," varovala centrálna banka. V tejto súvislosti predstavila v prognóze viaceré scenáre konsolidácie v horizonte desiatich rokov a ich vplyv na vývoj hrubého dlhu a makroekonomické prostredie na Slovensku.

01 - Modified: 2023-10-05 11:06:17 - Feat.: 1 - Title: Zlé správy doma aj v cudzine. NBS zhoršila výhľad, slovenskú ekonomiku dobehne čínske ochladenie 02 - Modified: 2023-10-05 07:42:33 - Feat.: 1 - Title: Veľký prehľad odporúčaní Ódorovej vlády. Navrhuje zvýšiť DPH, zrušiť 13. dôchodky či škrtať úradníkov a mzdy 03 - Modified: 2023-09-18 11:46:06 - Feat.: 1 - Title: Komentár Petra Kažimíra: Dúfam, že stačilo
01 - Modified: 2024-04-25 10:17:16 - Feat.: - Title: Rast našej ekonomiky by mal tento rok zrýchliť na takmer dve percentá. Analytici zlepšili odhad 02 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 04 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 05 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:40