StoryEditor

Luxembursko poslúchlo USA, ruší bankové tajomstvo

16.10.2014, 00:00
Veľkovojvodstvo po tlaku Západu odhalí informácie o účtoch cudzincov vo svojich bankách.

Dlhé desaťročia bolo považované za európsky daňový raj, do ktorého si bohatí ľudia z celého sveta ukladali obrovské peniaze, aby ich ochránili pred zdanením vo svojich domovských krajinách. Teraz Luxembursko o tento prívlastok prichádza. Veľkovojvodstvo totiž po obrovskom tlaku z USA, Nemecka a ďalších krajín ruší bankové tajomstvo. Banky teda budú musieť informovať vlády dotknutých krajín o tom, kto a koľko peňazí má ukrytých na účtoch v luxemburských bankách.

Po Švajčiarsku sa tak aj Luxembursko onedlho zapojí do medzinárodného systému výmeny bankových informácií. „Samozrejme, odkrytie bankového tajomstva by mohlo pomôcť obmedziť daňové úniky. Najmä pokiaľ ide o veľké a bohaté krajiny, ako sú Nemecko, Veľká Británia a Amerika, ktorých potenciálne množstvá daňových únikov sú oveľa väčšie než napríklad u nás,“ tvrdí pre HN Il'ja Ilit', analytik spoločnosti Capco.

Rovnaké pravidlá pre všetkých

Luxembursko už celé desaťročia čelí kritike zo Spojených štátov a z Nemecka, ktoré tvrdia, že veľkovojvodstvo pomáha daňovým podvodníkom ukrývať svoje peniaze v bankách. Hoci sa dlhé roky zdráhalo poskytnúť informácie o účtoch svojich klientov, podľahlo tlaku a hlási obrat.

Luxemburčania teda už o dva roky začnú ostatným členským krajinám poskytovať informácie nielen o príjmoch či dôchodkoch, ale aj o zostatku na účtoch, dividendách a kapitálových ziskoch, o ktorých sa dohodli európski ministri financií tento týždeň.

Aj takýmto spôsobom chce zabrániť Európska únia daňovým únikom. Získa tak širší prehľad o stave doteraz nepriehľadných majetkov a zdrojov príjmu pre daňové úrady v národných vládach. „V praxi to bude znamenať, že európske banky budú musieť začať hrať podľa rovnakých pravidiel. To je, samozrejme, zlá správa pre luxemburské banky. Je veľmi pravdepodobné, že do nich začne v budúcnosti prúdiť menej peňazí,“ vysvetľuje Jiří Cihlář, analytik spoločnosti Next Finance.

Jedinou krajinou v Európskej únie, ktorá k tomuto kroku nepristúpila, je zatiaľ Rakúsko. Do štyroch rokov by tak však mali spraviť aj Rakúšania.

Obľúbená anonymita

Maličké Luxembursko sa vďaka svojmu bankovému tajomstvu prepracovalo na pozíciu najbohatšieho štátu Európskej únie. Vklady v tunajších bankách až desaťnásobne prevyšujú HDP celej krajiny. Za dôvodom, prečo si firmy či osoby vyberajú luxemburské banky, stojí hlavne anonymita, ochrana vlastníkov či daňová optimalizácia. „Táto destinácia je výhodná napríklad pre holdingy na držanie a správu podielov v dcérskych spoločnostiach. Dôvodom je, že pri splnení určitých podmienok sú tieto spoločnosti oslobodené od dane z dividendových príjmov a kapitálových ziskov,“ vysvetľuje Milan Seliak, riaditeľ poradenskej spoločnosti Bisnode.

Aj kvôli tejto výhode rastie počet slovenských firiem, ktoré majú sídlo v Luxembursku. Dnes ich sú viac ako tri stovky. Týka sa to napríklad Whirpool Slovakia či Avon Cosmetics, ktorých sídlo je práve vo veľkovojvodstve.

Z medzinárodného meradla najväčšiu pozornosť púta Amazon, ktorý EÚ už viackrát prešetrovala pre daňové vzťahy s Luxemburskom. Kvôli odkrytému bankovému tajomstvu však krajina už pre firmy nemusí byť taká atraktívna. „Je predpoklad, že sa môže zvýšiť odchod firiem z krajiny. Ten priestor sa postupne zmenšuje, ale firmy sú vynaliezavé a budú hľadať možnosť, ako sa dostať k utajeniu v zložitej štruktúre vlastníctva,“ uzatvára Seliak.

01 - Modified: 2006-11-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO
01 - Modified: 2023-11-16 12:26:33 - Feat.: - Title: Novým premiérom Luxemburska sa stane exminister financií Luc Frieden 02 - Modified: 2023-10-17 14:36:59 - Feat.: - Title: Tímový hráč s fantastickou mentalitou. Kto je talent, ktorý sa stal hrdinom Slovákov? 03 - Modified: 2023-10-16 11:01:59 - Feat.: - Title: Držiteľ štátneho vyznamenania aj bundesligista s hodnotou 14 miliónov eur. Kto je top hviezda Luxemburska? 04 - Modified: 2023-10-09 05:17:51 - Feat.: - Title: Doterajšia vláda v Luxembursku prišla vo voľbách o väčšinu, vyhrali konzervatívci 05 - Modified: 2023-03-23 21:51:19 - Feat.: - Title: Slováci nezvládli vstup do kvalifikácie, doma s Luxemburskom len remizovali
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:42