StoryEditor

Európa sa pridala k mocnostiam. Varuje pred Bitcoinom

17.12.2013, 10:12
Autor:
redred
Európsky bankový úrad varoval pred rizikami spojenými s používaním neregulovaných virtuálnych mien. Vývoj Bitcoinu

Virtuálna mena Bitcoin to naozaj nemá ľahké. Svetové inštitúcie vo veľkom varujú pred jeho používaním.  Po Banque de France, Čínskej ľudovej banke, USA a centrálnej banke v Thajsku varuje pred virtuálnou menou aj Európsky bankový úrad (EBA).

Používateľov Bitcoinu nedávno varoval pred rizikami spojenými s používaním neregulovaných virtuálnych mieni ako Bitcoin.

EBA ľudí používajúcich virtuálne meny varuje, že sa nemôžu spoliehať na žiadnu ochranu ani odškodné v prípade útoku hackerov alebo neúspešného transferu peňazí. Pre tieto meny zatiaľ totiž neexistuje podobný systém poistenia, aký v Európskej únii platí pre bežné bankové vklady.

"V únii neexistuje žiadny špecifický regulačný systém, ktorý by chránil spotrebiteľov pred finančnými stratami v prípade zlyhania či ukončenia aktivít platforiem, ktoré s virtuálnymi menami obchodujú," uviedol podľa agentúry Reuters úrad. "Boli hlásené prípady strát vysokých čiastok vo virtuálnej mene, pri ktorých sú mizivé vyhliadky, ako peniaze dostať späť," dodal.

Pred rizikami spojenými s používaním Bitcoin už minulý týždeň varovala čínska centrálna banka. Ale nezostala iba pri varovaniach. Jej zásah proti Bitcoinu zašiel až tak ďaleko, že najväčší internetový vyhľadávač v Číne, Baidu, prezývaný aj čínsky Google prestal iba po mesiaci akceptovať túto virtuálnu menu.

Vývoj Bitcoinu

Čínska ľudová banka dokonca priamo zakázala komerčným bankám transakcie v digitálnej mene Bitcoin, pretože ohrozuje čínsku menu aj stabilitu finančného systému v krajine. Napriek prudkým výkyvom kurzu virtuálna mena naberá na popularite a začína ju akceptovať stále viac firiem a inštitúcií. Minulý mesiac najväčšia súkromná vysoká škola na Cypre Nikózijská univerzita uviedla, že začne prijímať platby za štúdium aj v Bitcoinoch. Niektoré vlády sa však digitálnej meny obávajú. Thajská centrálna banka zakázala používanie Bitcoinu ešte v júli.

01 - Modified: 2024-05-03 10:11:28 - Feat.: - Title: Ak obchodujete s virtuálnou menou, spozornite. Na trh s kryptom má dohliadať Národná banka Slovenska 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 20:55