StoryEditor

Apple ohlásil platenú novinku. Google kontruje verziou grátis

26.06.2015, 00:00

Pred dvoma týždňami Apple oznámil svoj vstup do multimiliardového biznisu streamovania hudby. Apple Music má reagovať na aktuálny celosvetový trend, keď používatelia už nesťahujú hudbu z internetu do svojich zariadení, ale namiesto toho si formou pravidelných platieb zabezpečujú prístup k širokej databáze piesní a albumov rôznych žánrov, ktoré môžu ľubovoľne počúvať. Niekoľko firiem už na tomto princípe postavilo svoj úspech. Najviac švédsky startup Spotify, ktorý má celosvetovo 20 miliónov zákazníkov. Práve táto mladá firma s celkovou hodnotou 8,4 miliardy dolárov má už dokonca väčšiu cenu než celý americký hudobný biznis.

Trend je nepopierateľný. Kým tržby z predplatného vzrástli vlani o štvrtinu, príjmy z legálneho sťahovanie hudby o osem percent klesli. Pre Apple, známy svojím inovátorstvom, tak ide o nevyhnutný krok. Zvlášť, keď na trhu nie je len Spotify, ale tiež Pandora, Deezer a ďalšie. A zvlášť, keď v tomto odvetví nejaký čas pôsobí aj dlhoročný rival Applu Google. K 30. júnu preto výrobca populárnych iPhonov hľadí s očakávaním.

Pokračovanie preťahovaní

Práve Google sa teraz však snaží „ukradnúť show“. Prakticky bez predchádzajúceho upozornenia spúšťa službu Google Play Music aj vo verzii zadarmo. Archív piesní síce bude obmedzený, nebude k dispozícii offline a bude obsahovať reklamy, avšak ešte do konca týždňa bude k dispozícii pre Android i operačný systém iOS od Applu. Google mal na konci roka v USA 815 platiacich používateľov, čo je v porovnaní s konkurenciou veľmi nízke číslo. Produktový manažér Googlu Elias Roman však agentúre Reuters povedal, že mesačne prídu na Google Play Music milióny ľudí, nie sú však ešte pripravení platiť za predplatné.

Bezplatnou verziou služby tak chce spoločnosť nalákať zákazníkov do platenej modernizovanej verzie. „Niet pochýb o tom, že spustenie bezplatnej verzie v tomto čase je nanajvýš premyslený strategický ťah. Keby sa teraz nehovorilo všade o Apple Music, nemalo by to ten efekt,“ hovorí analytik Ovum Simon Dyson.

Na rade video?

Pre Apple Music iste ide o nemilú správu. Mierni ju však fakt, že Google službu zatiaľ ponúka len v USA a ďalšia expanzia je aj vzhľadom na legislatívu neistá. Apple má, naopak, všetko pripravené a štart plánuje v 100 krajinách naraz. Zákazníkom bude k dispozícii za 9,99 dolára, rovnako ako je to v prípade Googlu. Za 14,99 potom bude možné kúpiť predplatné pre rodinu. Zákazníci budú navyše mať možnosť trojmesačnej skúšobnej lehoty, počas ktorej bude služba zadarmo. Práve to spôsobilo rozruch, pretože Apple oznámil, že počas tohto obdobia nebude umelcom a nahrávacím spoločnostiam platiť za prehrávanú hudbu. Minulý víkend sa proti tomu ohradila speváčka Taylor Swift, ktorá vyhlásila, že v takom prípade službe neposkytne svoj nový album. A zrejme nie nadarmo bol tento dvadsaťpäťročný idol dospievajúcich dievčat v rebríčku časopisu Forbes označený za 64. najvplyvnejšiu ženu sveta, pretože mocný Apple otočil.

Hoci Google neradno podceňovať, hlavným konkurentom pre Apple podľa odborníkov stále zostáva Spotify, ktorému nová konkurencia Applu a Googlu iste neuľahčí život a plánovaný vstup na burzu. Akciám Applu však nešťastné predbehnutie neublíži. „V objemoch tržieb v tejto chvíli ide o zanedbateľné percento. Situácia je však zaujímavá z dlhodobého hľadiska, pretože sa očakáva, že po hudbe čoskoro príde na rad preťahovanie sa o streaming video obsahu a televíznych relácií,“ komentuje šéf brokerskej spoločnosti Lynx Jonáš Mlynček.

01 - Modified: 2007-07-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prichádza vlna investícií do golfu
01 - Modified: 2024-04-27 11:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dokonalý ochranca pred zlodejmi? Tento robopes má na chrbte plameňomet, stojí len pár tisíc 02 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 12:23