StoryEditor

Tvrdý pivný kráľ. Plzenský pivovar povedie muž, ktorý sa s podriadenými nemazná

15.10.2015, 19:02

Carlos Brito má povesť nemilosrdného manažéra. Šéf pivovarníckeho gigantu AB InBev sa preslávil napríklad tým, že počas prvého dňa po jednej z fúzií vyhodil 1 400 zamestnancov. Teraz jeho tvrdé metódy okúsia aj zamestnanci Plzeňského Prazdroja, píše portál idnes.cz.

AB InBev po fúzii s ďalším pivovarníckym gigantom SABMiller ovládne tretinu trhu. Majiteľa zmení aj najväčšia česká pivovarnícka skupina – Plzeňský Prazdroj, ktorý by mal formálne spadať pod nového najvyššieho šéfa.

Ak nedôjde k žiadnym zmenám, bude ním 55-ročný Carlos Brito, Brazílčan, ktorý vedie AB InBev (či jeho predchodcu) už takmer desať rokov.

Brito je známy tým, že chodí do práce v džínsoch, nemá rád kancelárie a vo voľnom čase robí inštruktora lietania. A vo svete biznisu sa preslávil tiež tvrdosťou voči podriadeným.


Prečítajte si aj: Megaobchod za desiatky miliárd. Každé tretie pivo vyrobí jedna firma


Ak chcete mať vo firme najlepších ľudí, musíte na nich celý čas tlačiť," povedal Brito študentom Stanfordskej univerzity v roku 2010. Osvojil si agresívny a ambiciózny štýl riadenia, označovaný ako hard-charging management. Ten mu priniesol na pomery pivovarníckeho odvetvia výrazné marže, úctu sektorových analytikov a dekanov biznis škôl.

Napríklad analytik David Williams označil Brita za jedného z najusilovnejších ľudí, akých pozná. „Nie je to typ človeka, s ktorým by som išiel na bejzbal a dal si s ním pivo. Keď však príde reč na podnikanie, len málo ľudí sa v biznise vyzná tak ako on," povedal Williams agentúre Bloomberg.

Celoživotné spojenie s významným akcionárom

Jeho mentorom je iný Brazílčan – Jorg Paul Lemann, zakladajúci člen firmy 3G Capital, ktorá vlastní významný podiel aj v AB InBev. Zoznámili sa cez rodinného priateľa, Lemann mladšiemu Britovi prispieval na štúdiá na Stanforde a ten sa mu potom odvďačil tým, že v jeho firmách strávil celú kariéru.

Brito po promócii v roku 1989 začal pracovať ako manažér predaja v brazílskom pivovare Brahma, ktorý sa o rok neskôr spojil s druhým najväčším brazílskym výrobcom piva Antarctica. Tak vznikla spoločnosť AmBev.

V roku 2004 sa spojila s belgickým Interbrew a vznikol InBev. Z regionálnej firmy sa stal medzinárodný hráč, ktorý mal vo svojom portfóliu napríklad značku Stella Artois. Na konci roku 2005 sa potom Brito dostal do jej čela, keď na pozícii generálneho riaditeľa vystriedal Johna Brocka.

Prvý deň Brito prepustil 1 400 zamestnancov

Ďalšiu obriu fúziu už zažil ako šéf. V roku 2008 sa InBev spojil s Anheuser-Busch a vznikol súčasný AB InBev. To, čo nasledovalo, môže dnes zamestancom Plzeňského Prazdroja a SABMiller spôsobiť nepokojný spánok.

Hneď prvý deň po fúzii totiž Brito prepustil 1 400 ľudí, čo bolo vtedy približne šesť percent firemnej pracovnej sily v USA. „Bolo to super. Mohol som povýšiť niektorých ľudí a povedať im: Toto je moja firma," komentoval svoje rozhodnutie Brito. Prepúšťanie dalo príležitosť mladým, ambicióznym zamestnancom, ktorí sa s politikou riadenia brazílskeho milionára zmierili.

Teraz je pred tvrdým Brazílčanom ešte väčšia úloha. Dohoda o prevzatí SABMiller za 106 miliárd dolárov je totiž najväčším kontraktom v histórii Veľkej Británie.

Brazílčan v poslednom čase cítil tlak na svoju osobu, pretože predaje na amerických trhoch stagnovali. To sa prejavilo aj tým, že akcie AB InBev klesli v posledných šiestich mesiacoch o pätnásť percent. Aktuálna fúzia by to však  mohla zmeniť a skupine by mala umožniť prístup k rýchlo rastúcim trhom v Afrike.

01 - Modified: 2007-10-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovnaft uvádza novú značku olejov a mazív
01 - Modified: 2017-01-19 13:16:36 - Feat.: - Title: Japonci nemusia Prazdroj získať, objavila sa prekážka 02 - Modified: 2016-11-08 14:57:26 - Feat.: - Title: O Topvar a ďalšie pivné značky sa pobije najmenej šesť záujemcov 03 - Modified: 2016-06-14 09:29:31 - Feat.: - Title: Prvý v meste. V Partizánskom plánujú vznik malého pivovaru 04 - Modified: 2015-12-19 19:54:01 - Feat.: - Title: Branislav Cvik: Na Pohode chceme ponúknuť aj pivá konkurenčných malých pivovarov 05 - Modified: 2015-12-03 10:52:27 - Feat.: - Title: Peroni a Grolsch sú na predaj, AB InBev sa zbavuje prémiových značiek SABMilleru
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:30