StoryEditor

Američania majú zbraň na Rusov. Horšiu ako sankcie

08.05.2014, 00:00
Autor:
slsl
Zrážková daň pre daňové raje pre Rusov vôbec nemala platiť. Ale neprišli na rokovania.

Mal to byť bič na americké firmy, ktoré šetria peniaze v daňových rajoch. Ale nový zákon z dielne amerického kongresu klepne po prstoch najmä ruským bankám. A môže za to kríza na Kryme. Banky budú musieť odvádzať až 30- percentnú daň americkým úradom. Analytici, ktorých oslovil magazín Business Insider tvrdia, že ich to poškodí viac, ako plánované sankcie.

Starý zákon

Kongres začal prerokúvať tento návrh dávno pred anexiou Krymu, ešte v roku 2010. Cieľom bolo priviesť dane zo ziskov amerických spoločností štátu. Tie totiž vďaka daňovým domicilom v daňových rajoch končili na tajných účtoch. K takýmto praktikám sa pritom neuchyľujú iba podvodníci, je to bežnou praxou aj u nadnárodných gigantov ako Google, Starbucks či Apple. Nový zákon prikazuje platiť 30- percentnú zrážkovú daň pri platbách určitým inštitúciám.

Zákon má fungovať podobne, ako slovenská zrážková daň, ktorá platí iba na firmy, ktoré sídlia v daňových rajoch. USA si s niektorými krajinami vyrokovali výnimky, no Rusko sa rozhovorov nezúčastnilo práve pre nepokoje na Ukrajine, najmä na polostrove Krym. Daňová legislatíva USA sa tak na Rusko pozerá ako na daňový raj. Zákon vstúpi do platnosti už v júli.

Neboli na rokovaniach

V praxi to znamená, že ruské banky, ktoré po 1. júli nakúpia americké cenné papiere, zaplatia 30 percent z úrokov a dividend. Zrážka sa vzťahuje na akcie a dlhopisy, vrátane amerických štátnych dlhopisov. Súkromní investori, ktorí používajú ruské finančné inštitúcie, aby uľahčili obchody, budú tiež čeliťzrážkovej dani. „Je to veľký problém,“ povedal Mark Matthews, právnik v daňovej firme Caplin & Drysdale a bývalý šéf IRS, čo je obdoba finančnej správy. „Znižuje to ich konkurencieschopnosť a hrozí aj, že svoj kapitál premiestnia inde,“ dodal pre Business Insider.

USA a Rusko sú obchodní partneri. Spojené štáty vlani priviezli tovar z Ruska v hodnote 27miliárd dolárov, čo robí z Ruska 18. najväčieho importéra do USA. Američania zase Rusku poslali tovar za 11 miliárd dolárov.

Horšie ako sankcie

Pre Rusko by tento zákon mohol byť ešte škodlivejší, ako sankcie zo strany USA. Tvrdí to Brian L. Zimbler, managing partner z moskovskej kancelárie Morgan Lewis, medzinárodnej advokátskej kancelárie. „Sankcie cielia iba nba určité osoby a firmy, no tento zákon bude platiť pre všetky ruské firmy. Takže určite to bude škodiť viac," povedal Zimbler.

01 - Modified: 2006-05-05 15:34:00 - Feat.: 0 - Title: Rekonštrukcia popradskej Elektrárne TG bude pokračovať aj tento rok
01 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 02 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 03 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch 04 - Modified: 2023-03-13 11:35:50 - Feat.: - Title: Vyriešte to rýchlo, hrozí problém, volajú veritelia skrachovanej americkej banky SVE 05 - Modified: 2023-03-13 07:53:41 - Feat.: - Title: Po SVB skrachovala ďalšia banka. Americké úrady uzavreli newyorskú Signature Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 05:57