StoryEditor

Európske banky v USA pohoreli, pozrite sa prečo

12.03.2015, 23:00
Autor:
jmjm
Americké pobočky Deutsche Bank a Santander zlyhali v stresových testoch

Spojené štáty uštedrili nepríjemnú príučku najväčším bankám Európy. Americké pobočky finančných domov Deutsche Bank a Santander zlyhali v stresových testoch bánk z dielne Fedu. „V prípade Santanderu to nie je prekvapujúce. Banka už druhýkrát testom Fedu neprešla. V Deutsche Bank je však výsledok mierne prekvapivý,“ zhodnotil analytik J&T Banky Rudolf Vrábel. Napriek prekvapivým výsledkom v prípade nemeckej top banky a najväčšej banky v eurozóne neočakáva prenesenie problémov zo Spojených štátov na starý kontinent. „Americká pobočka Deutsche Bank tvorí približne len päť percent všetkých aktív svojej matky,“ vysvetľuje Vrábel.

Proti kríze

Americký Fed, ktorý plní funkciu centrálnej banky v Spojených štátoch, sa poriadne poučil po finančnej kríze spred šiestich rokov. Aj preto začal s každoročným testovaním kľúčových finančných domov, či „budú schopné požičiavať domácnostiam a biznisu aj v časoch tiesne“. Tento týždeň si na mušku zobral 31 najväčších bánk v krajine. Podmienkou pre výber bolo, aby banka spravovala aktíva v objeme aspoň 50 miliárd amerických dolárov.

Fed testoval, ako by sa banky popasovali s krízou, ktorá by priniesla razantný vzostup nezamestnanosti, či s prepadom cien nehnuteľností. Tri z bánk testami neprešli. Popri európskych bankách to bola aj Bank of America. Ani jedna z bánk pritom nemala problém s veľkosťou kapitálových a finančných rezerv. Mali však vážne medzery v plánovaní využívania kapitálu a financií.

Investori v smútku

Zlyhané európske banky už v médiách začali s obhajobou. Deutsche Bank vyhlásila, že už najala 1800 ľudí, aby sa „ubezpečila, že systémy a kontrola sú najlepšie vo svojej triede“. K výsledkom sa vyjadril aj šéf americkej pobočky španielskej banky Santander Scott Powell. „Stále tu ešte je dôležitá práca, ktorú musíme urobiť, aby sme naplnili očakávania regulátora popri našich vlastných vysokých štandardoch,“ povedal pre americké médiá.

Testy neodhalili fatálne nedostatky, ktoré by vážne zamávali biznisom bánk. Zlé výsledky sa však podľa všetkého nezaobídu bez následkov. S veľkou pravdepodobnosťou to pocítia hlavne akcionári dotknutých bánk. Ak totiž bude Fed postupovať ako v minulosti, dočasne zakáže zlyhaným bankám vyplácať dividendy.

01 - Modified: 2007-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bojujeme proti plytvaniu
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu 05 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:54