FOTO: REUTERS
StoryEditor

Obchodovanie s ryžou v Ázii ustalo. Po obmedzení vývozu z Indie sa očakáva rast cien

21.07.2023, 14:05
Autor:
ČTKČTK

India vo štvrtok s okamžitou platnosťou zakázala vývoz bielej ryže iných druhov ako basmati, snaží sa tak zabrániť prudkému rastu cien na domácom trhu.

Obchodovanie s ryžou v Ázii dnes ustalo, obchodníci vyhodnocujú vplyv obmedzenia exportu z Indie. Očakáva sa, že ceny ryže v nasledujúcich dňoch výrazne porastú, uviedla s odvolaním sa na troch obchodníkov agentúra Reuters. Ryža je základnou potravinou pre viac ako tri miliardy ľudí a takmer 90 percent tejto plodiny náročnej na vodu sa pestuje v Ázii. Tam ale suché počasie a efekt El Niňo pravdepodobne obmedzia dodávky.

India vo štvrtok s okamžitou platnosťou zakázala vývoz bielej ryže iných druhov ako basmati, snaží sa tak zabrániť prudkému rastu cien na domácom trhu. Zákaz sa týka asi štvrtiny celkového exportu ryže z Indie. Krajina je najväčším svetovým vývozcom tejto plodiny, pripadá na ňu vyše 40 percent celosvetových dodávok. Ceny ryže sa v Indii za posledný rok zvýšili o viac ako 11 percent, úrodu poškodili silné dažde.

image

India ako iný vesmír plný protikladov. Ako vyzerá život v najľudnatejšej krajine na svete?

"Ceny ryže na exportnom trhu ďalej porastú. Očakávame minimálny nárast okolo 50 dolárov za tonu, ale mohlo by to byť aj 100 dolárov a viac," povedal jeden obchodník z medzinárodnej obchodnej spoločnosti v Singapure. "V tejto chvíli všetci - predávajúci aj kupujúci - čakajú, o koľko sa trh zvýši," dodal.

Pred oznámením Indie sa vietnamská ryža s obsahom piatich percent lámaných obiliek ponúkala za 515 až 525 dolárov za tonu. Indická ryža parboiled s piatimi percentami lámaných obiliek sa tento týždeň pohybovala blízko päťročného maxima na úrovni 421 až 428 dolárov za tonu.

Ďalší dvaja obchodníci, jeden v Singapure a druhý v Bangkoku, uviedli s podmienkou zachovania anonymity, že očakávajú podobný nárast cien. "Dnes sme nepočuli o žiadnych uskutočnených obchodoch. Kupujúci ale budú musieť zaplatiť za dodávky vyššie ceny, pretože rozhodnutie Indie stiahlo z trhu veľké objemy," povedal ďalší obchodník zo Singapuru.

V Thajsku, ktoré je druhým najväčším svetovým vývozcom ryže, dodávatelia pred podpisom nových zmlúv vyčkávajú, aký bude vývoj cien. "Vývozcovia nebudú chcieť predávať, pretože nevedia, aké ceny majú uvádzať," povedal agentúre Reuters predseda thajského združenia vývozcov ryže. "Niektorí z nich sa domnievajú, že ceny by mohli dosiahnuť 700 až 800 dolárov za tonu," dodal.

image

Na raňajky aj tri vrecká ryže, po etape gumové medvedíky. O jedálničku na Tour de France

"Celosvetové (dodávky) ryže sa drasticky obmedzia. India je druhým najväčším producentom tejto základnej potraviny na svete," uviedla ekonómka Eve Barreová zo spoločnosti Coface. Zákaz podľa nej najviac zasiahne Bangladéš a Nepál, pretože obe krajiny sú hlavnými vývoznými destináciami.

"Medzi hlavné destinácie indickej ryže patrí Bangladéš, Čína, Benín a Nepál. Veľké množstvo indickej ryže dovážajú aj africké krajiny," napísali analytici spoločnosti Gro Intelligence. Zasiahnutí dovozcovia sa môžu uchýliť k alternatívnym dodávateľom v regióne, ako je Thajsko a Vietnam.

"Hoci zatiaľ ceny ryže na svetových trhoch zostávajú stabilné, nasledujúce mesiace môžu priniesť výrazné výkyvy. Popri znížení globálnej ponuky, čo má na rast ceny priaznivý vplyv, sa do cenotvorby zapoja aj špekulanti, od ktorých by som očakával najväčšiu aktivitu a snahu dostať ceny vyššie," povedal pre ČTK analytik spoločnosti XTB Štěpán Hájek. "Potenciálne sa môžeme dostať späť na úrovne zo začiatku roka, kedy sa cena ryže obchodovala najviac od roku 2008. To podporuje okrem základného fundamentu ponuky a dopytu, keď India zostáva lídrom trhu, aj makroekonomický obrázok, ktorý definuje výrazný rast nákladov na zber za posledný rok," dodal.

image

Platnosť čiernomorskej obilnej dohody vypršala

Dodávky potravín sú už teraz pod značným tlakom. Rusko v pondelok odstúpilo od takzvaných obilných dohôd, ktoré od minulého leta umožňovali vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov z čiernomorských prístavov. Ceny pšenice na svetových trhoch na to zareagovali rastom. Tento týždeň si pripísali vyše desať percent, čo je ich najväčší týždenný nárast za viac ako 16 mesiacov.

01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 03 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 04 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Starnutie nás zasiahne najviac v Únii, máme najväčšie náklady z celého bloku 05 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 15:44