Pri trati stojí člen tímu, ktorý pretekárovi odovzdá taštičku. Ten z nej vezme bidon, gély, niekoľko tyčiniek. Niečo strčí do úst, zvyšok do vrecka na neskôr.
Je jasné, že len silné nohy nestačia. Keď im nedodáte energiu, sú vám nanič. Lenže... Ako na to? Správna cyklistická strava je veľký oriešok, veda. Poďte s nami nahliadnuť do menu Tour de France.
Bez veľkého preháňania by sa strava dala nazvať samostatnou cyklistickou disciplínou.
„Predtým to tak nebolo, ale dnes si všetci uvedomujú, aká dôležitá je. Riešia ju úplne všetci,“ hovorí Petr Vakoč, bývalý jazdec Quick-Stepu či Alpecinu, dvojnásobný účastník Tour a muž, čo sa o výživu dlhodobo zaujíma.
Tímy majú na jedlo vlastných špecialistov a kuchárov, namiesto hotelovej stravy si radšej varia vo vlastných pojazdných kuchyniach tak, aby mali istotu, že pokrmy pochádzajú z čistého prostredia a kvalitných surovín.
„Niektorí idú až do extrému,“ hovorí tridsaťjedenročný Čech. „Počul som, že Jumbo-Visma dokonca svojim pretekárom posiela počas sezóny pripravené jedlá poštou, aby mali všetky potrebné živiny a nestravovali sa zle.“
Nie je sa vlastne čomu diviť.
Počas ľahších dní Tour cykl...
Zostáva vám 85% na dočítanie.