Pracovníci inštalujú logo spoločnosti X (donedávna známej pod názvom Twitter). FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Twitter dostal pokutu 350-tisíc dolárov v súvislosti s vyšetrovaním Trumpa, informácie súdu dlho neposkytla

09.08.2023, 20:51
Autor:
ČTKČTK

Informácie o spore vyšli najavo po tom, ako súd vo Washingtone zamietol odvolanie X proti finančnému trestu a proti rozhodnutiu nižšej súdnej inštancie vyhlásiť správanie spoločnosti za pohŕdanie súdom.

Špeciálny vyšetrovateľ Jack Smith, ktorý pracuje na kauzách týkajúcich sa amerického exprezidenta Donalda Trumpa, tento rok dostal súdny príkaz umožňujúci získanie informácií o Trumpovom účte na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter. Spoločnosť však príkazu vyhovela s meškaním a dostala za to od súdu pokutu 350-tisíc dolárov. Informujú o tom americké médiá s odvolaním sa na zverejnené súdne dokumenty.

Informácie o spore vyšli najavo po tom, ako súd vo Washingtone zamietol odvolanie X proti finančnému trestu a proti rozhodnutiu nižšej súdnej inštancie vyhlásiť správanie spoločnosti za pohŕdanie súdom. Platforma patriaca miliardárovi Elonovi Muskovi ihneď na žiadosť o komentár nereagovala, uviedla agentúra AP.

image

Kandiduje Trump na prezidenta najmä preto, aby sa vyhol väzeniu? Hrozia mu stovky rokov za mrežami

Smith podľa dokumentov dostal príkaz ohľadom odovzdania "údajov a záznamov" súvisiacich s Trumpovým účtom. O povolenie žiadal v januári, zatiaľ čo jeho tím vyšetroval prechovávanie utajovaných dokumentov v Trumpovom floridskom sídle a Trumpove kroky proti výsledkom posledných prezidentských volieb, teda dve kauzy, ktoré teraz smerujú k súdnemu procesu.

Súd požadovaný príkaz vydal s tým, že zistil dostatočné dôvody na "preskúmanie twitterového účtu kvôli dôkazom o trestnej činnosti".

Prevádzkovateľ sociálnej siete mal zároveň zakázané Trumpa o súdnom príkaze informovať. Proti tejto podmienke spoločnosť podľa médií protestovala, čo vyústilo do niekoľkomesačného sporu.

image

Trump na súde odmietol vinu v súvislosti s voľbami z roku 2020

Odvolací súd sa teraz stotožnil s pôvodným rozhodnutím sudkyne Beryl Howellovej tento zákaz vydať, ako aj s uložením pokuty. "Akokoľvek sa Twitter nakoniec príkazu podriadil, spoločnosť poskytla všetky požadované informácie až tri dni po vypršaní súdom stanovenej lehoty," uvádza čerstvý verdikt.

Trumpova kampaň sa k nemu bezprostredne po jeho publikácii nevyjadrila. Exprezident dlhodobo odmieta ako obvinenia z neoprávneného držania citlivých informácií, tak aj obvinenia zo snahy zablokovať výsledky prezidentských volieb, ktoré proti nemu Smith a jeho tím vzniesli.

Platformu X v minulosti Trump hojne využíval, o svoj účet však prišiel na začiatku roka 2021 po tom, čo dav jeho stúpencov vtrhol do sídla Kongresu pri prerokovaní výsledkov volieb. Správcovia siete zablokovanie profilu zdôvodnili porušením pravidiel ohľadom podnecovania k násiliu. Po tom, ako platformu prevzal Musk, dostal Trump svoj účet späť, zatiaľ ho však nevyužíva.

01 - Modified: 2023-08-04 08:12:37 - Feat.: 1 - Title: Kandiduje Trump na prezidenta najmä preto, aby sa vyhol väzeniu? Hrozia mu stovky rokov za mrežami 02 - Modified: 2023-08-04 18:42:23 - Feat.: 1 - Title: Republikánsky kandidát na prezidenta USA nečakane navštívil Ukrajinu 03 - Modified: 2023-08-08 05:44:00 - Feat.: 1 - Title: Sudca odmietol Trumpovu žalobu na novinárku Carrollovú za ohováranie
01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:28