Demonštranti umiestnili nafukovacieho potkana s podobizňou bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa pred budovu federálneho súdu vo Washingtone. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trump na súde odmietol vinu v súvislosti s voľbami z roku 2020

03.08.2023, 22:58
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Americký exprezident povedal sudkyni Moxile Upadhyayaovej, že je nevinný vo všetkých štyroch bodoch obžaloby.

Donald Trump dnes na washingtonskom súde podľa očakávania odmietol všetky nové obvinenia z trestných činov, ktorých sa podľa prokuratúry dopustil po voľbách prehratých v roku 2020, píšu americké médiá. Úvodu exprezidentovho tretieho prebiehajúceho trestného konania predsedala sudkyňa Moxila Upadhyayaová, ktorá však hlavné pojednávanie nepovedie.

Bývalého šéfa Bieleho domu oboznámila s jeho právami, obvineniami i s maximálnymi trestami, ktoré mu hrozia v prípade usvedčenia. V štyroch bodoch obžaloby je to päť, dvakrát dvadsať a desať rokov väzenia.

image

Trump predstúpil pred súd v prípade obvinení zo snahy zvrátiť voľby

Špina, úpadok a grafitti

Trump, v modrom obleku s bielou košeľou a červenou kravatou, sedel po boku svojich obhajcov Todda Blanche a Johna Lauroa. V súdnej sieni bol tiež zvláštny vyšetrovateľ John Smith, ktorého tím obvinenia zostavil: konkrétne ide o sprisahanie s cieľom podviesť americkú vládu, pokus pripraviť voličov o ich právo na spravodlivé voľby, marenie úradného procesu a sprisahanie s cieľom zmariť úradný proces. Približne po hodine exprezident súdnu budovu opustil a odišiel späť na letisko Arlington, odkiaľ odletel.

Pred nástupom do súkromného lietadla Trump povedal novinárom, že "dnešok je veľmi smutným dňom pre Ameriku". "Toto je politický proces s človekom, ktorý víťazí v republikánskych primárkach a má veľký náskok pred (prezidentom Joom) Bidenom," vyhlásil exprezident, hoci výskum z 1. augusta ukázal, že Biden aj Trump majú teraz obaja podporu zhruba 43 percent voličov.

V krátkom vyhlásení sa bývalý prezident posťažoval aj na "špinu, úpadok, zničené budovy a grafitti", ktoré videl, keď dnes prechádzal Washingtonemu. "Toto nie je mesto, ktoré som opustil," dodal.

Okrem prísnych bezpečnostných opatrení a faktu, že Trump je historicky prvým trestne stíhaným americkým prezidentom, bolo asi polhodinové vypočutie na súde pomerne rutinné. Sudkyňa po dohode s prokuratúrou a Trumpovým tímom stanovila dátum hlavného pojednávania na 28. augusta o 10.00 h miestneho času.

Vzhľadom na to, že Trump je trestne stíhaný ešte v dvoch ďalších prípadoch, možno predpokladať, že mu jeho povinná prítomnosť pri súdnych výsluchoch bude kolidovať s plánmi jeho volebnej kampane. Konkrétne 28. august je päť dní po prvej predvolebnej debate v rámci republikánskych prezidentských primárok.

image

Súd zamietol Trumpovu žalobu na CNN, od stanice chcel 475 miliónov dolárov

Turisti, ktorí náhodou dostali príležitosť

Upadhyayaová pred ukončením úvodného vypočutia Trumpa varovala pred porušením stanovených podmienok prepustenie bez vzatia do väzby a pred páchaním trestnej činnosti. V takom prípade by na Trumpa mohol byť vydaný zatykač a hrozilo by mu tiež obvinenie z pohŕdania súdom, píše denník The New York Times (NYT).

Pred súdnou budovou sa dnes zhromaždil dav niekoľkých stoviek ľudí, medzi nimi Trumpovi stúpenci i odporcovia, polícia ale neohlásila žiadne incidenty. Veľkú časť vyhradeného priestoru zaberali televízne vysielacie vozne a pod zatiahnutou oblohou vialo niekoľko vlajok so sloganmi Trumpovej kampane.

Na televíznych záberoch bolo vidieť hliadkujúcich ozbrojených policajtov a len čiastočne prerušenú automobilovú dopravu. Na triede Pennsylvania Avenue vedúcej od Bieleho domu okolo súdu smerom ku Kapitolu jazdili aj turistické autobusy s otvorenou strechou.

Viac ako Trumpových podporovateľov alebo odporcov bolo pred súdom turistov, ktorí náhodou dostali príležitosť byť svedkami historického momentu, opisuje NYT. Medzi ľuďmi čakajúcimi v rade na miesto v súdnej sieni bol 16-ročný Sam Arreaza s matkou, ktorý povedal agentúre Reuters, že dnešok je podľa neho významný pre históriu americkej demokracie: "Je to smutný deň, ale aj deň, keď sa začína spravodlivosť. "

image

V prípade utajovaných dokumentov Trump čelí novým obvineniam

Čo hovoria prieskumy

Pozitívne najnovší vývoj vníma tiež 54-ročný Dion Cini, ktorý je naopak Trumpovým podporovateľom. "Dobrou správou je, že Trumpovi dnes pravdepodobne pribudne ďalších päť percentuálnych bodov v predvolebných prieskumoch," myslí si Cini.

Samotný Trump o svojom treťom obvinení za posledné štyri mesiace hovorí ako o politickom procese, ktorý má za cieľ prekaziť mu cestu do Bieleho domu v roku 2024. Že je americký systém spravodlivosti skorumpovaný dnes krátko po Trumpovom príchode na súd naznačovala aj jeho hovorkyňa Alina Habbaová. Napríklad stanica ABC News však celý jej prejav neodvysielala, iba jeho malú časť, v ktorej začala hovoriť o synovi prezidenta Joea Bidena; Hunter Biden na súdoch čelí okrem iného obvineniu z daňových priestupkov.

Krátko pred Trupovým príchodom do súdnej siene zverejnila agentúra Reuters svoju sondáž, podľa ktorej by Trumpovi svoj hlas určite dalo v nadchádzajúcich prezidentských voľbách 35 percent republikánov, ak by bol usvedčený zo zločinu, a len 28 percent, ak by si "aktuálne odpykával trest vo väzení". Až 20 percent respondentov však uviedlo, že zatiaľ nie sú rozhodnutí.

01 - Modified: 2023-08-03 20:29:37 - Feat.: 1 - Title: Trump predstúpil pred súd v prípade obvinení zo snahy zvrátiť voľby 02 - Modified: 2023-08-03 06:47:11 - Feat.: 1 - Title: Trump bude dnes na súde vo Washingtone osobne, povedal jeho právnik 03 - Modified: 2023-08-02 14:54:39 - Feat.: 1 - Title: Nové obvinenia Trumpa sú na inej úrovni, ďalej plnia jeho súdny kalendár 04 - Modified: 2023-08-02 12:33:22 - Feat.: 1 - Title: Demokrati považujú obvinenia Trumpa za závažné, Republikáni hovoria o nespravodlivosti 05 - Modified: 2023-08-02 05:30:49 - Feat.: 1 - Title: Čo nás Barbenheimer učí o nezmyselnosti súperenia
01 - Modified: 2024-05-08 05:45:25 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili 02 - Modified: 2024-05-07 16:43:13 - Feat.: - Title: Jej svedectvo bude kľúčové. Pornoherečka Stormy Daniels vypovedala v prípade voči Trumpovi 03 - Modified: 2024-05-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Zbraň menom Duda. Pomoc Ukrajine vyjednal u Trumpa on, chvália sa Poliaci 04 - Modified: 2024-05-06 17:07:28 - Feat.: - Title: Sudca pohrozil Trumpovi ​za opakované porušenie nariadenia o mlčaní: Pokuty nepomohli, zvážim väzenie 05 - Modified: 2024-05-06 05:49:33 - Feat.: - Title: Trump kritizoval Bidenovu administratívu. Používa gestapácke postupy, vyhlásil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 11:52