Viceprezidentka Kamala Harrisová sa snaží na stranu Joea Bidena prilákať najmä černošských voličov. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Vitálny Donald vs. unavený Joe: USA mieria k finálnej dvojici boja o Biely dom. Prečo sa nezjavil nik lepší?

12.02.2024, 15:43

Hoci s výkonmi Joea Bidena a Donalda Trumpa väčšina Američanov príliš spokojná nie je, zrejme práve oni dvaja zvedú v novembri súboj o kreslo prezidenta.

Už len necelého tri štvrte roka zostáva do volieb amerického prezidenta, ktoré sa uskutočnia v utorok piateho novembra. Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že vo finále súboja o Biely dom sa stretnú rovnakí kandidáti ako pred štyrmi rokmi – demokratický prezident Joe Biden a jeho republikánsky predchodca Donald Trump. A to aj napriek ich vysokému veku – Biden oslávi dva týždne po voľbách svoje 82. narodeniny. Práve jeho mentálnej kondícii pripisujú experti čoraz častejšie prípady, keď na verejnosti pôsobí zmätene, mýli si osoby i udalosti a stráca sa v kontexte svojich prejavov. Trump na rozdiel od neho vystupuje oveľa energickejšie a vitálnejšie, hoci aj on v polovici júna sfúkne na torte pomyselných 78 sviečok.

Aj fakt, že sa americká politická scéna nezmohla na nových a mladších kandidátov, nasvedčuje špekuláciám, že demokrati i republikáni sú personálne vyprahnutí. Respektíve že na najvyšších poschodiach vedenia i sponzorov o nové tváre jednoducho nie je záujem. Bidenova viceprezidentka Kamala Harrisová, o ktorej sa pred štyrmi rokmi hovorilo ako o jeho možnej nástupkyni už pre nadchádzajúce voľby, počas svojho úradovania príliš nepresvedčila a bola skôr nevýrazná. Reálna konkurencia medzi republikánmi nevzišla ani Trumpovi. Ako sa teda oba hlavné politické prúdy, ktoré už stáročia formujú podobu Spojených štátov, dopracovali práve k týmto dvom kandidátom?

Dôležitý viceprezident

Hoci to tak na prvý pohľad nemusí vyzerať – keďže vo svetle reflektorov je predovšetkým šéf Bieleho domu –, úloha viceprezidenta je v politickom systéme USA mimoriadne dôležitá. Pohybuje sa v najbližšom okolí prezidenta, radí sa s ním o najkľúčovejších otázkach a vo väčšine prípadov sa pripravuje na to, že po uplynutí dvoch funkčných období hlavy štátu pôjde do súboja ako nominant danej politickej strany práve on. I preto sa v každom volebnom cykle pozorne sleduje, koho si kandidát vyberie do tímu ako svoju dvojku.

image

Český amerikanista pre HN: Biden je celkom úspešný prezident. Hlavným problémom pre jeho znovuzvolenie je vek

V histórii Spojených štátov poznáme mnoho prípadov, keď sa viceprezidenti napokon sami posadili do kresla najsilnejšieho muža Ameriky a tým i celej planéty. Z nedávnych dekád stačí spomenúť napríklad Georgea H. W. Busha, ktorý bol viceprezidentom Ronalda Reagana. Práve toho Bush starší v Bielom dome v januári 1989 nahradil.

Presne takto isto bol Joe Biden osem rokov viceprezidentom Baracka Obamu. Hoci ho vo svetových médiách až tak často nebolo vidieť, zohrával kľúčovú úlohu najmä v zahraničnej politike vtedajšieho demokratického šéfa Bieleho domu. Do kampane pred voľbami v roku 2016 však nenastúpil. Uvoľnil tým cestu Hillary Clintonovej, manželke exprezidenta Billa Clintona. Tú napokon porazil Donald Trump. Viacerí vtedy kritizovali Bidena za jeho rozhodnutie nekandidovať. Podľa nich by v jeho osobe mali demokrati proti Trumpovi väčšie šance na úspech než s Clintonovou.

Vysoký vek kandidátov

O štyri roky neskôr sa už Biden proti kontroverznému republikánskemu kandidátovi opätovne sa uchádzajúcemu o prezidentský úrad naozaj postavil. V demokratických primárkach uspel, keď v boji o nomináciu odstavil ďalších kandidátov. Väčšina z nich bola v podobnom veku ako on sám. Bernie Sanders, ktorý v primárkach skončil na druhom mieste, je od Bidena dokonca ešte o rok starší. O pár mesiacov starší než Biden je i ďalší vtedajší protikandidát – bývalý starosta New Yorku a mediálny magnát Michael Bloomberg. Elizabeth Warrenová je len o sedem rokov mladšia. Jediný mladší ročník z pätice kandidátov v demokratických primárkach 2016 bol Pete Buttigieg, ktorý má o rovných 40 rokov menej než Biden. Buttigieg bol síce v úvode celého volebného kolotoča veľkým prekvapením, postupne však strácal dych a nakoniec zo zápolenia odstúpil.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 48% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-12 13:00:23 - Feat.: 0 - Title: Český amerikanista pre HN: Biden je celkom úspešný prezident. Hlavným problémom pre jeho znovuzvolenie je vek 02 - Modified: 2023-12-31 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Analýza: Voľby svetových lídrov, vojnové konflikty aj misia na Mesiac. Čo prinesie turbulentný rok 2024? 03 - Modified: 2023-06-23 10:06:59 - Feat.: 0 - Title: Hrozí nový konflikt? Prečo musíme pozorne sledovať Taiwan
01 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 02 - Modified: 2024-04-16 16:47:52 - Feat.: - Title: Microsoft investuje 1,5 miliardy dolárov do spoločnosti G42, ktorá v Spojených štátoch vyvolala obavy 03 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-16 06:10:41 - Feat.: - Title: V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
17. apríl 2024 08:35