Tádž Mahal v indickej Agre patrí medzi sedem novodobých divov sveta. Ročne ho navštívi až stotisíc turistov. FOTO: HN/Pavel Novotný
StoryEditor

India na vzostupe. Vlani od Číny prevzala titul najľudnatejšej krajiny, dnes mieri medzi ekonomické veľmoci

26.03.2024, 14:00
  • India zaznamenala v uplynulých rokoch významný hospodársky aj spoločenský rast.
  • Do niekoľkých rokov sa chce stať treťou najväčšou ekonomikou na svete.
  • Jej duel s Čínou o pozíciu ázijského lídra začína pripomínať súboj titanov.

India nie je pre začiatočníkov. Tak znie heslo nejedného cestovateľa, ktorý sa rozhodne do zbierky navštívených štátov zaradiť najľudnatejšiu krajinu sveta. Kravské či byvolie povozy na cestách, motorky, rikše a tuktuky jazdiace po chodníkoch či kľučkujúce medzi stánkami, večné trúbenie a prekrikovanie domácich – na toto všetko si treba zvyknúť postupne. Na aklimatizáciu a prípravu na Indiu sa odporúča napríklad návšteva neďalekej Srí Lanky či juhovýchodnej Ázie.

Ak však chcete zažiť takúto pravú autentickú – a povedzme si otvorene – chudobnú Indiu na vlastnej koži, nemali by ste čakať príliš dlho. Krajina totiž pod vedením nacionalistického premiéra Nárendru Módího robí ohromné hospodárske pokroky. „Ešte pred dekádou sme boli 11. najväčšou ekonomikou sveta, dnes sme piatou. Očakávame, že v najbližších rokoch predbehneme Nemecko aj Japonsko a dostaneme sa na tretiu priečku. Rátame pritom so zvýšením obchodnej výmeny aj so Slovenskom, a to najmä v sektore automotive,“ uviedol pred niekoľkými dňami indický minister zahraničných vecí Subrahmanjam Džajšankar v Naí Dillí na exkluzívnom stretnutí so zástupcami stredoeurópskych médií, na ktorom sa zúčastnili aj HN.

Jazda tuktukom cez Uber

Pravdivosť jeho slov si môžete overiť priamo v uliciach metropoly – ak ste Naí Dillí navštívili pred šiestimi rokmi a vrátite sa tam dnes, neujde vám hmatateľný pokrok. Na hlavných tepnách nahradili kravské povozy autá zväčša japonskej výroby. Tuktuky síce zostali najobľúbenejším dopravným prostriedkom, ale hlavne preto, že sa s nimi ľahko manévruje vo veľkých zápchach. Modernizácia však prišla aj sem – väčšina vodičov tuktukov používa navigáciu v smartfónoch a jazdu si dokonca môžete objednať aj cez Uber.

image

Indická veľvyslankyňa pre HN: Ste tradičným trhom najmä pre naše textilné, medicínske a obuvnícke výrobky

Prirodzene, India nie je len Naí Dillí, Bombaj či iné megamestá. Vidiek vyzerá úplne inak a chudobu je na ňom cítiť na každom kroku. Aj tu však situácia rýchlo napreduje. A to prinajmenšom v hygienickej oblasti, čo bol pre Indiu po stáročia najväčší zdravotný problém.

Ešte v roku 2019 malo v Indii prístup k tečúcej pitnej vode len okolo 15 percent domácností. Dnes sa toto číslo blíži k stopercentnej bilancii. „Za päť rokov sme ľuďom odovzdali do užívania nových 44 miliónov domov a 110 miliónov toaliet. Takmer sto miliónov rodín získalo prístup k plynu na varenie. I vďaka týmto opatreniam sa ročne podarí zachrániť životy 136-tisíc detí, ktoré predtým zomierali na rôzne choroby,“ pripomína Bharat Lal, generálny tajomník indickej Národnej komisie ľudských práv.

Slovenský biznis v Indii

Prirodzene, rastúci potenciál Indie chcú využiť aj slovenskí podnikatelia. Minister zahraničných vecí Juraj Blanár absolvoval vo februári návštevu Indie, ktorá bola do veľkej miery zameraná práve na rozvoj ekonomickej spolupráce. V jej rámci zorganizovala slovenská ambasáda v Naí Dillí slovensko-indické fórum pod názvom Slovenský inovačný a technologický deň. Zúčastnilo sa na ňom 22 podnikateľov a zástupcov inštitúcií zo Slovenska a viac ako sto indických partnerov. „Mnohé z našich spoločností absolvovali aj ďalšie stretnutia, napríklad na ekonomickom fóre Konfederácie indického priemyslu alebo v rámci vlastných vopred dohodnutých iniciatív. Je to jasný signál, že Slovensko má dvere na indický trh otvorené,“ citovala Blanárove slová správa, ktorú HN zaslal komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí.

Hoci je India známa najmä tradičnými odvetviami, ako je potravinárstvo či textilný priemysel, v čoraz väčšej miere sa presadzuje aj v technológiách. Kým v roku 2016 bolo v krajine 420 startupov, tento rok ich je už 20-tisíc. Ich financovanie zo strany investorov sa za ten čas zvýšilo na 70 miliárd dolárov. Prácu dávajú miliónu ľudí.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 46% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-25 12:15:28 - Feat.: 0 - Title: Indická veľvyslankyňa pre HN: Ste tradičným trhom najmä pre naše textilné, medicínske a obuvnícke výrobky 02 - Modified: 2024-01-02 13:22:25 - Feat.: 0 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Vzostup globálneho juhu pod hlavičkou BRICS. Ako si protipól Západu posilňuje svoje pozície? 03 - Modified: 2023-03-10 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokrízové zotavovanie ekonomiky. Prinesie Ázia čerstvý vietor pre slovenské investície?
01 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 02 - Modified: 2024-04-12 11:05:48 - Feat.: - Title: Čína odmieta výstupy z Bidenovho samitu s Japonskom a Filipínami 03 - Modified: 2024-04-12 10:14:51 - Feat.: - Title: Export Číny v marci prudko klesol, nečakaný pokles zaznamenal aj dovoz 04 - Modified: 2024-04-11 22:22:49 - Feat.: - Title: Blinken požiadal Čínu a ďalšie krajiny, aby odradili Irán od útoku na Izrael 05 - Modified: 2024-04-11 17:33:58 - Feat.: - Title: Slovensko podporí mierovú konferenciu, ktorá sa uskutoční na žiadosť Ukrajiny, tvrdí Blanár
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
12. apríl 2024 21:07