Shutterstock
StoryEditor

Začať sporiť na dôchodok nestačí. Dôležitejšie je, čo z toho nakoniec bude

25.10.2023, 00:00

Ak si odkladáte na dôchodok, spravili ste správne rozhodnutie. Záleží však aj na tom, pre aké (investičné) riešenie ste sa rozhodli.

Aj vy ste už počuli, že najlepším riešením je dať všetko do indexových fondov?

Indexové fondy sú v posledných rokoch, nielen na Slovensku, veľmi populárne. Mnohí ich odporúčajú ako najlepšie riešenie v prípade druhého a tretieho piliera dôchodkového systému. Nemusí to však platiť a pravda zväčša nebýva iba čierna alebo biela.

Indexové fondy

majú jedinú úlohu – sledovať výkonnosť zvoleného finančného trhu. V prípade väčšiny týchto fondov na Slovensku hovoríme o indexe, ktorý zahŕňa globálne akcie. V skutočnosti ide hlavne o akcie amerického trhu, keďže ten má podiel okolo 60 percent na svetových akciách.

 

 

Ak ste sa teda rozhodli pre indexové fondy, zjednodušene to znamená, že ich úspešnosť do veľkej miery závisí od pohybu amerických akcií.

Úspešná dekáda 2010 – 2020 vs neúspešná 2000 – 2010

Indexové fondy sa začali v druhom pilieri dôchodkového systému ponúkať od roku 2012, čo bolo obdobie neuveriteľne silnej a úspešnej dekády amerických akcií. Svojím zhodnotením prekonali všetky ostatné trhy, a preto nie je prekvapením, že aj indexové fondy dosiahli v danom období vynikajúce výsledky. Keď sa ale pozrieme na dekádu predtým, 2000-2010, tam to v zelených číslach ani zďaleka nebolo. Americké akcie skončili ako najhoršie aktívum spomedzi všetkých tried.

Nikdy teda neviete, či zažijete dobré alebo horšie desaťročie. Na začiatku sporenia to až tak nevadí, s blížiacim sa dôchodkom však význam „dobrej dekády“ stúpa.

Ako sa dá eliminovať toto riziko?

Riešením môže byť tzv. target date fond. To zjednodušene znamená, že klient si sporí v takom fonde, ktorý zohľadňuje jeho rok odchodu do dôchodku. Keď je času dostatok, investuje dynamicky. Keď sa čas kráti a čas nástupu na dôchodok sa blíži, postupne znižuje riziko s jediným cieľom – ochrániť nasporené peniaze.

Produkt fungujúci na týchto princípoch priniesla, ako zatiaľ jediná penzijná spoločnosť na trhu, Doplnková dôchodková spoločnosť Tatra banky (DDS Tatra banky) už v roku 2015. Fondy Comfort lifeTB majú navyše jednu obrovskú výhodu, ktorú ocenia ľudia, ktorí sa jednoducho nevedia alebo nechcú zaoberať tým, kedy majú čo spraviť. Rozhodnutia o zmene stratégie v správny čas za nich spravia odborníci v banke.

„Sme presvedčení, že ak pôjdeme nami zvolenou cestou a nie cestou indexových fondov, tak dosiahneme na dlhodobých horizontoch vyššiu výkonnosť pri menšom riziku. A o to predsa pri sporení na dôchodok ide,“ hovorí Michal Májek, člen predstavenstva DDS Tatra banky.

 

Upozornenie:

S uzatvorením účastníckej zmluvy s doplnkovou dôchodkovou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší výnos doplnkového dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou rovnakého výnosu doplnkového dôchodkového fondu v budúcnosti. 

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 09:59