Shutterstock
StoryEditor

Poradíme vám, ako zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti na trhu

24.03.2024, 00:00

Ak vlastníte nehnuteľnosť, máte vyhraté. Jej cena sa totiž zvyšuje v čase. A ak sa rozhodnete časom ju predať, jej hodnotu ešte zvýšite, keď sa pustíte do niekoľkých základných úprav. Ktoré sú to?

Čo všetko zvyšuje hodnotu nehnuteľnosti?

Na predajnej cene bytu či domu sa samozrejme najviac podieľa lokalita, rozloha a stav. Okrem toho ale môžete urobiť niekoľko ďalších vylepšení, za ktoré si potenciálny záujemcovia radi priplatia. A ak sa nehnuteľnosť rozhodnete nepredávať, skvalitnia vám tieto úpravy život a ušetria slušnú sumičku peňazí.

1. Zabezpečte svoju domácnosť

Inštalujte do svojej domácnosti bezpečnostné prvky, medzi ktoré patria najmä kamery, snímače a senzory. Mnoho týchto vylepšení je súčasťou tzv. inteligentných domácností. Oznámenie o neobvyklej situácii či aktivite vám príde na mobil alebo iné elektronické zariadenie. Kamery monitorujú vonkajšie i vnútorné dianie, ktoré si môžete kedykoľvek a odkiaľkoľvek skontrolovať. V prípade nebezpečenstva zavoláte ochranku, prípadne inteligentná domácnosť ochranku zavolá sama. Snímače a senzory dokážu zaznamenať zvýšenú vlhkosť alebo dym. O neštandardnej situácii dostanete oznámenie. Inteligentná domácnosť vás upozorní na možné nebezpečenstvo, ale tiež minimalizuje prípadné škody a riziká.

2. Znížte náklady na energie

Domy a byty s nevýhodným energetickým štítkom zrovna nejdú „na dračku. Ako môžete znížiť náklady na elektrinu a plyn? Vymeňte starý kotol za nový. V prípade plynového sa oplatí kondenzačný plynový kotol, ktorý vám ročne ušetrí až 20 % spotreby plynu. Za spotrebu elektrickej energie ušetríte inštaláciou solárnych panelov. Nesmie chýbať ani zateplenie fasády a strechy, ale tiež výmena okien a dverí.

3. Zmodernizujte elektroinštaláciu

Cenu nehnuteľnosti ovplyvňuje tiež vek elektroinštalácie. V starých objektoch sa elektroinštalácia viedla v hliníku, ktorý sa ale veľmi zahrieva a hrozí riziko vzniku požiaru. Moderné elektrospotrebiče sú výkonnejšie, než boli ich predchádzajúci kolegovia, a tak zapojenie súčasných elektrospotrebičov do hliníkových obvodov môže vyvolať preťaženie, požiare a úrazy. Preto je najlepším riešením výmena hliníkových rozvodov za bezpečné medené rozvody.

Kde vziať peniaze na vylepšenie?

Investície do vylepšenia nehnuteľnosti nebývajú nízke. Kde na to vziať peniaze? Zažiadať si môžete o hypotečné i klasické úvery. O úver môžete požiadať v banke, ale tiež u nebankového poskytovateľa. Ak zažiadate o úver na bývanie v banke, ide najmä o hypotečný úver, ktorý sa vybavuje na dlhý čas. Vzhľadom na súčasnú situáciu a prísne podmienky poskytovania hypoték každý na ňu nedosiahne.

V nebankovej spoločnosti si môžete o pôžičky a úvery požiadať online. Ich získanie nie je také zložité ako získanie hypotéky. Často sa ich výška pohybuje v rádoch státisícov, za ktoré sa dá bez problémov zaobstarať niektoré z vylepšení nehnuteľnosti. Na rozdiel od hypotéky je obvykle možné pôžičky a úvery splácať flexibilne, teda podľa vašej aktuálnej finančnej situácie. Vždy však musíte zaplatiť najnižšiu sumu, na ktorej ste sa s poskytovateľom dohodli.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 22:39