StoryEditor

Brusel verí, že euro stihneme

04.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR
Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dúfa, že Slovensko vstúpi do eurozóny v roku 2009. Šéf komisie to konštatoval po stretnutí so slovenským premiérom Robertom Ficom, ktorý prišiel do Bruselu predstaviť aktuálny konvergenčný plán SR.

Barroso ocenil úsilie, ktoré vyvíja slovenská vláda na dosiahnutie svojho cieľa a vyjadril týmto snahám podporu zo strany komisie.
"Je to naozaj veľký signál zaviazanosti k Európe. Verím, že jasný harmonogram bude mať pozitívny vplyv na hospodárstvo krajiny a môže zohrávať podpornú úlohu," vyhlásil predseda.
Posilnenie úsilia
Fico, ktorý sa v pondelok stretol s komisárom pre finančné a menové otázky Joaquínom Almuniom a vystúpil v ekonomickom výbore Európskeho parlamentu, zopakoval, že slovenská vláda urobí všetko pre to, aby dala slovenským občanom možnosť používať euro od začiatku roka 2009.
V otázke kritérií, ktoré musí Slovensko na dosiahnutie tohto cieľa splniť, Barroso vyjadril presvedčenie, že vláda bude pokračovať vo svojom doterajšom úsilí a v prípade možnosti ho posilní. Zároveň vylúčil, že sa o vstupe SR do eurozóny bude rozhodovať na základe politických kritérií.
"Budem rád, ak Slovensko vstúpi do eurozóny v stanovenom roku. Bude to dobré nielen pre krajinu, ale aj pre Európsku úniu. Posudzovanie pripravenosti Slovenska zo strany Európskej komisie a Európskej centrálnej banky sa bude opierať o objektívne základy, nebolo by možné riadiť eurozónu a EÚ, ak by sa rozhodovalo na základe našich politických preferencií. Existujú objektívne kritériá, ktoré treba rešpektovať," konštatoval šéf komisie.
Kritériá splníme
Fico v Bruseli počas všetkých stretnutí zdôrazňoval, že Slovensko splní kritériá týkajúce sa inflácie a deficitu a že plán Slovenska na konsolidovanie verejných financií je veľmi ambiciózny.
"Deficit v roku 2006 bol 3,7 percenta hrubého domáceho produktu, v roku 2007 to bude 2,5 percenta HDP, to je pokles o 1,2 percenta HDP a ak očakávame, že v roku 2010 bude deficit 0,8 percenta HDP, tak si myslím, že ide o absolútne ambiciózny plán pre konsolidáciu verejných financií. Toto je maximum, čo môže slovenská vláda urobiť, pretože čelíme veľkým sociálnym výzvam a nechcem obetovať ľudí," podčiarkol Fico.
Demokracia je živá
V súvislosti s nedávnou vládnou krízou na Slovensku Barroso povedal, že Brusel nekomentuje interné politické záležitosti krajiny a je na slovenských politikoch, aby problémy vyriešili. Ako ďalej dodal, demokracia je živá vo všetkých členských krajinách únie a v demokracii neexistuje žiaden politický problém, pre ktorý by sa nedalo nájsť demokratické riešenie.
"Sledujeme situáciu na Slovensku s veľkým záujmom od jeho vstupu do Európskej únie a krajina naozaj robí veľký pokrok. Je dôležité, aby Slováci vedeli, že práve vďaka vstupu do Európskej únie je Slovensko dôveryhodnejšie pre investorov, je veľmi otvorenou ekonomikou a myslím si, že jeho členstvo v EÚ tiež poháňa ekonomické a sociálne reformy, takže naozaj to bol doteraz veľký úspech a verím, že to tak bude aj v budúcnosti," uzavrel Barroso.
Fico v Bruseli debatoval so šéfom komisie aj o jadrovom fóre, ktoré sa konalo pred niekoľkými dňami v Bratislave, o energetike a klimatických zmenách, ako aj o čerpaní prostriedkov z eurofondov. Barroso vyjadril presvedčenie, že Slovensko dokáže financie, ktoré bude mať k dispozícii v rokoch 2007 až 2013, maximálne využiť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 14:27