StoryEditor

„Nafúknite“ garsónku. Na byt

24.01.2014, 10:05
Rady, ako do jednej izby umiestniť spálňu, obývaciu izbu, kúpeľňu a kuchyňu.

Vyriešiť bývanie v malom byte je veľmi náročné. Nemal by byť preplnený nábytkom, no nemalo by ani nič dôležité chýbať. Mladý majiteľ garsónky sa obrátil na architekta Miroslava Stacha, aby sa poradil, čo s malým bytom bez kúpeľne. Ten dostal za úlohu umiestniť do izby s plochou približne 20 metrov štvorcových a do malej predsiene, z ktorej sa vstupovalo na toaletu, teda celkovo do necelých 24 štvorcových metrov, obývaciu izbu, kuchyňu, spálňu, kúpeľňu a WC. Nemal by zabudnúť ani na dostatok úložných priestorov. Bytom v starých bytových domoch síce občas chýba kúpeľňa (a niekedy aj WC), našťastie však majú zväčša vysoké stropy približne do troch metrov a viac. To bol aj prípad tejto garsónky. 

Posteľ pod kuchyňou

Hlavný obytný priestor rozdelil architekt na obytnú časť, v ktorej sú úložné priestory a pracovný kút. Malá kuchynská linka bola umiestnená do „boxu“ na pódiu, pod ktoré sa vošla výsuvná posteľ. Denné svetlo do kuchynky privádza presklená časť priečky. Presklenie sa opakuje aj na stene susediacej s kúpeľňou. Aj tam „doputuje“ časť denného svetla. Obytná časť je tak opticky aj funkčne oddelená pomocou pódia, do „spálne“ sa nedostanú ani vône z varenia, čo je typický problém malých bytov. 

Varné centrum s drezom a pracovnou plochou je umiestnené pozdĺž steny v boxe, priestor medzi chodbou s úložným priestorom oddeľuje tabuľa v nadväznosti na vysoké spotrebiče. Za kuchynskú časť umiestnil architekt samostatnú kúpeľňu so sprchových kútom, umývadlom a priestorom pre práčku. Hlavný úložný priestor je proti pódiu s kuchynkou, vošla sa sem knižnica obrátená smerom do obývacej časti, vysoká skriňa s policami a so zásuvkami na bielizeň, ale aj vysoké skrine, ktorých úložnú kapacitu zvýšila sklopná šatníková tyč. 

Svetlé farby zväčšujú priestor

„V rámci bytu bolo nutné vyriešiť aj ďalšie úložné priestory v predsieni, kde je hlavná šatníková skriňa a skrinka na topánky. Do kúpeľne som navrhol ďalšiu vysokú skriňu, v ktorej je skrytá práčka. Tá nadväzuje na skrinku pod umývadlom,“ opisuje svoj návrh Stach. Pre farebné zjednotenie a optické zväčšenie neveľkého priestoru bolo použité minimum farieb a aj obmedzené množstvo materiálov. Posuvné dvere šetria miesto. V celom byte bude položená dubová podlaha, nábytok na mieru bude z bieleho matného materiálu (upravená drevotrieska). Tento materiál sa ľahko udržiava a zároveň je veľmi odolný proti mechanickému namáhaniu alebo dokonca nárazom.

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2005-12-19 06:03:00 - Feat.: 0 - Title: Hokej: Hossu teší obhajoba prvenstva, vybral 10 hráčov na 8 miest pre ZOH
01 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 02 - Modified: 2023-10-25 05:30:00 - Feat.: - Title: Moderné retro v prvorepublikovom dome: Tento bratislavský byt spája to najlepšie z pôvodného aj nového 03 - Modified: 2023-10-11 09:05:58 - Feat.: - Title: ELTON JOHN predáva luxusný apartmán za milióny dolárov. Pozrite na ten naleštený interiér a MEGA šatník! 04 - Modified: 2023-09-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Zo starého bytu na Vinohradoch je moderný byt s čistým dizajnom. Premena pred a po vás nadchne 05 - Modified: 2023-06-29 08:38:19 - Feat.: - Title: Šéf SIS si kúpil ďalší byt v hlavnom meste. Rovno vedľa svojho predošlého
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 15:11