StoryEditor

Štúdium MBA zažije rozmach aj u nás

02.09.2014, 00:04
Množstvo času a nemálo peňazí. To je daň za štúdium MBA. Odmenou však je širšie uplatnenie na pracovnom trhu a množstvo skvelých kontaktov.

Študijný program Master of Business Administration spadá do kategórie graduálnych programov, ktoré sú zamerané na rozšírenie obchodného vzdelania. Je vhodný pre záujemcov, ktorí chcú neskôr zastávať vrcholové riadiace funkcie v rámci podnikov. Potreba uviesť MBA program na slovenský trh vyplynula ako dôsledok dopytu po manažéroch s medzinárodnými skúsenosťami. Branislav Zlocha, riaditeľ pre marketing a rozvoj City University, stál pri začiatkoch MBA na Slovensku.

Aký je súčasný celosvetový záujem o MBA?

Ak si pozrieme štatistiky vývoja MBA z hľadiska návštevnosti na amerických univerzitách, vidíme, že štatisticky počet MBA študentov neklesá. Je to spôsobené aj tým, že sú  magnetom pre študentov zo zahraničia. Ak majú študenti z celého sveta záujem o štúdium MBA, väčšinou idú na americké univerzity. A to berieme celkovo, či je to Európa, alebo je to Ázia. V budúcnosti sa na americkom kontinente dá predpokladať pokračovanie v tomto trende. U nás nastala po osemdesiatom deviatom roku určitá potreba zmeny vo vzdelaní, najmä v manažérskom a ekonomickom s praktickým zameraním. Pretože dovtedy to všetko bola štátom plánovaná ekonomika, a zrazu sa zmenil spoločenský, politický aj ekonomický systém smerom k trhovému hospodárstvu. A bolo treba viac absolventov, ktorí sú pripravení práve na tieto zmeny.

Ako vznikla myšlienka priniesť tento druh štúdia k nám? Predsa len, bolo to pole neorané...

Kolega bol práve na stáži na City University v Manheime a tu vznikla myšlienka priniesť tento program. Z tohto pohľadu City University naozaj priniesla MBA štúdium v roku 1990 na Slovensko. Máme tu pomaly 24-ročnú históriu, vychovali sme tisíce absolventov, z toho stovky MBA absolventov, ktorí sa uplatnili v rôznych segmentoch hospodárstva, v rôznych sférach a v rôznych sektoroch. Dokonca mnohí z nich sú úspešní aj ako podnikatelia, založili si vlastné firmy. Napríklad boli ocenení ako startupy v roku 2013. Toto je jeden z príkladov, keď sa dvaja absolventi nášho MBA štúdia rozhodli, že vytvoria produkt, ktorý sami vyvinuli, navrhli, vyrábajú to v Číne a exportujú do celého sveta.

Plánujete v najbližšom čase nejaké novinky pre záujemcov a študentov?

Teraz sa nám podarila jedna vec, ktorú na Slovensku ešte nikto pred nami nemal. A tou je prvý spoločný študijný program magisterského štúdia podnikového manažmentu a MBA štúdia. Čiže máme ako prvá vysoká škola na Slovensku uznaný spoločný študijný program na vysokej škole City University of Seattle, kde sme zobrali dva programy, magisterský a MBA, a vytvorili sme z dvoch programov jeden. Túto novinku plánujeme spustiť od januára 2015, keďže je to ešte veľmi čerstvé, a kým všetko pripravíme, bude to chvíľku trvať.


Čo dnes nájdete v prílohe Moja kariéra na tému štúdium MBA

- rozhovor s Branislavom Zlochom, riaditeľom pre marketing a rozvoj City University
- dotazník s piatimi manažérmi, ktorí hovoria o priebehu a prínose štúdia
- prehľad vybraných slovenských a českých škôl, kde môžete MBA študovať
 

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie (aktuálne v deň vyjdenia, t. j. v utorok 2. septembra 2014) cez SMS na váš mail TU.

Staršie čísla HN v pdf formáte na stiahnutie nájdete tu.

Celý rozhovor s Branislavom Zlochom nájdete tu.

01 - Modified: 2006-10-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko: Chceme autá!
01 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Tento kvíz domotá aj cestovateľa. Rozoznáte len na základe fotografie, či sa miesto nachádza na Slovensku alebo v zahraničí? 04 - Modified: 2024-03-11 14:04:13 - Feat.: - Title: Počet ľudí zo zahraničia v orgánoch slovenských firiem dlhodobo rastie, ukázala analýza 05 - Modified: 2024-03-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Kanadský študent namiesto platenia nájmu do školy pravidelne lieta. Ušetrí tak obrovské množstvo peňazí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 20:28