StoryEditor

Z kuchyne detská izba? Aj to sa dá pri prestavbe malého bytu

08.11.2013, 11:30
Kúpený byt prispôsobujete vkusu, životnému štýlu, ale aj potrebám. Moderné je čo najefektívnejšie využitie priestoru.

Majitelia starších bytov v pôvodnom stave sa zbavujú umakartového a zmiešaného murovaného jadra. Okrem zdravotného hľadiska sú dôvodom dispozičné možnosti. Priestor takto môžu zmeniť, rozšíriť alebo prestavať.  

To je aj prípad mladého páru, ktorý potreboval dispozične upraviť starý byt 2 + 1 o rozlohe 51 m². Dvojica má zatiaľ len psíka, ale plánuje časom dve deti. Byt je v pôvodnom stave, má samostatné WC a kúpeľňu, ale aj rad nevýhod. „Cez celú dĺžku prvej miestnosti prechádza predsieň s rozmermi 300 × 360 mm, medzi prvou a druhou miestnosťou je k nemu pripojená stena. Počítame, že steny medzi miestnosťami nie sú nosné, majú hrúbku 100 mm, “ opisuje čitateľ Zdeno.

A aká je predstava páru o rekonštrukcií?
Buď bude obývacia izba zároveň aj spálňou a druhá miestnosť detská izba, alebo sa z kuchyne spraví detská izba, kuchyňa sa spojí s obývacou izbou a v druhej izbe zostane spálňa. Návrhy na premenu pripravil Ing. Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic, ktorý sa špecializuje na návrhy dispozičného riešenia bytov i nebytových priestorov. Mladému páru pripravil hneď niekoľko variantov.

Pôvodný stav
Čitateľ zaslal pôdorys menšieho dvojizbového bytu s umakartovým jadrom, ktoré je jedným z dôže byt má 51 metrov štvorcových, a to je podľa môjho názoru pre dvoch dospelých, dve deti a psa trochu málo. Požiadavka čitateľa nie je nijako ojedinelá, a preto architekt pripravil tri možné varianty riešenia bytu.

V byte je malá vstupná chodba so vstupom do kúpeľne a do WC. Skrz obývacie izby sa vchádza do kuchyne. Je možné, že táto časť bytu bola v minulosti upravovaná, zvyčajne býva chodba hneď vedľa jadra. Z obývacej izby sa ďalej prechádza do spálne.

Variant 1

V prvom variante je kúpelňa presunutá smerom k oknu, v miestach bývalej kuchyne. Za dverami tak vznikne priestor na odkladanie vecí. Kúpeľňa je spojená s WC, do priestoru sa zmestí aj sprchovací kút, umývadlo a práčka. V obývacej izbe je kuchynská linka, jedálenský stôl a rozkladacia sedačka pre spanie rodičov. „Kombinácia to nie je ideálna, ale byt je bohužiaľ veľmi malý, “ hovorí architekt Zima. Naopak, posledná miestnosť, v tomto variante detská izba, je priestranná.

Variant 2

V druhom variante sa priečka posunie pod nosnú časť predsiene. Kúpeľňu bude možné mierne zväčšiť, zmestí sa do nej sprchovací kút, umývadlo a práčka. WC by ostalo samostatne. „Podľa požiadavky čitateľa som do bývalej kuchyne umiestnil detskú izbu. Má však len niečo málo cez osem metrov štvorcových, čo síce spĺňa minimum pre izbu, ale len pre jednu osobu,“ vysvetľuje architekt.


Variant 3


V obývacej miestnosti je malá kuchynská linka, jedálenský stôl a menšia sedačka. Spálňa ostane priestranná, okrem dvoj-lôžka tu nechýba ani šatník ani pracovné miesto. V poslednom variante je WC pootočené, zmestí sa tu tak aj malé umývadlo. V kúpeľni je veľký sprchovací kút, práčka a umývadlo. Kuchynská linka zostala na pôvodnom mieste, len je rozvrhnutá pod oknom. „Tu treba zmerať výšku parapetu a overiť realizovateľnosť variantu,“ upozorňuje Zima. V obývacej miestnosti je jedálenský stôl a opäť rozkladacia sedacia súprava. V poslednej miestnosti sa počíta s detskou izbou.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2005-08-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Česko bude rokovať na vlastnú päsť
01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 08:50