StoryEditor

Čo bolí najviac? Ani pôrod, ani kopanec do semenníkov. Lekári zostavili rebríček, výsledky prekvapili

18.01.2022, 12:39
Autor:
Josef HoraJosef Hora
Bolí najviac pôrod, alebo keď muža nakopnete do semenníkov? Ani jedno. Lekári zostavili rebríček na základe výpovedí stoviek pacientov.

Vnímanie bolesti je individuálne. Keď však odborníci z Nation Health Service (NHS) - teda Národnej zdravotníckej služby, ktorá vo Veľkej Británii zaisťuje verejné financovanie zdravotníctva, pripravovali zoznam najkrutejších a zároveň obvyklých bolestí, ktoré ich pacientov stretli, výsledky prekvapili, píše Týždenník 5+2.

Rebríček toho, čo vnímali, ako najväčšiu bolesť, nájdete v našej galérii:

​Hovorí sa, že ženy toho veľa vydržia, zatiaľ čo mužov skolí aj obyčajná „nádcha“. Ako sa vnímanie líši na základe pohlavia, bolo mnohokrát podrobené vedeckému skúmaniu. Napríklad britskou univerzitou v Bathu, a rozdiely sa naozaj našli.

Napríklad ten, že dámy síce bolesť pociťujú častejšie a zároveň ju tiež viac prežívajú, napriek tomu majú oproti mužom jednu výhodu – muži síce nepocítia bolesť tak ľahko, avšak keď už k tomu dôjde, vnímajú ju intenzívnejšie.

Určitá výhoda je ale aj na strane mužov. Tí dokážu, na rozdiel od žien, bolesť oveľa účinnejšie potlačiť, najmä ak sú v spoločnosti ďalších mužov.

Ako človek vníma bolesť, to ovplyvňuje okrem pohlavia oveľa viac faktorov. Predovšetkým momentálna nálada a emočný stav, dedičnosť, výchova, rolu hrajú aj kultúrne rozdiely prípadne pôsobenie liekov či drog.

„Ženy trpia viac ako muži. A spôsob, akým sa ženy s bolesťou vyrovnávajú, môže zážitok bolesti ešte zhoršiť,“ hovorí Edmund Keogh z univerzity v Bathu.

Ženy totiž bolesť viac citovo prežívajú, obávajú sa dôsledkov, pociťujú strach. Muži vnímajú jednoducho bolesť, a preto ju zjednodušene povedané cítia menej.

Všeobecne potom platí, že pravidelné vystavenie bolesti jej prah prekvapivo nezvyšuje. Práve naopak. Nervové zakončenia sú totiž s každým podráždením citlivejšie, takže reagujú silnejšie a prudšie aj na menší podnet. 

01 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď vám bolesť chrbta vháňa slzy do očí. Ako riešiť zacviknuté nervy 02 - Modified: 2024-03-22 09:53:47 - Feat.: - Title: Nie je bolesť ako bolesť, niekedy môže hlásiť závažný problém. Kedy radšej rovno bežať k lekárovi? 03 - Modified: 2024-03-28 12:20:58 - Feat.: - Title: Nemocnica AGEL Zvolen otvorila pôrodnicu novej generácie so štyrmi pôrodnými izbami 04 - Modified: 2024-03-08 11:33:28 - Feat.: - Title: Ide vám prasknúť hlava? Ako zastaviť bolesť skôr, než vôbec prepukne 05 - Modified: 2024-03-05 10:00:00 - Feat.: - Title: Nie, nejde o scenár amerického filmu. V oblakoch sa narodilo dieťa, na svet ho priviedol pilot lietadla
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 01:36