Zdá sa, že spánok na boku má niekoľko výhod.FOTO: Pexels
StoryEditor

Aká je najlepšia poloha pre spánok? Pozrite sa, čo zistili štúdie

21.08.2023, 00:00
Autor:
ČTKČTK
  • Ak žijete niekde, kde vás postihli nedávne vlny horúčav, možno ste strávili noci prevaľovaním a skúšaním rôznych polôh.
  • Niektorí nedajú dopustiť na spanie na boku, iní na chrbte.
  • Ktorá poloha je však pre kvalitný spánok skutočne najlepšia?

K nájdeniu odpovede môžu pomôcť štúdie o námorníkoch na kontajnerových lodiach či zváračoch v Nigérii, ale vzhľadom na to, aký je spánok pre ľudí dôležitý, je prekvapujúce, ako málo rozsiahlych výskumov na túto tému bolo vykonaných, napísala BBC.

Najprv treba zistiť, v akej polohe ľudia spia. Možno sa ich opýtať, ale väčšinou si pamätajú len to, ako ležali, keď sa snažili zaspať, a ako sa prebudili. Aby vedci zistili viac, vyskúšali rôzne techniky, vrátane natáčania ľudí počas spánku, alebo im dali prístroje monitorujúce ich pohyby.

image

Keď telo vypína zdanlivo bez príčiny: Aké sú varovné príznaky a ako odhaliť nedostatok minerálov?

O niečo lepšie na pravom boku 

Výskumníci v Dánsku použili malé detektory pohybu pripevnené na stehná, hornú časť chrbta a paží dobrovoľníkov, aby zistili ich obľúbenú spaciu polohu.

Zistili, že počas pobytu v posteli strávili ľudia niečo málo cez polovicu času na boku, približne 38 percent na chrbte a sedem percent na bruchu.

Čím boli ľudia starší, tým viac ležali na boku – sklon k spaniu v tejto polohe sa prejavuje až v dospelosti, pretože deti staršie ako tri roky trávia v priemere rovnako času na boku, na chrbte aj na bruchu. Bábätká spia väčšinou na chrbte, pretože ich tak ich opatrovatelia z bezpečnostných dôvodov ukladajú do postieľok.

Spanie na boku z toho teda vychádza ako najčastejšia poloha, ale čo hovoria dáta? Veľmi malá observačná štúdia, v ktorej mohli ľudia spať, ako chceli, zistila, že tí, ktorí ležali na pravom boku, spali o niečo lepšie ako tí, ktorí ležali na ľavom boku.

Poruchy dýchania

Ďalšia malá štúdia, ktorá sa zaoberala námorníkmi na kontajnerových lodiach, zistila, že poruchy dýchania, ako je chrápanie, boli častejšie, keď spali na chrbte.

Niektoré prípady chrápania sú spôsobené syndrómom obštrukčného spánkového apnoe, kedy sa dýchanie počas spánku zastavuje a znovu spúšťa.

Zistilo sa, že tento problém je častejší u ľudí, ktorí spia stále na chrbte. Ležanie na boku naopak pomáha uvoľniť horné dýchacie cesty a zabraňuje tomu, aby uvula (čapík v hrdle na zadnej strane mäkkého poschodia) a jazyk prekážali v krku, čo vedie k menšiemu chrápaniu.

V niektorých prípadoch sa ukázalo, že prechod od spánku prevažne na chrbte k spánku prevažne na boku úplne vyriešil problém spánkového apnoe.

Spanie na boku môže mať aj ďalšie výhody. Napríklad výskum spánkového režimu nigérijských zváračov ukázal, že tí, ktorí spali na chrbte, trpeli častejšie bolesťami chrbta ako tí, ktorí spali na boku.

Nová poloha

To však neznamená, že spánok na boku vyhovuje všetkým alebo je všeliekom na všetky bolesti. Záleží na vašich problémoch a presnej polohe, v ktorej ležíte.

Výskumníci v Západnej Austrálii sledovali spálne dobrovoľníkov po dobu 12 hodín pomocou kamier a zistili, že ľudia, ktorí uviedli, že sa pravidelne budia so stuhnutým krkom, trávili viac času spánkom v pokrivených polohách, napríklad na boku s jedným stehnom vyššie ako s druhým, čím dochádza k pokrúteniu chrbtice. Naproti tomu ľudia, ktorí spali v rovnejšej, vo viac podoprenej polohe na boku, uvádzali, že majú menšie bolesti krku.

Ako riešenie vašej bolesti tiež môže skúsiť novú spánkovú polohu. V štúdii vykonanej so staršími ľuďmi, ktorí sa zúčastnili fitness programu v Portugalsku, boli ľudia s bolesťami chrbta inštruovaní, aby spali na boku, a ľudia s bolesťami krku, aby skúsili spať na chrbte. Po štyroch týždňoch 90 percent účastníkov uviedlo, že sa ich bolesti zmiernili.

Výskumu sa však zúčastnilo len 20 ľudí, čo je malá vzorka, takže nemožno vyvodzovať, že by táto jednoduchá zmena polohy pri spánku mala tak pozitívny vplyv na všetkých.

Pálenie záhy

V prípade jedného zdravotného problému nejde len o to, či ležať na chrbte alebo na boku, ale skôr o to, na ktorej strane ležíte. Pri refluxe kyselín sa žalúdočné šťavy dostávajú zo žalúdka hore a spôsobujú intenzívne pálenie na hrudi.

Niekedy lekári odporúčajú ľuďom, aby skúsili spať na podoprených vankúšoch v snahe zmierniť tento veľmi nepríjemný druh bolesti.

Ak sa problémy opakujú, môže ísť o refluxnú chorobu pažeráka, ktorá môže mať vážne následky. Prečo by k tomu malo dôjsť, nie je celkom jasné, ale jedným z možných vysvetlení je, že pri spaní na ľavej strane zostáva spojnica medzi žalúdkom a pažerákom nad úrovňou žalúdočnej kyseliny.

Spanie na pravej strane uvoľňuje dolný pažerákový zvierač, čo umožňuje kyseline unikať. Nech už je odpoveď akákoľvek, ak trpíte pálením záhy, možno by stálo za to skúsiť v budúcnosti spať viac na ľavom boku.

Vedenie si denníka

Ale čo menšina, ktorá spí na bruchu? Jedna štúdia naznačuje, že to nie je dobrý nápad, ak trpíte bolesťami čeľustí, čo asi nie je príliš prekvapivé.

Ale čo vrásky, môže ich ležanie s tvárou vtlačenou do vankúša zhoršovať? Podľa plastických chirurgov ide o to, aby pleť bola počas spánku čo najmenej namáhaná, čo vylučuje spanie tvárou dole.

Čo sa z toho všetkého dá vyvodiť? Zdá sa, že spánok na boku má niekoľko výhod, ale držanie tela môže ovplyvniť bolesti krku alebo chrbta a strana, na ktorej spíte, môže zlepšiť alebo zhoršiť reflux kyselín.

Intenzita chrápania sa zvyšuje pri spaní na chrbte, ale každý človek je iný, takže to aj tak pre niekoho môže byť najlepšia poloha.

Pokiaľ sa vám v súčasnej polohe nespí dobre, oplatí sa vyskúšať niečo nové a viesť si denník. Nezabúdajte však, že by ste správnou polohou nemali byť príliš posadnutí, inak vás to môže budiť.

01 - Modified: 2023-08-14 09:02:48 - Feat.: 0 - Title: Analýza DNA: najnovší kľúč k zdraviu. Ako vám poznanie génov môže zachrániť život? 02 - Modified: 2023-07-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prečo sme po káve unavení? 03 - Modified: 2023-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O únave, ktorá nikdy nekončí. Mnohým zobrala takmer všetko: prácu, vzťah, koníčky aj spoločenský život 04 - Modified: 2023-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď telo vypína zdanlivo bez príčiny: Aké sú varovné príznaky a ako odhaliť nedostatok minerálov? 05 - Modified: 2023-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návod na spomalenie starnutia: Ako telu a duši nepridávať roky? 06 - Modified: 2023-05-04 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Pozor na hudbu či leňošenie. Týchto sedem činností vám poškodzuje mozog, odkazuje odborník
01 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 02 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov 05 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 11:41