StoryEditor

Kto zavraždil Remiáša? Polícia to už nevie

19.09.2006, 00:00
Vyšetrovanie vraždy Róberta Remiáša, jednej z najsledovanejších káuz na Slovensku, sa dostalo do slepej uličky.

Vyšetrovanie vraždy Róberta Remiáša, jednej z najsledovanejších káuz na Slovensku, sa dostalo do slepej uličky. Bratislavská krajská prokurátorka zastavila trestné stíhanie pre podozrenie z vraždy voči tandemu Jozef Roháč a Imrich Oláh - podľa pôvodného obvinenia boli priamo zodpovední za výbuch Remiášovho auta v apríli 1996. "Skutok sa stal, ale nespáchali ho títo dvaja," vyhlásil včera pre HN generálny prokurátor Dobroslav Trnka.
V kauze je stále obvinený (z návodu na vraždu) aj bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa - objednať si ju mal podľa polície u dnes už nebohého bossa bratislavského podsvetia Miroslava Sýkoru. Zastavenie stíhania sa Lexu zatiaľ netýka. Aj táto časť kauzy je však pred ukončením. Spis si v závere vyšetrovania vyžiadal na previerku šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik. "Študujem ho a predpokladám, že do konca tohto mesiaca rozhodnem. O ďalšom osude Lexu síce nechcel predbežne hovoriť, ale podľa neho nie je možné úplne oddeliť trestný čin vraždy Remiáša a trestný čin návodu na vraždu. Exriaditeľ SIS sa však pravdepodobne vážnejších následkov báť nemusí. "Ak kolegyňa usúdila, že títo dvaja páchatelia nespáchali trestný čin vraždy a obvinený Lexa je okrem iného podozrivý aj z toho, že mal naviesť týchto ľudí na spáchanie činu, tak to napovedá dosť," vyhlásil pre HN Kováčik.
Jeden z Lexových obhajcov Svetozár Chabada tvrdí, že jeho klient nemohol skutok, z ktorého je obvinený, spáchať. "Stále sme tvrdili, že to nie je pravda a že je to vymyslené. Zrejme sa to preukázalo."
Po Roháčovi dodnes pátra Interpol, Oláha našli pred časom mŕtveho. Spolu s Lexom ich začali stíhať v kauze vraždy v roku 1999, odvtedy pokračovalo vyšetrovanie bez výraznejších prekvapení. Zavraždený Remiáš bol považovaný za slovenskú spojku bývalého korunného svedka únosu Michala Kováča ml. (v roku 1995) - Oskara Fegyveresa, ktorý sa istý čas zdržiaval v zahraničí. tan, red

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:12